Инициативен комитет за издигането на Меглена Кунева обявява кандидатурата й за президент на 6 юни

| Източник: Агенция "Фокус"
Инициативен комитет за издигането на Меглена Кунева като независим кандидат за президент на Република България ще обяви официално кандидатурата й на 6 юни. Обявяването ще се състои в рамките на среща с широката общественост в зала „Александър“ на столичния хотел „Радисън“ от 12 часа, съобщиха от Инициативния комитет.
Меглена Кунева ще представи мотивите си за включване в президентските избори, както и принципите и посланията на кампанията си. Членовете на Инициативния комитет ще обявят пред гостите аргументите си за подкрепа на Кунева.
Поканени са представители на гражданското общество, неправителствени организации, браншови и професионални гилдии, журналисти и общественици.
За медиите е предвидена пресконференция с кандидата за президент и членове на Инициативния комитет след края на събитието.

Меглена Кунева – биография
Меглена Кунева е първият български еврокомисар и първият комисар с ресор “Защита правата на потребителите” в Европейската комисия.
Тя е председател на Борда на директорите на Центъра за европейски политики и специален съветник за правата на пътниците на вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по транспорта Сийм Калас.
Магистър е по право. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” през 1981 г., а през 1984 г. получава научната степен “доктор на юридическите науки”.
Специализира през 1995 г. и през 1999 – 2000 г. “Международни отношения и международно екологично право” в университета “Джорджтаун”, Вашингтон, САЩ, а през 1996 г. – екологично право в “Оксфорд”, Великобритания.
В периода 1988 – 1989 г. е асистент в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
В периода 1987 – 1991 г. е редактор и водещ в Българското национално радио.
Като старши правен съветник в Министерския съвет през периода 1991 – 2001 г. участва в изготвянето на редица законопроекти в областта на околната среда, достъпа до информация, вещното право и др.
Два пъти е избирана за народен представител от листата на НДСВ – през 2001 и 2005 г.
През 2001 г. е определена за главен преговарящ на Република България с Европейския съюз, а през 2002 г. става първият български министър по европейските въпроси. Номинирана е от българското правителство и на 12 декември 2006 г. Европейският парламент одобрява кандидатурата й за еврокомисар по защита правата на потребителите.
През 2008 г. Меглена Кунева е първата българка, получила наградата на „European Agenda” за комисар на годината и на изданието “European Voice” за европеец на годината.
Меглена Кунева е носител на Ордена на Почетния легион на Република Франция и на Ордена за граждански заслуги на Кралство Испания, на Ордена Принц Анри на Република Португалия, както и на Ордена на Звездата на Италианската солидарност. Член е на Борда на директорите на BNP Paribas.
Владее английски, френски и руски езици.
Омъжена, с един син.

………………………………………..

Меглена Кунева цепи червените

Станишев готви за неин вице Петър Курумбашев, Орешарски – резерва

Екип „Всеки ден“
Колаж: Владимир ЮруковКолаж: Владимир Юруков

Президентската кандидатура на бившия еврокомисар Меглена Кунева е на път да разцепи червените. Опитът на царисткия кадър да получи подкрепа от БСП се приема нееднозначно вляво. Планът на лидера Сергей Станишев обаче е Кунева – президент, Петър Курумбашев – вицепрезидент. Резервен вариант на БСП е Пламен Орешарски – вицепрезидент.

Очаква се тази вечер Кунева да обяви кандидатурата си в „Шоуто на Слави”. Същевременно днес стана ясно, че Инициативният комитет за издигането на Меглена Кунева като независим кандидат за президент на България ще се афишира официално на 6 юни в столичен хотел. Именно тогава официално тя ще бъде номинирана за високия държавен пост. В късния следобед Меглена Кунева извести и приятелите си във “Фейсбук”, че е решила да се включи в президентската битка.
Лидерът на НДСВ Христина Христова пък веднага обяви, че партията безрезервно подкрепя кандидатурата на Кунева.

Заговори се, че бившата еврокомисарка ще назове и вицето си, и той ще е човек, свързан с президента Георги Първанов, който е дал благословията си. „Пълна простотия”, контрира високопоставен източник на „Всеки ден”, добре запознат с делата на президентския проект и на Социалистическата партия. Държавният глава в свои интервюта вече е давал да се разбере, че не одобрява Кунева за свой приемник. Първанов има друг титуляр.

Истината била, че Меглена Кунева е фаворитът на соцлидера Сергей Станишев. Те са в много близки приятелски отношения, потвърдиха червени. Именно затова в БСП се издигат толкова несъстоятелни кандидатури към момента, вече повече от 20 – за да може на техния фон Кунева да блесне. Пак по тази причина Станишев отказва да заеме категорична позиция и непрекъснато остава отворена вратичка за нетяснопартиен кандидат, който да привлече по-широка подкрепа.

Затова в червените редици се лансират две такива личности – Петър Курумбашев и Пламен Орешарски. Депутати от БСП признават, че електоратът е узрял да приеме непартийна кандидатура, но все пак има „елементарни хигиенни изисквания” и трябва да е свързан с партията. „Сигурно е, че Меглена Кунева търси нашата подкрепа. Но по начина, по който почна кампанията си, едва ли ще я получи”, недоволстваха червени народни избраници. „Това обаче не значи, че е получила отказ. Засега. Просто трябва да пипа по-внимателно, да се съобразява с нашите партийни правила”, заяви пред „Всеки ден” член на Изпълнителното бюро, много близък до лидера Станишев. Той не вярва, че БСП и президентът ще имат различни кандидатури.

Самият Петър Курумбашев определи кандидатурата на Кунева като сериозна. „Добре е да има повече кандидати с добро име и добра репутация като нея”, каза той в кулоарите на парламента. Депутатът обаче смята, че левицата трябва да има своя номинация. „Според мен най-логичният вариант е г-жа Меглена Кунева да играе самостоятелно, БСП да има свой собствен кандидат и вече ако някой от тези кандидати се класира на втори тур, да се подкрепят взаимно”, предложи днес Петър Курумбашев.

Бившият продуцент на „Ку-ку” сега е депутат от „Коалиция за България”, но не е партиен член. Напоследък той е много активен в пленарна зала и често се изказва от парламентарната трибуна. Още в началото на пролетта обяви, че е готов да се включи в кандидат-президентската битка. След тв периода си Петър Курумбашев стана общински съветник в София от червената листа.

Пламен Орешарски също не е член на БСП и ще има за задача да привлича центристко настроените. Самият Орешарски обаче се дърпа и не иска да се впуска в подобна тежка политическа битка.

Орешарски е дългогодишен преподавател в УНСС. Той има политическа кариера, свързана с двата партийни полюса – СДС и БСП. В правителството на Иван Костов е заместник-министър на финансите, но това не му пречи в кабинета на тройната коалиция да е министър на финансите. Бил е заместник-председател на СДС. През 2003 г. беше кандидат-кмет на София от синята партия, но кандидатурата му бе оттеглена от лидера Надежда Михайлова след среща на Орешарски с бизнесмена Васил Божков. Няколко години по-късно Орешарски е в червените редици. След министерстването той стана депутат в сегашното Народно събрание от “Коалиция за България”.

Случайно или не, се очаква Кунева да обяви кандидатурата си именно в “Шоуто на Слави”. От екипа на предаването засега запазват мълчание по този въпрос. Знае се само, че т.нар. редколегия ще се изяви в предаването. Рекламата, която се върти по bTV за шоуто довечера е “Минутата мълчание свърши!“ Всъщност, още през февруари Меглена Кунева гостува на редколегията. Малко по-късно в следващо предаване водещият Слави Трифонов, попитан от сценаристите за кого би гласувал за президент, каза, че би подкрепил Меглена Кунева.

Print Friendly
FacebookСподели