Иво Маринов: Очакванията за ръст в туризма на руския пазар между 10-15 % се оправдават

| Източник: Агенция "Фокус"

Агенция „Фокус“
 
Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов за началото на летния туристически сезон и промените в Закона за туризма пред Агенция „Фокус”.

Фокус: Г-н Маринов, оправдават ли се към момента очакванията за добър туристически сезон?
Иво Маринов: Летният туристически сезон се развива успешно, макар и трудно, защото в кратък период от време имаме концентрация на значителен брой туристи. На база предприетите действия за облекчаване на визовия режим и откриване на допълнителен брой изнесени визови центрове в Русия, Украйна, Турция, страните от Персийския залив, наблюдаваме ръст на чуждестранните туристи, различен за отделните пазари. Данните, с които разполагаме, показват, че очакванията за ръст между 10-15 % на руския пазар се оправдават. В началото на месеца беше издадена десетхилядната виза за руски граждани за България. Като брой издадени визи ръстът е 15 % спрямо миналата година. Пазар Украйна също се развива добре. В края на месец юни имаме ръст от 75 % на туристите от Украйна спрямо 2011 година. Същата ситуация се наблюдава и за Беларус. На този пазар повишението спрямо миналата година в края на месец юни е от 31 %. Данните на големите туроператори, изпращащи британски граждани в България, сочат ръст от около 10 % за летния сезон, което ще компенсира спада, който имахме през зимата. На пазар Германия ще има лек ръст спрямо миналата година.
В подкрепа на тези факти говорят данните, които имаме от летищата във Варна и в Бургас за увеличен брой чартърни полети и обслужени туристи. Данните са обнадеждаващи и очакваме успешен сезон.
Фокус: Каква е ситуацията по отношение на вътрешния туризъм?
Иво Маринов: За вътрешния туризъм способстват инвестициите, които бяха направени в пътната инфраструктура, пускането в експлоатация на пътния възел „Меден рудник” между Бургас и Созопол, лот 3 на автомагистрала „Тракия” от Нова Загора до Ямбол и предстоящото откриване до Петолъчката.
Имаме ръст от близо 48.6 % на приходите от нощувки през май спрямо месец април по данни на Националния статистически институт. Увеличават се приходите от чужди граждани със 78 %, ръстът от приходите от български туристи е с почти 19 %. Общият брой на нощувките във всички средства за подслон и места за настаняване е по-висок с 51 % спрямо месец април. Данните от всички източници говорят за един успешен сезон.
Фокус: Има ли пазари, на които се забелязва някакъв отлив, по-малко туристи, отколкото миналата година?
Иво Маринов: Нямаме данни за такъв отлив. Имаше лек спад на някои пазари през месец май, но през месец юни на всички пазари имаме увеличен брой туристи.
Фокус: Какво показват данните за туристопотока към България от съседни страни? За Гърция например, които са ни основен конкурент в туризма.
Иво Маринов: С оглед ситуацията в Гърция данните са малко над нивата от миналата година. Добре се развива пазар Сърбия, Македония, Румъния. Като цяло на всички пазари има интерес за почивки в България.
Фокус: Споменахте някои от факторите, които влияят положително за това да има повече туристи у нас. Може ли да направим някакъв извод и за това как влияе кризата на туризма? Отиде ли си кризата специално от този бранш?
Иво Маринов: За всеки пазар е различно. Икономическата ситуация във всяка страна е строго индивидуална и това влияе на нагласите на съответните граждани за почивка както в собствената им страна, така и за отдих в чужбина. Данните, с които разполагаме, показват, че на този етап икономическата ситуация в отделните страни не оказва съществено влияние върху намеренията им за пътуване в България още повече, че ние сме конкурентоспособни на база качество-цена.
Фокус: Освен морския туризъм, който е предпочитан, има ли други видове туризъм, които също са обект на интерес през летния сезон?
Иво Маринов: През лятото естествено морският туризъм е водещ и ще остане такъв и в бъдеще. Съществуват обаче и други видове туризъм, които се радват на все по-голяма популярност – културен туризъм, селски туризъм, еко туризъм. През последните години бяха построени значителен брой туристически обекти във вътрешността на страната, добри като обзавеждане и предлагане на услуги. Да не забравяме и балнео и СПА туризма, който е целогодишен и се развива много положително през последните две-три години.
Фокус: Може ли да се получи негативен ефект върху туризма от повишените цени на енергията и от забраната за тютюнопушене на закрити обществени места?
Иво Маринов: В летния сезон няма констатации за загуби за бизнеса от забраната за тютюнопушене. По-скоро има загуби в някои сегменти на предлагането – казината, нощните барове и дискотеки.
По отношение на цената на енергията, знаете, че в туризма цените се договарят година напред. В момента цените, които са обявени и на които са продадени хотелските услуги още през миналата година и началото на тази, не могат да бъдат променяни. По-скоро ще се намали печалбата на хотелиерите и ресторантьорите или това увеличение на крайната цена трябва да бъде компенсирано от намаляване на някои други разходи, които влизат в самия туристически пакет. Това обаче не би трябвало да бъде за сметка на качеството на предлаганите услуги.
Фокус: Как очаквате да повлияят предлаганите промени в Закона за туризма в бъдеще върху сектора?
Иво Маринов: Ще има положителни промени. Ще гарантираме едно по-добро качество на предлаганите услуги на база срочната категоризация, въвеждането на стандарти за балнео и СПА услугите, по-добрата регламентация за извършването на туроператорска и турагентска дейност, а също така и на база туристическото райониране на страната, което предвиждаме да повиши информираността на потенциалните туристи за туристическите обекти, средствата за подслон и местата за настаняване на съответната територия.
Фокус: Как се възприемат предлаганите промени от самия бранш?
Иво Маринов: Смятам, че постигнахме консенсус върху текстовете на закона, още повече, че по него се работеше приблизително две години, бяха проведени няколко обществени обсъждания. Почти всички браншови организации, които бяха поканени, изпратиха своите предложения и становища. Естествено разумните от тях бяха приети. На последната среща, която беше преди месец в министерството с представители на браншовите организации, беше постигнат консенсус върху текстовете на закона. Трябва да имаме предвид, че когато говорим за нормативна база това е трудно, но мисля, че този път успяхме.
Фокус: Конкретно какво наложи да има предложение за срочност на категоризацията?
Иво Маринов: Теорията и практиката показват, че един хотел се амортизира за период от седем години. През последните години бяха построени значителен брой нови и висококатегорийни хотели. С оглед на това, че през следващите години изградените обекти ще достигнат своя период на експлоатация, се премина към срока от петгодишна категоризация -да гарантираме качеството на предлаганите услуги, защитата правата на потребителите. Идеята е не да натоварваме бизнеса с административни действия и разходи, а по-скоро да бъде направен преглед на съответния хотел, да може той да отговаря на изискванията за определената му категория в предходните години.
Фокус: Как влияе рекламата за това в България да идват повече туристи? Усещате ли положителни резултати от рекламирането на България на чуждите пазари и има ли още какво да се желае в това отношение?
Иво Маринов: Естествено, че средствата, които бяха заделени за национална реклама както от националния бюджет, така и от Оперативна програма „Регионално развитие” имат ефект. Става дума за поредица от проекти, които са логически свързани и всеки един от тях има кумулативен ефект спрямо останалите. В момента подготвяме тръжната документация за начало на пет нови проекта, които допълнително ще усилят ефекта от извършените досега дейности. Има няколко проекта, които са ключови, например Интегрирана комуникационна кампания за предлагане на България като целогодишна дестинация на пазарите в Русия, Германия, Швеция, Румъния, Полша и Украйна. Отново предвиждаме комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм.
Веселина ЙОРДАНОВА

Print Friendly
FacebookСподели