Калфин е фаворитът на БСП за президент

75% от членовете на Националния съвет го подкрепиха vsekiden.com   БСП най-после даде своята кандидатура – Националният съвет на партията утвърди Ивайло Калфин за президент на България. Това стана след...
| Източник: Vsekiden.com

75% от членовете на Националния съвет го подкрепиха

vsekiden.com
 

БСП най-после даде своята кандидатура – Националният съвет на партията утвърди Ивайло Калфин за президент на България. Това стана след тайно гласуване между петимата номинирани за поста.

Победителят в разгорещената битка успя да задмине сериозни кандидати като юриста Янаки Стоилов, Георги Близнашки, Иво Атанасов, Стефан Василев. По неофициална информация други петима са си направили отвод – Иван Гайтанджиев, Георги Гергов, Татяна Дончева, Петър Корумбашев и Атанас Папаризов.Над 30 пък предварително подадоха декларации, че се отказват от номиниране.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев обяви, че от 126 членове на Националния съвет и 124 бюлетини – 72 са били „за“ Ивайло Калфин, 35 са били „за“ Янаки Стоилов. Калфин спечели още на първи тур, съобщи Станишев. При тайния вот Ивайло Калфин е получил 72 гласа, Янаки Стоилов – 35, Иво Атанасов – 7, Георги Близнашки и Стефан Василев – по 5 гласа.

Ивайло Калфин е роден в София на 30 май 1964 г. Завършил е Френската гимназия, а по-късно и ВИИ „Карл Маркс“ (сега УНСС), откъдето е получил първата си магистърска степен по „Международни икономически отношения“. Почти 10 години по-късно се дипломира като магистър по международно банкиране в Университета в Лофбъро, Великобритания. Бил е икономически секретар на президента Георги Първанов, а в правителството на Сергей Станишев – вицепремиер и министър на външните работи. Калфин е един от учредителите на гражданското сдружение „АБВ“ на президента Първанов. Сега е евродепутат.

Преди началото на пленума, силни думи прозвучаха от устата на шефа на Движение 21 Татяна Дончева.Тя обясни, че лидерът на БСП Сергей Станишев си брани поста срещу „попълзновенията“ на Георги Първанов, като издига хора, близки до държавния глава.

По думите й тактиката на бившия премиер цели при загуба на президентските избори, вината да е в хората на Първанов и Станишев да не понесе отговорност за това.

Социологическите агенции, които от шест месеца мерят рейтинги, но не ги казват в цялост, установиха, че след Стефан Данаилов аз съм вторият по рейтинг човек и единствен кандидат, който може да вземе някакви гласове извън БСП. Това е много дълбока тайна, рекламира се Дончева.

Print Friendly
FacebookСподели