Как се избира президент на САЩ

  Няколко ключови щата решават изхода от изборите за президент на САЩ  Републиканският кандидат за президент на САЩ Мит Ромни и настоящият президент Барак Обама Гражданите на САЩ не избират пряко...
| Източник: Vesti.bg

 

Няколко ключови щата решават изхода от изборите за президент на САЩ 

Републиканският кандидат за президент на САЩ Мит Ромни и настоящият президент Барак Обама Републиканският кандидат за президент на САЩ Мит Ромни и настоящият президент Барак Обама

Гражданите на САЩ не избират пряко своите президенти и техните заместници. Те на практика излъчват упълномощени лица, които влизат в избирателна колегия.

Ето как тази неповторима система, наложена още от създателите на страната, работи:

– Всички 538 гласа на Избирателната колегия са разпределени между 50-те щата и Федералния окръг Колумбия (столицата на САЩ).

– Кандидат-президентите трябва да спечелят 270 гласа, за да получат ключовете за Белия дом.

– В случаи на равенство, т.е. всеки кандидат притежава по 269 гласа, следващият държавен глава се избира от Камарата на представителите, която понастоящем се управлява от републиканците.

 

– Всеки щат и Федералният окръг Колумбия има по най-малко три гласа в Колегията. Тези с най-многобройно население получават най-много.

– Калифорния разполага с 55 гласа в Избирателната колегия. Следвана е от Тексас – 38 и Ню Йорк и Флорида – 29.

– Близо 40 щата се считат за бастиони на демократите и републиканците. Това означава, че кандидатите на практика се борят за едва няколко ключови щата с различен брой гласове в Колегията.

– Най-големият колеблив щат е Флорида. Следват Охайо с 18 гласа, Северна Каролина с 15 и Вирджиния с 13.

– Кандидатът, който спечели изборите в щата, получава и всичките му гласове в Колегията. Единствените изключения са Мейн и Небраска, които разпределят гласовете.

– Политическите партии (или независимите кандидати) във всеки щат подават в местния главен избирателен орган списък с лицата, които ще подкрепят техните кампании. Броят им е равен на гласовете на щата в Колегията.

– Демократите и републиканците избират тези лица на партийни събрания в отделните щатове. Това понякога вършат и местните партийни лидери.

– Избирателите, както са известни още те, ще се срещнат в столиците на своите щатове на 17 декември 2012, за да изберат окончателно следващия президент на Съединените щати.

– Критиците твърдят, че Избирателната колегия понякога не отразява волята на американския народ. През 2000 г. демократът Ал Гор спечели повече бюлетини от своя съперник, но републиканецът Джордж Буш-младши в крайна сметка получи 271 гласа в Колегията, след като победи с крехка преднина във Флорида.

Президентът Обама и републиканският кандидат Ромни продължават да са с почти еднаква подкрепа в четири от колебаещите се щати,

смятани за решаващи за победа на президентските избори. Това показват най-новите социологически допитвания на Ройтерс/Ипсос.

В Охайо, който може би ще се окаже най-важният щат в битката за Белия дом, Барак Обама е увеличил днес скромната си преднина и е получил подкрепата на 48% от избирателите, а Мит Ромни на 44%.

Вчера Обама водеше в Охайо само с един процент. Двамата кандидати са с еднаква подкрепа в Колорадо и Флорида – 48 и съответно 46%.

Във Вирджиния Обама води с един процент. За него са се обявили 47% от участвалите в допитването, а за Ромни – 46. Ройтерс отбелязва, че разликите между двамата са в рамките на статистически допустимата грешка.

Print Friendly
FacebookСподели