Какво не е наред при застраховка „Гражданска отговорност“

По пътя Какво не е наред при застраховка „Гражданска отговорност“ Грози ни оскъпяване на застраховката и връщане проверките по границите МАЯ ЦВЕТКОВА Снимка: „Сега“ Повече проверки в страната, по-малко на...
| Източник: в."Сега"
По пътя

Какво не е наред при застраховка „Гражданска отговорност“

Грози ни оскъпяване на застраховката и връщане проверките по границите
МАЯ ЦВЕТКОВА
Снимка: „Сега“

Повече проверки в страната, по-малко на границата.

При застраховката „Гражданска отговорност“ на автомобилите, която при това е задължителна, би трябвало всичко да е ясно и застраховането да върви гладко. Да, ама не. Както и за много други неща у нас, при които се изисква съдействие от държавата, и тук се оказва, че има проблеми, и то сериозни.

Скоро българските шофьори, потеглящи за Гърция или Румъния, може да бъдат неприятно изненадани с

проверки на границата за наличие на застраховка

„Гражданска отговорност“ („ГО“). Тази практика отпадна след влизането ни в ЕС, но е на път да бъде наложена отново като наказателна мярка. Проблемът е, че обхватът на задължителната автозастраховка е много нисък – на практика всеки четвърти автомобил в България е без полица, според последните данни на Комисията за финансов надзор (КФН). А европейските правила изискват всяка държава да осигури поне 90% обхват на „Гражданска отговорност“. Прогнозата за връщане на задължителните проверки на границата направиха пред „Сега“ експерти от бранша. Ако се окажат прави, изрядните шофьори ще губят време заради проверки дори когато тръгнат за Гърция или Румъния (при пътуване за държави извън ЕС – Турция, Сърбия, Македония, водачите и в момента трябва да показват, че имат както „Гражданска отговорност“, така и „Зелена карта“).

Връщането на проверките по границите може да бъде съпроводено с още едно наказание -

вдигане на вноските в

т.нар. Гаранционен фонд. Сега върху всяка продадена полица застрахователят добавя, а застрахованият плаща 8.50 лв., които отиват във въпросния фонд – за изплащане на щети, причинени от автомобили без ГО. При тези случаи, след като покрие щетите, фондът си търси парите от причинителя на злополуката. Ако Брюксел прецени, че средствата там са недостатъчни, ще препоръча да се вземат мерки – вдигане на вноската, а оттам и оскъпяване на застраховката като цяло.

Така за пореден път ще се получи българският парадокс – заради нарушителите, които изобщо не се застраховат, изрядните шофьори ще плащат повече.

От Гаранционния фонд съобщиха за „Сега“, че през миналата година са изплатени над 7.66 млн. лв. за 97 пострадали в България и над 844 хил. лв. за 28 пострадали в ЕС, блъснати от български автомобили без ГО. Също така през 2011 г. Гаранционният фонд е платил над 1.04 млн. лв. за причинени 829 имуществени вреди у нас и 1.54 млн. лв. по 275 имуществени искове в чужбина. Данните за първата половина на тази година сочат, че изплатените суми за пострадали лица у нас са общо близо 3.13 млн. лв. по 45 иска и близо 1.7 млн. лв. по 18 иска за пострадали в Европа. За периода януари-юни 2012 г. изплатените обезщетения за причинени имуществени вреди от неизправни шофьори у нас са общо над 588 хил. лв. по 459 броя щети и съответно над 882 хил. лв. за 172 щети, причинени в чужбина от български коли без ГО. Излиза, че разходите на фонда за покриване на щети от инциденти на наши шофьори в чужбина са доста по-високи, което основно се дължи на по-високите лимити за компенсиране на пострадали в другите държави от ЕС.

Въпреки че с удължаването на времето за непокриване на лимита за ГО опасността от въвеждането на посочените наказания расте, остава неясно защо контролът продължава да куца и

обхватът на ГО още е недопустимо нисък

Какво прави държавата в лицето на Гаранционния фонд и МВР за повишаване обхвата на автозастраховката?

Това, което е направено дотук, е, че Гаранционният фонд е отпуснал на МВР – засега само на хартия – над 1.2 млн. лв., предназначени основно за закупуване на модерни камери. Те би трябвало да бъдат поставени на оживени кръстовища в София и страната, автоматично ще записват номерата на минаващите автомобили и ще ги предават в информационната системата на МВР за проверка за наличие на ГО. Проектът обаче е в съвсем начален стадий, научи „Сега“ от МВР. Към момента дори не е определено на кои кръстовища ще бъдат поставени новите камери, а ще трябва да се проведе и обществена поръчка за закупуването им.

За миналата 2011 г. наложените глоби на граждани и фирми за липса на ГО възлизат общо на 9.5 млн. лв., казаха за „Сега“ от МВР. През първото полугодие на тази година са наложени глоби за около 4.5 млн. лв. на общо 10 781 граждани (с 1934 повече от същия период на миналата година) и на 94 юридически лица. По закон

липсата на ГО се наказва с глоба от 400-600 лв.

за граждани и 2000-5000 лв. за фирми.

Но проблемите с ГО не свършват дотук. Средната цена на ГО за всички автомобили и застрахователни компании от началото до средата на годината е нараснала с 9%. Покачването е плавно, започвайки от 197 лв. през януари и стигайки 221 лв. през май, като през юни обаче цената (застрахователната премия) пада до 215 лв. Ако се сбъднат прогнозите за повишение на застрахователната премия, то към края на годината ГО би струвала средно около 236 лв.

Лимитите при изплащане на обезщетения при ПТП от 11 юни се удвоиха. Така вече максималното обезщетение за едно пострадало лице при катастрофа с автомобил е 2 млн. лв., колкото е и лимитът за имуществени вреди. Максималното обезщетение за пострадали при катастрофа две и повече лица е 10 млн. лв. Посочените високи лимити при застраховка ГО са в сила в ЕС от средата на 2007 г., но нашата страна се е възползвала от опцията за постепенното им достигане в рамките на 5 години.

Оперативният директор на „Алианц България“ Орлин Пенев коментира за „Сега“, че след като вече лимитите за обезщетенията у нас се изравниха с тези в Европа, няма как да няма повишение и на застрахователните премии. Пенев добави, че по изчисления на „Алианц“ общата нетна сума на събраните застрахователни премии по ГО от всички дружества е по-малка от сумата на платените и заделените за изплащане суми, т.е. като цяло застрахователите са на загуба.

„Общо взето, тенденцията е за вдигане на цената на ГО, но не мога да прогнозирам с колко“, каза изпълнителният директор на ДЗИ Недялко Чандъров. Той посочи, че всяка застрахователна компания трябва да прецени за себе си с колко да вдига застрахователната премия по „Гражданска отговорност“ и дали изобщо да я вдига – в зависимост от това дали иска да увеличи портфейла си по тази застраховка и да привлече нови клиенти.

Представители на други застрахователни компании вече прогнозираха, че цените на ГО ще се повишат до края на годината с около 10%. Според тях тенденцията ще продължи и през следващите години.

Снимка: Борислав Николов

Нестандартен начин за агитиране за застраховка „Гражданска отговорност“.

Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ

Гаранционният фонд е отпуснал на МВР – засега само на хартия – над 1.2 млн. лв., предназначени основно за закупуване на модерни камери за наблюдение на трафика.

Print Friendly
FacebookСподели