Искат цената на застраховката да зависи от точките в талона

INSMARKET Ако водачът няма нарушения, ще получи до 30% отстъпка, а ако има много, застраховката може да е 3,5 пъти по-скъпа Точките в талона на водача да определят цената на...
| Източник:


INSMARKET

Ако водачът няма нарушения, ще получи до 30% отстъпка, а ако има много, застраховката може да е 3,5 пъти по-скъпа

Точките в талона на водача да определят цената на застраховката му. За това настояват от Асоциацията за застрахователна сигурност. Ако водачът няма нарушения, той ще получи до 30% отстъпка от цента на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Ако пък има много нарушения, гражданската може да е 3,5 пъти по-скъпа. В момента средната й цена е 180 до 240 лв. и още не отразява индивидуалния риск. С отчитането на рисковия фактор тя ще варира от 130 лева за най-примерните водачи до 650 лв. за системните нарушители.

Според председателя на асоциацията Юрий тодоров това няма да създаде трудности. „КАТ вместо да предава протоколи и да ги описва всеки ден в Гаранционния фонд, което е много по-трудоемка работа, да предаде само едни точки на всеки един водач в една обща база данни, която бихме могли да обработим и да предоставяме на застрахователите. И още като ми се изчисли крайната  премия – примерно 300 лв., аз да си ползвам отстъпката 100 лв. – 30% бонус”, каза Юрий Тодоров.

Опитите за застрахователните измами да нарастват, очакват от Асоциацията за застрахователна сигурност. Само за 2010 г. неоснователните плащания от застрахователи вследствие на измами са 81 милиона лева, при общо изплатени 678 млн. лв. обезщетения. Според експертите поне в 60-70% от измамите участва и вътрешен човек от застрахователната компания. Измамите се концентрират не толкова в автомобилното застраховане, колкото в неимуществени застраховки, карго и имуществени застраховки, където обезщетенията са доста високи, отчете Тодоров. Инсценираните измами заемат 27% от общия брой застрахователни измами.

Тодоров даде пример с водачи, които „катастрофират“ всяка година, когато застраховката им е в различна компания. Много често магазини биват „обирани“ ежегодно по един и същи начин, когато собственикът им сменя застрахователната компания. У нас най-често срещаната измама е планираната, каза още Тодоров като уточни: „Тя е подготвена и извършена по метода на инсценировката, с използване на способите на надзастраховане и укриване на факти. В тази връзка ние изготвихме и въведохме, още в начален етап сме, но вече е стационирана тази програма – т.нар. информационна система за застрахователна история и оценка на риска.

Първо, защото има данни за застрахователна история на клиента. Ние не знаем в момента на всеки един клиент какво му се е случило предварително. В България има клиенти, които са с по пет кражби на автомобила, два пъти имат палеж. Цялата тази информация стои някъде в застрахователните дружества и никой не я предава на никой друг. Тъй като практиката показва, че вече планирано извършените застрахователни измами ги извършват чрез подставени лица, хора, които управляват автомобилите, които се явяват в различните компании или които ги представляват, искаме да създадем един такъв регистър на тези хора, за да не могат те да правят по 10-15 катастрофи и никой по никакъв начин да не може да открие какво вършат тези хора“.

Според асоциацията с въвеждането на тази информационна система за застрахователна история и оценка на риска ще се пресекат опитите за двойно застраховане и ще може да се установи дали даден клиент е имал предишни идентични щети на свои обекти. Така ще може да се оцени риска на бъдещи клиенти и обекти.

Print Friendly
FacebookСподели