Калфин: Не може да развиваме икономика, основана на ниски заплати

Социалното министерство работи по закон за равните възможности Не може България да развива икономика, основана на ниско заплащане. Производителността на труда и конкурентоспособността могат да растат не само чрез наемането...
| Източник: mediapool.bg

Социалното министерство работи по закон за равните възможности

Не може България да развива икономика, основана на ниско заплащане. Производителността на труда и конкурентоспособността могат да растат не само чрез наемането на евтин труд, а с инвестиции в производство, енергоспестяващи технологии и т. н. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в понеделник в интервю за БТА.

Той коментира, че заплащането у нас е в пъти по-ниско от това в сравними с България икономики.

„Защо един българин произвежда три пъти по-малко от един среден европеец? Не защото е по-мързелив, или по-глупав, а защото не са създадени достатъчно инвестиции. Инвестицията трябва да бъде в друга посока – в техника, оборудване, енергоспестяване, а не фирмите да са конкурентни от евтин труд. Винаги ще се намери държава по света, където по-евтино ще се заплаща трудът“, каза Калфин.

Той посочи, че в момента 11 процента от заетите работят на минимална работна заплата. „Тя е по-скоро референтна сума, отколкото задължителна. За съжаление в държавния сектор много заплати вече намаляха и се доближават до минималната. Но един предприемач, който има нужда от конкурентно производство, обикновено търси квалифицирани хора и им плаща много над минималната работна заплата“, каза Калфин.

Калфин съобщи още, че министерството му разработва Закон за равните възможности, който ще увеличи натиска върху администрацията и частния сектор да не наказват един или друг пол по полов признак.

„Например – жените в момента получават средно за България 13.4 процента по-ниски заплати, 40 процента по-ниски пенсии. Причините са много. Когато една жена е майка, тя се стреми да започне работа, позволяваща й да си гледа детето. Това й е по-важно, отколкото кариерата и т.н. Съчетанието на домашна работа и отглеждане на деца са именно промените, които ще направим, така че да дадат възможност на младите майки, на родителите да се развиват в кариерата си и да получават полагащото им се възнаграждение“, каза Калфин.

Той коментира, че е спорен все още въпросът дали да има квоти, включително в ръководството на големи компании, в органите, които взимат решения, в държавната администрация, защо не и в парламента, които да гарантират по-високо участие на жените. „Има аргументи за и против“, посочи Калфин.

„Очаквам полезна дискусия, съществуват практики в двете посоки в европейските страни. Според мен не е честно и нормално да има разлика в заплащането. Жените в България работят седем пъти повече от мъжете в грижа за дома, три пъти повече от мъжете по отношение на грижа за деца. Това е т. нар. неплатен труд“, каза още той.

Print Friendly
FacebookСподели