ИНОВАЦИИТЕ И КАЧЕСТВОТО В ТУРИЗМА

| Източник: Петър ДОЙЧЕВ,доайен в туризма

 

През последните години международния туризъм се утвърди като един от основните отрасли на световната търговия.

Ако се опитаме да анализираме причините, които доведоха до големия ръст, ще видим, че новия човек се стреми да опознае, света и да живее в мир и разбирателство. Естествено за това трябва да разполага с необходимите средства и най-важно удобен, бърз и осигурен транспорт.

Така туризмът се явява като важен фактор на интензивния растеж – оказва въздействие за развитие на редица отрасли: транспорт, хотелиерство, ресторантьорство, търговия, строителство, мебелна промишленост, спортни и туристически екипировки, комунално-битови и селски стопанства.

Играе роля за благоустрояването на населени места, подобряване на обществената хигиена

КОИ СА ПРИЧИНИТЕ СЪВРЕМЕННИЯТ ЧОВЕК ДА СЕ НАСТРОИ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЕ И ПРОЯВИ ЛЮБОЗНАТЕЛНОСТ

Отговорът за нашата страна е:

1.  „Магията на слънцето”

- здравната почивка

2.  „Магията на чудото”

- търсене от познавателна гледна точка;

- културни и исторически места;

-екзотика и природни чудеса - просто любопитство и любознателност;

- контакт с изкуството;

- история и архитектура;

- фолклор – народни празници;

- природни феномени;

- флора и фауна;

- национални традиции;

- манастири, музеи и художествени зали – олтари на българщината;

- градски уникати  -  София,  Велико  Търново,  Мелник, варошите в Ловеч и Благоевград, Златоград;

 

-       Земя пълна с красоти

Планините: Рила, Пирин, Родопите, Черноморското крайбрежие, Розовата извори

 

-          Природни феномени – неразгадани вълшебства

-       Белоградчишките скали;

-       Чудните мостове;

-       Мелнишките пирамиди;

 

-         Мадарски конник;

-         Побитите камъни;

-         Триградското ждрело;

-         По римските пътища на България;

-         Свещалово;

-         Тракийската гробница – нови археологически находки;

-         Българска кулинария;

-         Вината в България.

Нужно ли е по-голямо доказателство от това, че нашата страна е достатъчно богата на туристически ресурси, някои от които все още не се експлоатират в достатъчна степен.

Това изисква ежегодно да се разширява и подобрява общата инфраструктура на туризма, да се развива непрекъснато материалната база, да се подобряват постоянно всестранните туристически услуги.

Добре ще е някой в тази държава да схване, че трябва и можем да се храним (грубо казано) и да печелим от туризъм.

Това е националната стратегия, заангажираща не само едно министерство, а още и десет   министерства,   защитаващи   представянето   на   туризма   в   България   на международния пазар.

Паралелно с тях и развитието на планинските спортно – климатични комплекси – те се явяват като едно от основните направления на отрасъла.

Планините в България заемат почти 50% от повърхността на страната, рядко богатство повтарям Родопите, Рила, Витоша и Пирин и още 16 на брой.

Като   прибавим   и   всички   археологически   и   исторически  обекти,   манастири, паметници и др. страната ни достойно се нарежда и заема място в редиците на привлекателните туристически страни за посещение.

Търсейки непрекъснато нови пътища и форми за поддържане на високо ниво в обслужването  и  подобряване  на  материално  -  техническата  база  в  туризма, съвместно с браншовите организации и асоциации и частните собственици се изградиха   едни   от   най-хубавите   хотелски   комплекси   по   Черноморието   и вътрешността на страната.  Обектите  са от висока категория и разполагат с ресторанти,   кафе-сладкарници,   балнеоложки   трактове,   солариуми,   открити   и закрити   плувни   басейни,   игрални   зали,   дневни   и   нощни   барове,   зали   за конференции, бизнес центрове, спортни съоръжения, и богата гама от допълнителни услуги.

Положи се успешно начало в работата за повишаване качеството на туристическото обслужване във всички сфери, като се ускори и разшири внедряването на ново проектиране и обзавеждане на обектите, подобряване на инфраструктурата, не трябва да отминем преди всичко прилагането на новите прогресивни технологии и форми в кулинарното производство и обслужването в ресторантите.

 

На сегашния етап не случайно се подчертава, че технологиите са средство за постигане на целите – повишаване качеството на продукта с по-нисък разход на енергия, материали и жив труд.

Тези подобрения продължават да се постигат в тясно сътрудничество и взаимодействие с туристическите неправителствени организации, и най-много със собствениците на обектите, които поемат разходите и инвестират прилагането на новите форми на обслужване и обзавеждане с цел задоволяване на комплексните изисквания на нашия (потребител) и чуждестранния турист.

Прилагането на комплексната автоматизация в хотелите е с цел улесняване на обслужващия персонал и подобряване ефективността в изпълнението на услугата на туриста. Можем открито да заявим, че с десетилетия наред за комплексна автоматизация на хотелите, ресторантите и туристически офиси не се предприемаше никакво действие, дори се внушаваше, че такива „луксове“ не могат да бъдат позволени.

Трудно се реализираха и „идеи“ за модернизиране на машинното оборудване на материалната база в средствата за подслон и хранене , което от откриването на повечето обекти не е подновено.

Най – после се възприе, да се положат усилията в механизиране и машинизиране на производствените процеси, най – много в кулинарното производство, изразяващо се в приемането и съхраняването на хранителните продукти, тяхната обработка, повишаване качеството и разнообразяването на предлаганото меню, изграждането на системи в хотелските комплекси за организацията на работата по обслужването, приемане на резервации, даване на информация, предлагане на допълнителни услуги и осигуряване сигурност и спокойствие на гостите.

За да се приложи и внедри тази комплексна автоматизация трябва да се обучава персонала – изпълнител, който да познава добре съоръженията, които в основата на комплекса са модулите за работата със сметките и управлението на легловия фонд, воденето на списъка на гостите, техните сметки, оторизация на кредитните карти, ползване на магнитни карти, чип, смарт карта, GSМ и т.н. Управлява ресторантското меню и стоките в търговските обекти.Обработва информация за реализация на блюда и въз основа на калкулация пресмята разхода на продуктите. Прилага се в хотелите и нова затворена система на разплащане, с която се въвежда безпаричното разплащане, гостът не ползва портмонето си, а борави с магнитна карта или чип, когато му предлагат услуга. Положителното в тази система е , че гостите харчат депозита си много лесно, когато не борави с пари, като така се увеличава обемът на оказаните услуги, увеличава се сигурността в хотела, съкращават се работните места, където се работи с пари, а най – практичното е, че чипът или магнитната картичка гостът използва и като ключ на стаята.

Налага се, а и вече    много хотели и ресторанти у нас разполагат с модерни компютри и софтуер, с помощта на които се управляват рецепцията, разплащанията, а дори и енергоспестяването. Всичко това е немислимо без стабилна информационна система на високо ниво.

На световния пазар непрекъснато се появяват много нови продукти.Има такива, които са удобни за употреба, обаче изискват големи капиталовложения и скоро няма да се появят у нас. За сега се ползват и прилагат повечето продукти, разработени от български фирми, които са много успешни и улесняват експлоатация на хотелските комплекси и спомагат за високото ниво на качеството на обслужването.

Нови български продукти в транспорта на туристическия пазар

Благодарение на транспорта се  осъществяват икономическите връзки  между промишлеността,   търговията,   туризма,   селското   стопанство,   строителството, различни географски райони, страни и континенти.

Без наличието на транспорта сега е немислимо изграждането и функционирането на микрорайони, райони, национални и международни стокови и туристически пазари.

Пътническият транспорт е  едно от основните общи условия за развитие на туризма   във   всяка   страна.   От   него   главно   зависи   преодоляването   на пространството, отделящо хората от постоянното им местоживеене и избирането от тях туристическо място за посещение.

За нуждите на туризма се използват всички видове /пътнически/ транспорт – железопътен, воден, автомобилен и въздушен.

С най-голямо значение за туризма играят автомобилния и въздушен транспорт, докато първия притежава редица технико-икономически показатели, който го правят по-ефективен и икономически по-изгоден за използване в туризма, то втория   притежава  по-големи  предимства  по   отношение  краткото  време   за преодоляване на големи пространства съчетано с комфорт, спокойствие.

Днес в развитите туристически страни с пътническия автомобил се извършват близо 90% от туристическия превоз, това налага непрекъснатото увеличаване на броя, нови модели, и видове. Голямо приложение намира в последно време услуга „rent а саr“. Появиха се автобуси на два етажа, които осигуряват условия за спане, ползване на тоалетни продажба на напитки и дребни стоки, дори комплектоване на автовлакове, осигуряващи необходимите услуги на туристите.

Въздушния транспорт се използва изключително при преодоляване на големи разстояния, появиха се нови модели с по-големи скорости и капацитет на места.

Но новото у нас е, че притежателите на собствени самолети ще се приземяват   направо   в   курортите   Албена   и   Приморско,   а   при   дадените възможности за обслужване на авио-парк ще се организират мероприятия със самолети и вертолети. Ще може и д а се привлече и въздушното рали „Европа“, което се организира през летния сезон, така желано от всички туристически страни.

Друга програма „Гранд ж.п. Тур на България – Носталгия експрес“ се наложи този сезон на международния пазар. Едноседмичното пътуване включва в маршрута  обекти   с   културно   историческа  стойност  из   страната  ни,   и   се осъществява композиран специално за целта експрес „Носталгия“. Влаковата композиция включва три вагона от някогашния царски влак „Корона експрес“ и от експрес „Витоша“. Теглени от парен локомотив. Тази комбинирана програма самолет-влак се наложи на испанския пазар под мотото „Пътуване с влака на епохата“. Инициатор и изпълнител на тази програма е българския тур  оператор „Аеротравъл“.  Осъществени са седем организирани групови пътувания с испански, австрийски, германски и швейцарски туристи. Перспективата   е   да  се   включи  в  тази   програма  маршрута  Септември  – Добринище, пътуване към което проявяват голям интерес чужденците.

Бясната надпревара за задържане и разширяване позициите на пазара между отделните фирми в туристическия бранш предполага непрекъснато обновяване на предоставяните стоки и услуги. Всяка иновация обаче подлежи на усвояване и от конкурентите, всичко може да бъде копирано, наподобено. Как при такава ситуация една фирма би могла да следва правилото за уникалност на стоките и услугите си и може ли да поддържа темпото на развитие чрез създаване на нови и нови свои продукти? Според някои най-добрата рецепта за това е правилото: да се научим как да правим нещата всеки ден малко по-добре и малко по-умно. Към това може да се добави: да се научим как да се учим от всичко от себе си, от конкуренцията, от собствените си грешки и от тези на другите. Да се научим как да знаем, как да използваме и управляваме това, което знаем.

Необходима е пълна мобилизация на силите и енергията на екипите, бързо и гъвкаво да се нагодят към постоянно нарастващите потребности на гостите – туристи.

По-пълноценно и най-широко използване на всички налични възможности на стопанския потенциал за цялостно осигуряване с необходимите ресурси. Ясно е, че това е труден процес, който изисква високи квалифицирани и подготвени, знаещи и можещи управители и работници, които да осигурят добра организация, ред и дисциплина в поверените им обекти, да появяват творческо мислене и инициативност в работата си да имат стръв към съвременните технологиите за предлагането на разнообразни услуги и повишаване качеството на туристическото обслужване.

 

                                                                            Петър ДОЙЧЕВ,доайен в туризма

 

Print Friendly
FacebookСподели