Избори 3 в 1?

Премиерът Бойко Борисов не изключва вариант – „избори 3 в 1”. „Аз с Волен Сидеров не съм говорил месеци наред по никаква тема, свързана с подобни избори. И аз ви...
| Източник: Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов не изключва вариант – „избори 3 в 1”. „Аз с Волен Сидеров не съм говорил месеци наред по никаква тема, свързана с подобни избори. И аз ви моля да не ни слагате в сценарий, след като това е просто абсурдно”, каза Борисов. Господин Волен Сидеров категорично ни подкрепи, за да няма правителство на Тройната коалиция, ДПС да не е на власт. Сега това, което правят обаче налива вода в двете мелници – и на ДПС, и на „Атака”. И пак е срещу нас. Аз не мога да схвана какво трябва да направя аз, каза Борисов. В декларация Парламентарната група на ГЕРБ заявява, че партията не е била в коалиционен съюз с „Атака” и няма подписано коалиционно споразумение между двете партии. „Атака” подкрепя политиките ни, но ГЕРБ няма да позволим да бъдем ползвани за параван в предизборната кампания. Това обаче казваме освен на „Атака”, и на ДПС, Синята коалиция, и на Коалиция за България. Това се казва в декларацията на ГЕРБ по повод скандалите от последните дни пред джамията „Баня Башъ” и в студиото на БНР. Синята коалиция настоява парламентът да потърси отговорност от депутатите на „Атака”, участвали в сблъсъците пред джамията. Според тях акцията пред джамията е провокация срещу сигурността на страната. Парламентарната група на ДПС също излезе с декларация във връзка със случилото се пред джамията по време на петъчна молитва. Лидерът на „Атака” Волен Сидеров заяви от парламентарната трибуна, че „Атака” не държи на постове в комисии или в правителството.

Агенция „Фокус“
Ангел Найденов: Отговорността за скандала в петък е и на „Атака”, и на ГЕРБ

За нас това, което наблюдаваме от „Атака” и представителите на партията е проява на едно преднамерено поведение. Поведението им отдавна е надхвърлило границите на инцидентното. Преднамерено поведение, изпълнено с провокации към различни социални групи и религиозни общности, преднамерено поведение пълно с провокации към Конституцията и законите на страната. Преднамерено поведение към принципи на толерантност, търпимост, уважение към традициите на българското общество. Това каза в декларация от името на Парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Ангел Найденов заяви, че отговорността за скандала е и при „Атака”, и при ГЕРБ. По думите му използваният език е езикът на омразата от страна на двете партии и визира изказванията на премиера Бойко Борисов в Съюза на репресираните.
„Има наистина много примери, в които нападките и агресията на г-н Сидеров и на Атака бяха посрещани с извинение и със снизхождение. Но ми се иска да кажа, че с право Атака иска оставката на вицепремиера Цветанов. Защото и той е сред тези, които ги толерираха. Всъщност няма нищо изненадващо в петъчната гневна реакция на Атака срещу вътрешния министър”, посочи Найденов.
Ангел Найденов обвини депутатите от ГЕРБ, че с декларацията си са застанали зад проявите на „Атака” и по същество са извинили цялото им поведение в рамките на последните две години. Найденов заяви, че проекцията на подобно поведение е насочена към изборите, но това по думите му не може да бъде извинение за агресията, насилието и изстъпленията, поставени под знака на националистическата риторика. От ПГ на Коалиция за България поискаха ясно да се очертае отговорността на столичния кмет и длъжностните лица, които са позволили петъчната проява на „Атака”. Левицата очаква да бъдат предприети спешни действия за наказателна отговорност към участниците в петъчните изстъпления. По думите на Найденов е необходимо да се потърси не само наказателната, но и политическата отговорност на провокаторите и инициаторите на този вид поведение.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус“
Волен Сидеров: „Атака” не е тук заради постове

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров заяви от парламентарната трибуна, че „Атака” не държи на постове в комисии или в правителството, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Бях сигурен, че днес ще чуя много нападки към „Атака”, защото това е любимо упражнение на така нар. български политически елит. И особено на тази част от него, която носи отговорността за ограбването по време на прехода. „Атака” е трън в очите на всички тези, които ограбваха България още от 2005 г., когато влязохме в парламента. Тогава си спомням озлоблението на синята част, която сега иска да ни свали от всички постове. Г-н Костов, ние не сме тук заради различни места, аз знам, че за вас е много важно да заемате някакви постове, постчета и да прокарвате ваши хора на позиции в правителството, каквито имате в момента. За нас това не е важно, така че отсега мога да ви кажа, че въобще не държа на мястото си, в която и да е комисия. Вашето озлобление продължава със същата сила да действа и днес – каза Волен Сидеров.
Той се обърна към Лютви Местан с думите, че в парламентарна стая на „Атака” стои един човек, който е българин – мохамеданин. Той е на разположение. Който има желание да се срещне и да говори с него, той е от самото начало, когато се е създавала партия ДПС, и може много ясно да каже, каква партия сте създавали. В Родопите Ахмед Доган е казал – ние създаваме мюсюлманска партия за хора с турско етническо самосъзнание. Той е готов да разкаже, как се действа в този край на страната, каза Сидеров.
Делегитимиране на държавността се извършва от този, който проповядва този агресивен ислям – лицето Али Юзеиров, който продължава да иска да направи ислямска фундаменталистка партия. Въпросният Али Юзеиров бе в центъра и се прави на молещ се. Един човек с нож в ръка, снимката е публикувана в партийния вестник на „Атака” – този човек размахваше ножа си и се опитваше да удари някои от нашите активисти. Имаме двама задържани активисти на „Атака”, които вече имат образувани производства, заяви Сидеров.
По думите му – полицаите знаят много добре, че „Атака” никога не са допускали физически разпри и кръв. Имали сме десетки публични прояви. Никога не се е стигало до такива сблъсъци. Чувам коментари, без да се познават фактите. Ние сложихме нашите тонклони срещу тонклони. Джамията се озвучава мощно, събирали сме подписи по отношение на озвучаването, което е нарушение на обществения ред. Ние се принуждаваме да протестираме и да настояваме да се вземат мерки – каза Сидеров.
По думите му – кметицата няма основание да откаже митинг, който е основан на базата на закон. Българските граждани имат право на свободно събиране на открито.
Който с насилие попречи на законно провеждащ се митинг и събрание, той подлежи на наказателна отговорност. В случая – на законно провеждащ се митинг бе попречено от страна на въоръжени с ножове мюсюлмани – каза Сидеров.
„Атака” ще отиде днес при градския прокурор Николай Кокинов, който говори за забрана на политическа партия „Атака”, каза Сидеров. Ние ще представим тези снимки. „Нека прокуратурата да установи кой какво е извършил и всеки да отговаря за делата си”, заяви Сидеров.
Много е приятно за някои от вас – Сидеров да бъде натикан в концлагер, „Атака” да бъде забранена и въобще всичко, което им пречи на далаверата, да бъде ликвидирано насилствено и административно – заяви лидерът на „Атака”.
Десислава АНТОВА

бТВ
Премиерът Бойко Борисов: Не е изключен вариант – „избори 3 в 1″

Не е изключен вариант – „избори 3 в 1”, това каза в интервю за сутрешния блок на бТВ премиерът Бойко Борисов. „Аз с Волен Сидеров не съм говорил месеци наред по никаква тема, свързана с подобни избори. И аз ви моля да не ни слагате в сценарий, след като това е просто абсурдно”, каза Борисов.
Господин Волен Сидеров категорично ни подкрепи, за да няма правителство на Тройната коалиция, ДПС да не е на власт. Сега това, което правят обаче налива вода в двете мелници – и на ДПС, и на „Атака”. И пак е срещу нас. Аз не мога да схвана какво трябва да направя аз, каза Борисов.
„Ние имаме достатъчно подкрепа и от независимите депутати, предполагам и от други политически партии, от които единични депутати ще проявят здрав разум. Защото като видяхте на масата това насипно състояние, което е при вас, от партии, представете си правителство, събрано от всичките тези – БСП, ДПС, РЗС, „Атака”, сини, червени – аз не знам как ще управляват те – подобно мнозинство. Така че наблюдавам събитията и в зависимост от тях, ще вземем решение като партия какво ще правим. Но не им прави чест преди година и половина в парламента и сини, и РЗС, и „Атака” да заявяват, че най-важното е да има правителство и затова ще го подкрепят, а сега, като наближиха изборите, да се опитват едва ли не и заради първия сняг да ни обвинят, за да не ни подкрепят. Не им желая подкрепата тогава. Абсолютно не им желая подкрепата”, заяви Бойко Борисов.

Агенция „Фокус“
Синята коалиция настоява парламентът да потърси отговорност от депутатите на „Атака”, участвали в сблъсъците пред джамията

Акцията на „Атака” пред джамията е провокация срещу сигурността на страната. Това каза в декларация от името на ПГ на Синята коалиция съпредседателят й Иван Костов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Костов „Атака” не се е съобразила и е погазила българската конституция, защото е посегнала на правото на хората свободно да изповядват вярата си. На провокацията трябва да отговорят българските институции и българските политици, смята Костов. Той попита какъв е отговорът на Народното събрание. „Ние трябва да търсим отговорност от „Атака”. Аз предлагам, всеки член на Парламентарната група на „Атака”, който участва в провокацията, да бъде освободен от ръководни позиции в Народното събрание. Всеки член, който участва в провокацията, да бъде освободен от днес от най-важните комисии – комисията за вътрешен ред и обществена сигурност и Комисията за контрол на ДАНС. Синята коалиция настоява прокуратурата да изправи пред съда провокаторите, настоява съдът да отсъди справедливо за вината на всеки от тях”, заяви Иван Костов.
По думите на Иван Костов хора, които посягат на сигурността на страната не могат да представляват Народното събрание в неговите органи. Лидерът на сините посочи, че са отговорни и тези, които са се оказали неспособни да предотвратят тази провокация. Според него отговорността е на администрацията на столичния кмет Йорданка Фандъкова, както и на вътрешния министър, който макар и предупреден е допуснал сблъсък. Той попита ГЕРБ и министър-председателя кой ще носи отговорност, ако допуснем друга страна да се меси във вътрешните работи, кой ще носи отговорност, ако ескалира етническата омраза.
„Аз предлагам управляващите от ГЕРБ да прегърнат тази отговорност. Няма да говоря за други политически действия. Да управляваш една страна на първо място означава да носиш отговорност за нейната сигурност”, заяви Иван Костов. Той поздрави Анастас Анастасов за това, че е реагирал навреме в пленарна зала, както и министъра на външните работи.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус“
ПГ на ГЕРБ: Колеги от „Атака“, вашият път не е нашият

ГЕРБ не е била в коалиционен съюз с „Атака” и нямаме подписано коалиционно споразумение между двете партии. „Атака” подкрепя политиките ни, но ГЕРБ няма да позволим да бъдем ползвани за параван в предизборната кампания. Това обаче казваме освен на „Атака”, и на ДПС, Синята коалиция, и на Коалиция за България. Това се казва в декларация на Парламентарната група на ГЕРБ по повод скандалите от последните дни пред джамията „Баня Башъ” и в студиото на БНР.
За всички е ясно, че ДПС и „Атака” се опитват да втвърдят и
мобилизират избирателите си за предстоящите избори.
„В ГЕРБ обаче със съжаление отбелязваме, че при ПП „Атака” наблюдаваме тревожна организираност и повтаряемост в действията им, която тревожи. Първо Батак, в петък джамията, в неделя станахме свидетели на безпрецедентен сблъсък на двама депутати в студиото на обществена медиа – Българското национално радио”, се казва в декларацията.
За ДПС е естествено, че няма да изпусне тази топка, напротив – ще я отиграе, и то политикански. БСП и сините също – защото съзряха в инцидента възможност да излъскат западналия си рейтинг пред изчезващият си електорат, заявиха от ГЕРБ.
„Атака” подкрепя управлението ни, защото се ужасяват от желанието Ви отново да сте начело на държавата. Но сделка не е имало, няма, и няма и да има, заявиха от ГЕРБ.
„Колеги от „Атака“ – винаги сме били благодарни за подкрепата Ви, печелихме заедно с Вашите гласове битките и в името на една по-добра България заедно застанахме и срещу синият, и срещу червеният популизъм. Но този път мисля, че преминахте границата. Вашият път, по който тръгнахте от Батак, не е нашият, и ако това е окончателният Ви избор, ще трябва всеки да поеме в своята посока“, заявиха от ГЕРБ.

Агенция „Фокус“
ДПС: За нас няма съмнение, че именно статутът на съуправляваща партия зарежда „Атака” с усещане за безнаказаност

Парламентарната група на ДПС излезе с декларация във връзка със случилото се пред джамията по време на петъчна молитва, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Зам.-председателят на групата Лютви Местан заяви, че в центъра на София на 100 метра от Министерски съвет и от Президентството, пред очите на цялата правохранителна система – „Атака” е нападнала религиозен храм, осквернила е религиозен ритуал и подпалила молитвените килими.
ПГ на ДПС изразява своята благодарност на всички български граждани, които се солидализираха с правата на различните по етнос и вяра и култура. Цветята, поставени пред мюсюлманския храм, са символ на етническия мир, висша ценност на съвременното общество. Наред с реакцията на гражданското общество, националистическия тон на „Атака” срещу етническия мир трябва да срещне безусловния отпор на всички политически сили, заяви Местан.
Депутатът посочи, че „Атака” делегитимира демократичното устройство на българската държава, а също и поставя на карта гражданския мир и застрашава евроатлантическата легитимност на държавата, поставя страната в кривото огледало на световната политика за мир и сигурност.
Лютви Местан заяви, че държавата не може да изплаща контрибуции на „Атака”. По думите му това не е просто краен национализъм, а овластен краен национализъм. За нас няма съмнение, че именно статутът на съуправляваща партия зарежда „Атака” с усещане за безнаказаност и я прави ескалиращо престъпна. Той посочи, че реакцията на другите политически сили е навременна, но тя не може да измести реакцията на основния субект на властта в лицето на ГЕРБ и премиера, които имат огромна заслуга за превръщането на „Атака” в злополучен фактор в българската политика чрез въвличането им като коалиционен партньор.
Десислава АНТОВА

бТВ
Премиерът Бойко Борисов: Всеки министър, за който намеря по-добър на негово място, ще бъде сменен

Днес оставки няма да има, защото ще решаваме по-важни неща. Това каза премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на bTV .
На този пост имам по-добър кандидат – така той обясни причините за смяната на транспортния министър Александър Цветков.
Това е лична причина – когато началникът ти не те харесва и има по-добър на този пост – това е лична причина. Всеки министър, за който намеря по-добър на негово място, ще бъде сменен, заяви Борисов.
Държавна агенция „Национална сигурност” работи върху опасни радикални клетки, стана ясно от думите на премиера. По думите му – влизането на външни имами в Родопите при българите мохамедани има своя риск. Той обаче не коментира повече за работата на службите.
Борисов заяви, че във формите и изявите на лидера на „Атака” Волен Сидеров има неща, с които безспорно не е съгласен.
Няма да допусна заради политически игрички някой да мисли, че ще влияе на ГЕРБ. Няма да допусна която и да е партия да си прави политика на гърба на ГЕРБ, каза той.
Премиерът напомни, че „Атака” е по-стара партия от ГЕРБ и от ГЕРБ не искат да са им настойници.
Края на август, началото на септември ще се произнесем по важните теми, каза още той.

бТВ
Премиерът Бойко Борисов: Доволен съм, че сме гарант за стабилността на България

Доволен съм, че сме гарант за стабилността на България. Това каза премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на bTV .
Категорично не съм съгласен с действията на „Атака” пред джамията и те го знаят, каза премиерът.
Борисов заяви, че утре могат мюсюлмани могат да поискат спиране на звъна на камбаните и влизаме в омагьосан кръг във време, когато цели държави фалират.
Категорично против съм тези действия, заяви министър-председателят.
Той припомни, че преди две години имаше парламентарни избори с управляваща Тройна коалиция и ГЕРБ постигна най-добър резултат, но не достатъчен.
Няма друг луд, който във финансово-икономическа криза, най-тежка в света, правителство на малцинство, само заради България да си жертва, партията, кариерата и всичко, заяви той.
Премиерът заяви, че е нямало да състави правителство, ако РЗС, Синята коалиция и „Атака” не са излезли да кажат, че го подкрепят.
РЗС се извъртя на шестия месец, Синята коалиция се извъртя на първата година, сега „Атака” се извърта след година и половина, каза премиерът и попита – защо това не е станало преди две години.
Наблюдавам събитията и в зависимост от тях ще взема решение, каза той.

Иран осъди атаката срещу мюсюлмани в България
Иран категорично осъжда насилието срещу група мюсюлмани в българската столица София, при която бяха ранени няколко мюсюлмански поклонници, съобщава иранската агенция ФАРС.
Говорителят на иранското външно министерство Рамин Мехман-Параст изрази безпокойството си от ескалиращите антиислямски вълни в Европа и нарече случващото се „нарушение на правата на човека”.
Мехман-Параст разкритикува ЕС за липсата на превантивни мерки по въпроса. Той призова европейските власти са създадат сигурност за своите граждани и да уважават религиозните права на малцинствата.
Говорителят на иранското външно министерство настоя българските власти да накажат възможно най-скоро участниците в атаката пред джамията.

Агенция „Фокус“
Волен Сидеров: Във Вашингтон са жертва на дезинформация по отношение на „Атака“

Във Вашингтон са жертва на дезинформация по отношение на ПП „Атака”. Това каза лидерът на партията Волен Сидеров пред журналисти, предаде репортер Агенция „Фокус”. Сидеров беше попитан – защо хората от Американското посолство в София си мислят, че ПП „Атака” е в симбиоза с електората на ДПС. Той отговори, че не напразно е търсил контакт и среща с американския посланик именно, за да обясни, че тези данни, сводки, подхвърляния, които получават, не отговарят на истината. „Нито това, че работим за някоя друга държава, че сме руски проводници на интереси прочее”, каза Сидеров. Лидерът на „Атака” подчерта, че никога не е стъпвал в Съветския съюз, а в Русия е ходил само за два дни и няма никаква руска връзка. „Изкарват ни, че ни финансират олигарси, което не е вярно, мога за кажа, за съжаление, тъй като през 2005 година имахме остра нужда от финанси, за да съобщим на хората, че съществува партия „Атака”. Не сме получили нито лев от български или небългарски олигарх”, каза още той. Според Сидеров, политическите му опоненти са подхвърлили на американския посланик грешна информация, която е стигнала до Вашингтон. По думите му това е вредно за самия Вашингтон, който получава грешна и изкривена картина за света. Сидеров заяви, че от „Атака” не са антиамерикански настроени и уважават всички държави, но искат и те да ги уважават. Той каза, че искал да обясни всичко това на американския посланик Уорлик, но той бягал от среща.
Сидеров подчерта, че продължава да стои искането министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов да намери хората, които на митинга са ударили Даница Гаджева с камък и всички останали, които са заснети от камери на партията. „Цветанов е длъжен да го направи, Прокуратурата е длъжна да го направи. В противен случай има двоен стандарт. При двоен стандарт остава да кажем: „оставка”, подчерта лидерът на „Атака”. По думите му от Прокуратурата до момента не са изискали видеоматериалите, с които разполагат в „Атака”.
На въпрос дали ще се предприемат действия за закриване на партия „Атака”, ако народът се произнесе с такова искане, Сидеров каза, че ако народът се произнесе за това, какво друго остава? От партията готвят карта на България, на която ще бъдат посочени всички гнезда на ислямизма и центрове за обучение. Според Сидеров специалните служби знаят за това, но си мълчат.
От „Атака” опровергаха информацията, че тази нощ в „Студентски град” в София е имало спречкване, в което са участвали активисти от младежката структура на партията.
Весела БАРЪМОВА

Агенция „Фокус“
„Атака” започва подписка за общински референдум в София с искане да се спре озвучаването на джамията „Баня Башъ”

ПП „Атака” започва подписка за общински референдум в София с искане да се спре озвучаването на джамията „Баня Башъ”. Това каза лидерът на партията Волен Сидеров пред журналисти, предаде репортер Агенция „Фокус”. При събирането на определен брой подписи, които според закона са 10% от избирателите в София, общинският съвет в града е длъжен да вземе решение за провеждането на референдум, обясни Сидеров.
„Тогава нека гражданите на София да се произнесат искат ли озвучаване на джамията. Глас народен – глас Божи! А не да правим спекулации – „Атака” каква била, какво искала. Хайде да направим референдум по основните въпроси в страната за всичко това, което се дискутира тук и там в медиите. Референдум – защо не? Защо г-н Първанов с огромно лицемерие обяснява как трябвало да се промени Конституцията, за да може Станишев да излезе президент. Г-н Първанов, вие имате законовото право да предложите референдум. Той има правото да го предложи, но досега не го е направил, само говори. Досега Първанов не е внесъл нито едно такова предложение. Нека да съдим по това кой какво прави, а не кой какво казва, кого ще наплюе, кого ще изкара черен, по-черен от дявола. Реалните дела са това – може да се направи референдум в София и хората да бъдат питани искат ли озвучаване на джамията или не”, каза Сидеров. По думите му няма европейски градове, където джамиите да са озвучени. И София не трябва да прави изключение. Сидеров попита – защо трябва да се приема като посегателство едно законово искане за това да не се смущава спокойствието на хората. Според Закона за вероизповеданията този, който изповядва религията си, не трябва да нарушава правата на другите. Молещите се в джамията обаче нарушавали правата на останалите, тъй като изнасяли килимчетата извън очертанията на джамията. Това било нарушение, което никой не санкционира. Според Сидеров, мюсюлманите, които са се молели на тези килимчета, е трябвало да бъдат задържани, защото са нарушили Закона за събиране на открито. Според него, трябвало да бъдат задържани и хората, които нападнали активисти на „Атака” на митинга на партията. Сидеров цитира член от Наказателния кодекс, който гласи, че който разтури законно позволено събрание на хора подлежи на санкция „лишаване от свобода” до две години. „Мюсюлманите, които осуетиха нашия митинг чрез нападението върху тонколоните и с ножове и тръби, трябва да отговарят и Кокинов да се занимава с тях. А ПП „Атака”, ако иска, да тръгне да я забранява. Нека народът да се произнесе”, каза Сидеров.
Весела БАРЪМОВА

Агенция „Фокус“
Волен Сидеров: Главният прокурор Борис Велчев да каже дали „Атака“ трябва да бъде забранена

Призовавам главния прокурор Борис Велчев да излезе и да каже дали партия „Атака” трябва да бъде забранена. Това каза лидерът на партията Волен Сидеров пред журналисти, предаде репортер Агенция „Фокус”. Според Сидеров, след като ДПС настоява „Атака” да бъде забранена, градският прокурор на София Николай Кокинов дава индикации, че това е възможно, следователно Прокуратурата е на мнение, че партия „Атака” трябва да бъде забранена. „Ако смята така Прокуратурата, нека да действа и да ни забранят. Нека да махнат пречката, която им пречи в момента всички да се прегърнат заедно, и да управляват страната, както я управляват 20 години – мафиотски, грабителски, антибългарски. Нека тогава килимчетата да са по целия площад „Славейков” в София, по цяла София да разпрострат килимчета, защото няма място в джамията и вие вече да не може да минавате от килимчета, по които стоят ислямисти”, каза лидерът на „Атака”.
На въпрос кому е нужно всичко това, Сидеров отговори, че народът е суверен, той е този, който избира и пуска бюлетини, и би трябвало да се чува неговият глас. Според Сидеров – гласът на народа не се чува, защото е изместен от няколко дежурни коментатори – „всичколози”, които казват, че ПП „Атака” трябва да бъде забранена.
Весела БАРЪМОВА

Агенция „Фокус“
Волен Сидеров: „Атака” няма да прави митинг пред джамията на 27 май

„Атака” няма да прави митинг пред джамията този петък, 27 май. Това каза лидерът на партията Волен Сидеров пред журналисти, предаде репортер Агенция „Фокус”. Сидеров обясни, че в електронно издание е пусната лъжата, че този петък „Атака” готви митинг пред софийската джамия. „Категорично заявявам, че не сме пускали такова искане. Нямаме намерение в петък да правим митинг до джамията, нито на друго място”, каза още Сидеров. Той посочи, че има предложение от страна на ДПС, както и изразено намерение от страна на градския прокурор Николай Кокинов, „Атака” да бъде забранена. Според Сидеров, трябва да стане ясно какво мислят хората, тъй като през последните дни в медийното пространство са чути мненията само на няколко души, които не харесват „Атака”. „Какво мисли българският народ обаче, не е ясно. Затова ние се обръщаме директно към него. Започваме една кампания, в която ще се обърнем директно към всички българи. Ще направим така, че да имаме обратна връзка – да могат да се обадят, да пуснат кратко съобщение по телефона или с е-мейл, или с писма, за да съберем истинските мнения на българския народ”, каза още лидерът на „Атака”. Той обясни, че кампанията ще се проведе през медиите, през които това е възможно.
Весела БАРЪМОВА

Агенция „Фокус“
АЛДЕ: Българските власти трябва сериозно да помислят за забрана на партия „Атака“

Българските власти трябва сериозно да помислят за забрана на партия „Атака“ и да предприемат необходимите мерки за наказване на извършителите на расисткото нападение, както и на тези, които подклаждат расизъм. Това се казва в изявление на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в ЕП по повод стълкновенията пред столичната джамия „Баня баши”.
Правото на религиозно изразяване на всички граждани на ЕС трябва да се спазва, а това включва и България. В едно цивилизовано общество е недопустимо да има оправдание за такъв тип екстремистки и расистки поведения, заяви лидерът на АЛДЕ Ги Верховщад по повод инцидента пред столичната джамия.
Метин Казак, член на ЕП (АЛДЕ-ДПС, България) коментира: „Тези ксенофобски действия са престъпление срещу основните човешки права и застрашават уникалния български етнически модел, който е в основата на демократичното развитие на страната. Опасността от етническото напрежение в България нараства, а случилото се ще засили още повече тази опасност“.

Агенция „Фокус“
Волен Сидеров: Ако закрият „Атака“, ще падне последната пречка пред ислямската агресия

Партия „Атака” предлага да се проведе референдум сред българския народ – трябва ли партията на Волен Сидеров да бъде забранена, както искат от ДПС. Това каза председателят на партията Волен Сидеров пред журналисти, предаде репортер Агенция „Фокус”. Сидеров, заедно с Десислав Чуколов и Борислав Стоянов разлепиха плакати върху трафопост на площад „Славейков” в София. На плаката от ПП „Атака” се обръщат към всички българи с думите: „ДПС иска забрана на партия „Атака”! Единствената политическа сила, която защитава националния интерес в Народното събрание, е пред разстрел! Уплашиха се от „Атака” – тези, които разграбиха родината ни. „Атака” е кауза и никой не може да забрани каузата на българизма! Българи! Ще допуснете ли да закрият партия „Атака”, за да падне последната пречка пред ислямската агресия към православна България? Ще допуснете ли да запушат устата на истината? Ще оставите ли турската антиконституционна партия ДПС да тържествува, да бъде победител в подлата война срещу българския дух? Не, нали?”.
„Обръщаме се към българите, всички тези, които ни подкрепят и през годините са ни подкрепяли, дали намират основание „Атака” да бъде забранена?”, запита още председателят на партията Волен Сидеров.
Весела БАРЪМОВА

Print Friendly
FacebookСподели