Ивелина Василева : Трябва да се създадат ясни критерии за подкрепа и равни възможности за развитие на районите

| Източник:

 

„За пореден път се потвърждава нашата ясна позиция по темата за изпълнението на Оперативните програми от сегашните управляващи, които взимат решения без експертно мнение и задълбочени анализи. Създава се усещането, че решенията зависят от нечия приумица или пристрастие. По този начин се нарушава принципът на равнопоставеност между българските региони, въпреки широко прокламираното от правителството на Пламен Орешарски желание за балансирано териториално развитие”. Това заяви днес от трибуната на НС народният представител от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева по време на парламентарния контрол. Тя отправи въпрос към вицепремиера Зинаида Златанова относно политиката на правителството за прилагане на интегрирания териториален подход чрез инструмента „Водено от общността местно развитие“ (ВОМР) и на какви анализи се базира възприетия пилотен модел. От обясненията на Зинаида Златанова обаче не стана ясно на база на какъв анализ е определено този пилотен модел, който към настоящия момент се отнася за района на Смолян.

„Отново не получаваме ясен отговор на отправен въпрос. Липсват ясни критерии и научно-обоснован поход, с които всички региони да имат възможност да бъдат подпомагани, спазвайки се принципа на равнопоставеност. 80%  от регионите имат нужда от много сериозна подкрепа”, коментира Ивелина Василева.

 „Като народен представител от област Бургас съм сериозно обезпокоена за ситуацията в района на Странджа например, който е изключително специфичен, предвид на ограничените възможности за развитие на животновъдството, с неблагоприятни тенденции по отношение на липсата на икономически дейности. Притеснява ни фактът, че такива райони на територията на цялата страна не получават достатъчно подкрепа и са лишени от възможност за развитие”, заяви бургаският депутат.

Тя аргументира изказването си в зала, като посочи, че в Договора за партньорство, изпратен от правителството на Европейската комисия, изрично е предвидена възможността българската държава да прилага подхода за водено от общността местно развитие. „Това е пилотен подход, който се възприема от българската държава, видно в хармония с желанието да се прилага балансирано териториално развитие. Думите на вицепремиера днес потвърждават, че се пренебрегва изискването за прилагане на ясно описана в регламента процедура за избор на регион за подпомагане. Не се позволява да се приложи конкурентния подход и районите да се състезават на базата на реални и обективни критерии. Убедена съм, че не съм единственият критик на подобен подход и може би и самата ЕК би имала притеснения за прилагането му”, коментира Ивелина Василева.

Ивелина Василева призовава при изготвяне на окончателния вариант на Споразумението за партньорство да се преразгледа внимателно въпросът за балансираното реализиране на интегрирани териториални инвестиции, така че да не се допуска дискриминация на някои  райони в България за сметка на други.

 

Print Friendly
FacebookСподели