Италианците наказаха Силвио Берлускони

Италианските гласоподаватели нанесоха сериозен политически удар на премиера Силвио Берлускони, като отхвърлиха ключови законопроекти, приети от неговото правителство, предаде Асошиейтед прес. На приключилия на 13 юни двудневен референдум италианците казаха...
| Източник: Агенция "Фокус"

Италианските гласоподаватели нанесоха сериозен политически удар на премиера Силвио Берлускони, като отхвърлиха ключови законопроекти, приети от неговото правителство, предаде Асошиейтед прес.

На приключилия на 13 юни двудневен референдум италианците казаха „не“ на закона за приватизиране на водните ресурси и водоснабдяването, на плановете за възраждане на ядрената енергетика и на закона, предоставящ на министрите частичен имунитет от съдебно преследване.

За първи път след 1995 г. избирателната активност надхвърли 57 процента, сочат неокончателните резултати. 51 процента бяха достатъчни, за да бъде признато гласуването за валидно.

Опозицията призова Берлускони да подаде оставка, мотивирайки се с това, че над 90 процента от участниците в референдума са отхвърлили предложенията на неговото правителство. „Това означава развод между правителството и страната,“ заяви Пиерлуиджи Берсани, лидер на главната опозиционна сила – лявоцентристката Демократическа партия, цитиран от ДПА.

Берлускони бойкотира референдума, но обеща да се съобрази с волята на избирателите. „Дори за онези, които не признават референдумите като подходящ инструмент за решаване на сложни проблеми, пролича, че италианският народ е изразил ясно волята си по всички теми на вота,“ заяви премиерът в декларация.

„Сега е дълг на правителството и парламента да откликнат изцяло“ на резултатите от референдума, добави той, цитиран от БТА.

Берлускони е явен привърженик на ядрената енергетика, а десноцентристките сили виждат в развиването й възможност Италия да избяга от енергийната си зависимост от чужбина. Повечето италианци, според допитванията, обаче са против изграждането на АЕЦ в земетръсната им държава, особено след ядрената криза във Фукушима.

Приватизирането на водните ресурси и водоснабдяването, според правителството, е жизненоважно за подобряване на услугите в сектора, но критиците на мярката предупреждават, че тя ще доведе до поскъпване на цената на водата.

Третата отхвърлена на референдума законодателна инициатива касае т.н. „законова пречка“, позволяваща на министрите да не се явяват на заседания по съдебни дела срещу тях, ако те съвпадат с техни правителствени ангажименти. Мярката цели да облагодетелства лично Берлускони, като му помогне да отлага четирите процеса, по които е обвиняем, твърдят неговите опоненти.

Print Friendly
FacebookСподели