Издирват се преки роднини на първия чужд турист посетил курорта „Слънчев бряг”

Издирват  се преки роднини на първия чужд турист посетил курорта „Слънчев бряг”. От летописната книга на туристическия комплекс се знае, че на 8 юни 1959 година първият гост на „Слънчев...
| Източник:

Издирват  се преки роднини на първия чужд турист посетил курорта „Слънчев бряг”. От летописната книга на туристическия комплекс се знае, че на 8 юни 1959 година първият гост на „Слънчев бряг” е Франтишек Силвестър от град Острава, Чехия. Летовникът е отседнал в хотел „Калина”.

Негова единствена снимка има в книгата „История за Слънчев бряг”. Фотосът показва посрещането на чеха в курорта, обясни Елена Иванова, председател на Управителния съвет на „Съюза на собствениците-Слънчев бряг”.

 

Родните на Франтишек Силвестър се издирват за да им бъде връчена награда –безплатна седемдневна почивка в „Слънчев бряг”. Ваучерът ще бъде връчен лично от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Борислав Ботев. Той пое анжгажимента да осигури престоя им у нас, а наградата се дава по повод 55-тата годишнина на туристическия комплекс. Ботев припомни, че курортът „Слънчев бряг” е учреден на 30 юни 1958 година с постановление №120 на Министерския съвет на НРБ. Тогава в документите, „Слънчев бряг” фигурира като летовище.

 

„Откриването на първия турист посетил курорта „Слънчев бряг” или негови роднини, ще бъде голям успех. По-голяма реклама от тази, да се срещнем с тях и да ги докараме на почивка в „Слънчев бряг”, едва ли ще имаме за Централна Европа и Чехия”, каза на пресконференция министърът. Вчера по покана на Съюза на собствениците-Слънчев бряг, Ботев се срещна с хотелиери и журналисти в Hotel Royal Castle Design and Spa – ELENITE. 

Там се състоя и Кръгла маса на тема: „Проблеми на националните курорти и пътя към тяхната самостоятелност”.  По-късно с водосвет, заря, голям концерт и коктейл, хотелиерите дадоха старт на новия летен туристически сезон в курорта „Слънчев бряг”.

Print Friendly
FacebookСподели