Изложба на Радослав Ралев събра в Несебър ценители на изобразителното изкуство

  Проявата бе под патронажа на кмета Николай Димитров В залата на Демонстрационния център в Несебър бе открита юбилейна изложба на известния майстор на четката Радослав Ралев. Проявата, по случай...
| Източник:

 


Проявата бе под патронажа на кмета Николай Димитров
В залата на Демонстрационния център в Несебър бе открита юбилейна изложба на известния майстор на четката Радослав Ралев. Проявата, по случай 70-годишнината на несебърския художник, бе под патронажа на кмета на община Несебър г-н Николай Димитров.
Пред отбраната публика градоначалникът сподели личното си впечатление, че изложените творби отразяват живота и духа на хората преди всичко от несебърската община, като в същото време приобщават всеки към красивия и възвишен свят на изкуството. В приветствието си той отбеляза, че картините на художника намират радушен прием и сред чуждестранните гости на Несебър, а чрез илюстрираните от него книги-и сред ценителите на поезията.

Да почетат изложбата на юбиляря дойдоха колеги, общински съветници, представители на банковия сектор, бизнесмени, общественици. Сред гостите бяха и зам.-кметът Лазар Япаджиев, Васил Киров, дългогодишен кмет на Несебър, Петя Кияшкина, директор на музей „Старинен Несебър“, Кирил Киров, познат в страната и чужбина като пчелар № 1 от региона.

Умението на Ралев да борави майсторски с цветовете и светлосенките, със синьото, жълтото, оранжа в техните нюанси и богата палитра, придават на произведенията загадъчна импресионистичност, от една страна, а от друга допринасят зрителят да изпита естетическа наслада. Основните теми на художника от несебърския пейзаж са: къщите със старите обрулени от ветрове и дъждове дървени обшивки, калдъръмените криволичещи улички, прибоя, пристана с лодките, вятърната мелница на провлака, емблематична за града. Всичко това предизвиква интереса на почитателите на изобразителното изкуство към неговите творби, които така пленяват с майсторството си естетите, че биват отнасяни към всички краища на света.

Ето защо съвсем не случайно 4 от картините бяха откупени още преди официалното откриване на изложбата. Една от тях ще краси и кабинета на ректора на Военната академия, по случай неговата юбилейна годишнина.

Print Friendly
FacebookСподели