Кабинетът е извън ЕС, установи Кунева

Ива Иванова © пресофис „България на гражданите“ архив „Не може да играем „Мисия Лондон“ с българската енергетика. Точно така изглеждат инвеститорите, приети от премиера в парламента и с които явно...
| Източник: News.bg

Ива Иванова
кунева © пресофис „България на гражданите“

архив

меглена кунева

„Не може да играем „Мисия Лондон“ с българската енергетика. Точно така изглеждат инвеститорите, приети от премиера в парламента и с които явно се е работело от години“. Това заяви лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева по казуса „Белене“.

Според нея България е изпаднала в изключително смешно положение и в казуса „Белене“ се вижда целият хаос в енергетиката ни. „Държавата даже не е на автопилот. Това е подчертан стремеж към дъното“, коментира Кунева.

По най-важния въпрос за казуса, дали „Белене“ ни е необходим, се забелязват добре съгласувани действия на БСП и ГЕРБ, отбеляза Кунева и подчерта, че отговорът по този въпрос и на двете партии е „да“.

Според нея референдумът за „Белене“ служи за прикритие и за това да ангажира което и да е следващо правителство. „Подозрително е как и двете партии стигнаха до отговора: „Да на „Белене“", каза Кунева и коментира, че това е „мъртва хватка“. Всъщност въпросът за референдума е: „Белене или да?“, добави Кунева. Според нея изходът е мораториум върху „Белене“ и анализ на ситуацията.

Премиерът веднага да сложи на интернет страницата на правителството всички свои срещи с инвеститори, настоява още Кунева. Тя е категорично за прозрачност и информация, но не замъглена с много думи. Според Кунева това правителство изглежда е извън Европейския съюз.

Тя изрази недоумение за какво беше направено усилието 2008 година да вземем пари за връзките с Гърция и Румъния, които още не са готови. Кунева подчерта, че изграждането на интерконекторните връзки е много важно и че закъснението ни е много голямо. Заради това има опасност много да пострадаме при нова криза между Русия и Украйна, предупреди Кунева.

„2008 година бяхме в това положение. Дадоха ни пари. Какво направихме?“, добави тя. По мнението на председателя на „Движение България на гражданите“ пакетното преговаряне за Белене и Южен Поток създава силно напрежение и чувство за фалш. „Ако нещата с Южен поток останат по този начин, ние сме обречени на монопол от „Газпром“„, убедена е Кунева.

Тя обяви намерението на нейната партия да създаде комисия за граждански контрол срещу злоупотребите с власт и съобщи, че са постъпили много сигнали за нередности в обществени поръчки, за убиване на малкия бизнес, за нелепи решения и още по-нелепи уволнения.

„Искаме да наложим граждански контрол и гражданско участие в управлението, както и спазване на законите“, заяви Кунева и подчерта, че държавата трябва да овласти гражданите през закона и чрез неговото налагане. „Ще покажем структурните дефекти на властта. Надявам се да възстановим справедливостта„, добави Кунева.

Print Friendly
FacebookСподели