Как да обясня на народа защо „Южен поток” е лош за нас, пита Борисов ЕС

Диана Зайкова © БГНЕС Натискът от контрасанкциите на Русия е огромен и той е само срещу България, това трябва да го отчитате, ако сме важни за вас. С тези думи...
| Източник: news.bg

Диана Зайкова

борисов могерини© БГНЕС

Натискът от контрасанкциите на Русия е огромен и той е само срещу България, това трябва да го отчитате, ако сме важни за вас.

С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към върховния представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини. И двамата са официални гости на годишната среща на външния министър на България с родните посланици зад граница, провеждаща се в Резиденция „Бояна“.

Борисов се оплака пред Могерини, че му е трудно да обясни на народа си защо проект като „Южен поток“ за страната ни е лош, а за съседна Турция не е. Той засегна в словото си и други знакови проекти в енергетиката, които така и не се осъществиха у нас.

Бъдейки лоялни към ЕС, отиваме в пряка конфронтация с Русия, изтъкна премиерът. По думите му ние сме от най-лоялните членове на ЕС и НАТО, но търпим големи финансови загуби от санкциите към Русия.

Искаме приятелство с Русия, увери Митов посланиците ни
Още…

Могерини не пропусна да признае, че сме изправени пред кризисни ситуации и сега именно нуждата от обединен ЕС е огромна. Той може да е световна сила, стига да имаме единство, изтъкна тя. Понякога Европа забравя защо направи избора да е единна, но ние делим не само граници, а и интереси, припомни тя.

Могерини се обяви за устойчиво развитие и борба с тероризма. Можем да служим на националните си интереси само като работим заедно, убедена е дипломат номер едно на ЕС. За нея единството трябва да е устойчиво и това трябва ясно да се знае от 28-те членки, които са част от едно семейство, но да е ясно и на държавите извън тях.

Когато кажем ЕС, казваме България, а когато казваме Брюксел, имаме предвид и София, увери Могерини Борисов и десетките родни дипломати. Европа не е сграда или институции, тя е всички ние заедно, убедена е тя.

По думите й, ситуацията в Украйна още е нестабилна и нивото на насилие там още е много притеснително. Всички трябва да инвестираме в общи усилия за справяне с положението, това важи и за Русия, гласи преценката на Могерини и припомни, че ЕС е работил добре с Русия по споразумението за ядрената програма на Иран.


Вие сте на географски кръстопът, отчете Могерини, като призна трудното ни положение на разкъсване между различни интереси. Тя обяви за основен свой приоритет във външната политика упоритата работа по отношение на мигрантските въпроси и тероризма. Миграцията няма да спре да бъде проблем скоро, отчете Могерини, като обяви, че е посетила български бежански център и благодари на страната ни за усилията, които полагаме за нелегалните имигранти от конфликтни територии.

Сирия може би е най-голямата трагедия на нашето време, смята Могерини, като предположи, че политическите дипломатични отношения са единственият правилен отговор на случващото се там.

Скандал след срещата на депутатите с Могерини
Още…

Стана ясно, че по време на продължилата повече от час сутрешна среща на четири очи с Борисов е била обсъдена и енергийната сигурност на Стария континент.

Премиерът пък не пропусна освен външнополитическите въпроси да поговори и за националните ни успехи, като се похвали с нови пътища, площадки и детски градини. Той отчете пред Могерини напредък за пенсионната и здравната реформи и обнадеждено разкри, че се надява след председателския съвет в парламента по-късно днес да може да обяви и консенсус по съдебната реформа. Мога да събера над 180 гласа в подкрепа на разделението на ВСС, това в огромен ход напред, доволен е Борисов.

По думите му проблемът е в разпределението на професионалната и парламентарна квота при прокурорската колегия. На път сме да се обединим за нещо, което 25 години не е направено, положително настроен е все пак премиерът, като отбеляза, че едно Велико народно събрание би ни отнело повече от година като организация, а нямаме време за губене.

Print Friendly
FacebookСподели