КМЕТЪТ НА НЕСЕБЪР БЕ СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

| Източник: Пресцентър община Несебър

КМЕТЪТ НА НЕСЕБЪР БЕ СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА ЦЕРЕМОНИЯТА ПО ТЕГЛЕНЕТО НА ЖРЕБИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО

Кметът на община Несебър Николай Димитров уважи поканата на президента на БФС Борислав Михайлов да присъства на церемонията по тегленето на жребия за Европейското първенство по футбол за юноши до 17 г., което ще се състои  от 6 до 22 май. Събитието се проведе в Поморие, където  главно действащо лице в тегленето на жребия бе известният като треньор №1 на ХХ век  Димитър Пенев. Стадионите на Бургас, Созопол, Сливен и Стара Загора ще приемат срещите на националните отбори за юноши до 17 години на България, Франция, Испания, Хърватия, Белгия, Холандия, Гърция, Ирландия, Австрия, Русия, Англия, Словения, Чехия, Шотландия, Германия и Италия.  В рамките на 16 дни, от 6 до 22 май, ще се проведат 33 международни мача с участието на 288 футболисти и 200 служебни лица и официални гости.

Първият мач е на стадиона под Аязмото, където националният отбор ще срещне юношите от Хърватия. Това се определи при тегленето на жребия от Пенев, който след церемонията не пропусна да се фотографира с кмета Николай Димитров и президента на ОФК „Несебър” Георги Маринов.

Срещите в 4-те групи са в Бургас, Созопол, Стара Загора и Сливен. В група А нашите след  Хърватия на 6 май, посрещат Испания на 9 май и Австрия на 12 май.
В група В попаднаха Чехия, Словения, Белгия и Германия; в група С: Гърция, Русия, Шотландия и Франция, а в група D: Ирландия, Холандия, Италия и Англия.   Първите два отбора от всяка група продължават напред и се срещат „на кръст” на ¼-финалите в Стара Загора и Бургас. Отпадналите на ¼-финалите пък ще играят баражи в Сливен и Созопол за участие на юношеския Мондиал. За световното първенство в Чили гарантирано място имат полуфиналистите. Финалът е на 22 май в Бургас.

Несебър заедно Поморие стават база на 16-те  отбора за европейското. В дните на шампионата страната ни ще посрещне няколко хиляди души- футболисти, клубни екипи, гости, фенове, представители на българския и европейския футбол. 54 телевизии от цял свят ще предават футболните срещи от стадионите в Бургас, Созопол, Сливен и Стара Загора. Вицепрезидентът на УЕФА и отговорник за детския и юношески футбол Джим Бойс похвали България преди старта на Европейското първенство за юноши у нас през май. Той изрази задоволство от спортните съоръжения в Стара Загора, Сливен, Бургас и Созопол и обяви, че очаква интересен турнир.

Кметът Николай Димитров заяви пред представителите на медиите, че освен реновираната база на Градския стадион, ще направи всичко възможно община Несебър като домакин да покаже пред европейските гости  историята, културата и природните  дадености на града под егидата на ЮНЕСКО. 

Сред официалните гости церемонията бяха спортният министър Красен Кралев, популярни личности на родния футбол като Павел Панов, Емил Костадинов, Димитър Димитров-Херо.

Print Friendly
FacebookСподели