Кметът на Нагасаки покани Обама да види ужаса под атомните гъби

news.bg © БГНЕС 86-годишният Сумитеру Танигучи, оцелял в Нагасаки преди 70 години Кметът на Нагасаки Томихиса Тауе призова президента на САЩ Барак Обама и лидерите на други ядрени държави лично...
| Източник: NEWS.BG

news.bg

нагасаки, атомна бомба нагасаки, нагасаки оцелял© БГНЕС

86-годишният Сумитеру Танигучи, оцелял в Нагасаки преди 70 години

Кметът на Нагасаки Томихиса Тауе призова президента на САЩ Барак Обама и лидерите на други ядрени държави лично да посетят неговия град, а също и Хирошима, за да се убедят в ужаса на атомните бомбардировки от 1945 година.

„Аз отправям своя призив от Нагасаки към президента на САЩ Барак Обама и лидерите на другите държави, в това число ядрените, към всички хора по света – елате в Нагасаки и Хирошима, за да се убедите в това какво именно се е случило под атомните гъби преди 70 години„, заяви Тауе по време на церемонията в памет на жертвите на атомната бомбардировка в Нагасаки.

Три дни след Хирошима японският град Нагасаки си спомня днес за удара от „Дебеланкото“, която преди 70 години отне живота на 74 000 души и унищожи 80% от сградите в града.

На възпоменателната церемония в Парка на мира присъстваха делегации на 76 страни, в това число САЩ, Великобритания, Франция, Русия и за първи път – на Иран.

В 11:02 часа местно време – моментът на експлозията на атомната бомба, бе обявена минута мълчание в Нагасаки. Трагичният момент бе отбелязан с удари на камбана. По традиция в небето бяха пуснати десетки бели гълъби.

Преди това Томихиса Тауе, премиерът на Япония Шиндзо Абе и представители на различни обществени организации поставиха венци от бели и жълти хризантеми на мемориална в Парка на Мира.

Кметът на Нагасаки Томихиса Тауе прочете декларация за мир с призив за пълно ядрено разоръжаване.

Премиерът Шиндзо Абе направи изявление, в което призова страните да подкрепят резолюция на Япония за пълна ликвидация на ядреното оръжие. Япония ще внесе документа за разглеждане на предстоящата сесия на Генералната асамблея на ООН

През 1967 г. японското правителство пое ангажимент да не произвежда и притежава, а и да не допуска на своя територия ядрени оръжия.

Print Friendly
FacebookСподели