Иван Генов: Съдбата на Цветанов зависи от резултатите на изборите

  Иван Генов: Съдбата на Цветанов зависи от резултатите на изборите. Ако се разбие статуквото, той  сигурно ще прекара голяма част от живота си „на топло”! Иван Генов е доктор...
| Източник: Интервю на Марина ШИВАРОВА

 

Иван Генов: Съдбата на Цветанов зависи от резултатите на изборите. Ако се разбие статуквото, той  сигурно ще прекара голяма част от живота си „на топло”!

Иван Генов е доктор по международно право. Трудовата му биография започва като строителен работник, след това е дипломат, а по-късно -  депутат. Бил е народен представител  от БСП във Великото народно събрание, 36-ото, 37-ото и 38-ото Народно събрание, а сега е социалист „на свободна практика” (както сам се изразява) като съпредседател на партия „Българската левица”.

 

-Г-н Генов, цялата вина за шпионската драма с подслушванията съвсем очаквано беше стоварена върху гърба на бившия МВР-шеф Цветан Цветанов. Прокрадват се обаче съмненията, че някои хора набързо са пожертвали Цветанов и са го  „хвърлили на лъвовете”, за да могат да си „измият ръцете” с него?

-Това, че страната ни се управлява от организирана престъпна група – не е тайна за всичките ни европейски партньори. Вие знаете и за шифрограмите на американските посланници в София, в които пише, че това са хора с престъпни навици. Но американците смятат така: след като са с нас, трябва да бъдат тикани в необходимата посока. А хора като Цветанов нямат място и 1 минута да останат в политиката занапред. Във всяка една друга страна такива лица отдавна да са изчезнали от политическата сцена. В Българие е аномалия в навечерието на изборите Цветанов и Бойко Борисов да продължават да бъдат водещи според  социологическите проучвания.

-Нима Цветан Цветанов е вършил всичко на своя глава? Вярвате ли, че той сам е разпореждал да се слухти тотално в цялата страна?

-Цветанов и Бойко Борисов са отвратителното лице на съвременната действителност в България. Двамата са като скачени съдове. Борисов винаги е признавал, че те действат съгласувано с Цветанов и Цветанов не прави нито една крачка без знанието на Борисов. В някои отношения обаче Цветанов прави неща, включително и с подслушването на самия бивш премиер, които надхвърлят съгласуванията.

-Много трудно ми беше да приема, че наглостта на екс-министъра на вътрешните работи е стигнала до там, че да започне да подслушва дори и в тоалетната своя „гуру” – бившият министър-председател Бойко Борисов. Та нали той бе човека, който превърна неизвестното ченге Цветан Цветанов в голям фактор в тази държава!

-Това са патологии в човешкия разум. Но тук искам да спомена и това, че Цветанов злоупотребява не само в политически, но и в чисто човешки, в морален план. Той е една от основните причини за развода на певеца Веселин Маринов и съпругата му Цветанка. Цветанов е подслушвал съпругата на Веселин Маринов, и е разбрал за нейните извънбрачни контакти. Той е дал  на Веселин Маринов стенограмата от разговорите на жена му с мобилни телефони, включително и снимков материал, и на практика стои в основата на тяхната раздяла! А това е грубо вмешателство в личния им живот!

-Вярвате ли, че ще последват сериозни наказателни мерки спрямо Цветан Цветанов или както обикновено всичко ще бъде покрито с пепелта на забравата?

-Съдбата на Цветанов зависи от резултатите на изборите. При едни резултати, които разбиват статуквото, Цветанов би трябвало да прекара голяма част от живота си „на топло”! Но както за него, така и за Борисов, има и по-тежки варианти, тъй като те са навредили на стотици бизнесмени в опита им да ги рекетират през тези четири години. Така че за тах двамата може да се очаква и по-тежък изход!

-Сред обикновените българи обаче се шири мнението, че сега около Цветанов се вдига някаква „пушилка”, но ще мине време и всичко ще си продължи по старому, защото досега осъден политик няма!

-Ако България беше изолиран остров, сигурно така щеше да стане, но този път скандалът има европейски мащаби и няма да се размине и на двамата!

-В нормалните страни при такива ситуации обаче падат цели  правителства, падат и президенти…

-Те се самосвалиха от власт, а бъдещето на президента зависи от това каква позиция ще заеме по всички тези въпроси. Може да се очаква, че ще имаме и извънаредни президентски избори тъй като сегашният държавен глава е унижение за нацията!

-Какво имате предвид с това си твърдение?

-Искам да кажа, че той по никакъв начин не олицетворява единството на българската нация. Освен това непрекъснато провежда еднопосочна външна политика, която е в противовес  на националните интереси. Неговият шанс да излезе сух от тази ситуация е да доведе до край битката, която е започнал с Цветанов.

-А тя е епична…

-Не само. Тя е въпрос на бъдещето на България!

-Какво по-точно очаквате да направи президентът при сегашната ситуация с незаконното подслушване?

-Президентът има само един полезен ход – да продължи битката с Цветанов, която я води от месеци наред (или по-скоро Цветанов я води с президента). Президентът трябва да направи своя избор, защото един от двамата задължително си отива. Затова той   трябва да съдейства за отстраняването на Цветанов, или той самият ще бъде отстранен!

-А какво ще стане с тази информация, която беше събрана със СРС-тата по заповед на Цветан Цветанов? Няма ли да се използва за шантажиране при всеки удобен случай?

-Тази информация може в някаква степен да се сравни с информацията от така наречените досиета, но играчите се сменят непрекъснато и всеки ползва тази част от нея, която му е изгодна. Като изключим сведенията за криминалните престъпления (а трябва да се има предвид, че по-малко от 10 % от СРС-тата се изпозват по предназначение), всичко останало, което има политически характер, трябва да бъде унищожено, за да не служи за предмет за шантаж в бъдеще! По същия начин трабва да се затворят досиетата на българското разузнаване и контраразузнаване, на военното ни разузнаване и контраразузнаване, тъй като се рушат основите на националната сигурност и се засягат интересите на много чужди граждани.

-Как гледате на скандалите, които сега се редуват един след друг в големите партии?

-Политическата система в България все повече се изражда заради фактора много пари! Големите пари са в големите партии, а там идеите, ако въобще ги има, са натикани в ъгъла. На преден план излизат интересите, и то преди всичко личните интереси, на една или друга политическа фигура. Тогава и сблъсъците стават неизбежни. И това става на първо място в ГЕРБ и в БСП. А в БСП от едната страна стоят икономическите интереси на Първанов и Румен Петков, от друга страна – на Овчаров, от трета е Станишев и компания…

-Сега обаче започна да се прокрадва схващането, че скандалите в големите партии били умишлено разпалвани. И това било с цел да се помогне на малките партии, защото по този начин се прехвърляли гласове от големите към малките политически формации.

-Аз не забелязвам подобна тенденция. Нито една голяма партия не работи за новосформирани и все още с ограничено влияние  партии. Разбира се ГЕРБ би  предпочел да има до себе си една неадекватна формация, каквато е РЗС, а БСП би предпочела да има до себе си една етническа формация като ДПС. И ГЕРБ, и БСП обаче са готови да прегърнат партията на Кунева. Но те няма как де работят директно за малките формации, защото все едно е да работят против себе си.

-И партията на Кунева също беше разтърсена от скандали – в Пловдив една част от нейните активисти я напуснаха с гръм и трясък.

-По начало партията на Кунева е американски проект. На финала преди изборите тя реши да действа авторитарно като подреждаше листите по начин, който да елиминира местните кадри. Това между впрочем го правят повечето големи партии, но за нея то се оказа самоубийствено – както имаше шанс да се разположи някъде около трета позиция, сега ще трябва със зъби нокти да се бори да прехвърли 4-те процента! Т.е. ще бъде фактор, който е заобиколим.

-По какво се различават сегашните избори от предишните?

-Ролята на парите нарастна още повече в сравнение с преди 4 години! Олигарсите – национални и местни, наливат колосални суми само и само да се съхрани това политическо статукво, което ще им позволи да продължат да богатеят! Ако трябва да отлича настоящите избори – това е свръх голямата роля на парите! Което поставя в ъгъла демокрацията. Кощунство е всеки ден да слушаме: ”Купуването и продаването на гласове е престъпление”, а това става ежеминутно! Сега ще видите колко застъпници и наблюдатели ще имат основните политически сили – а това е прикритата форма на купуване и продаване на гласове. Би било жалко българските граждани за пореден път да гласуват срещу себе си.

-Как ще коментирате решението на БСП да издигне Пламен Орешарски за кандидат за премиер? Твърдият електорат на БСП, особено възрастните хора, знаят, че доскоро Орешарски е стоял под синьото знаме и сега трудно го отъждествяват с  червената идея.

-Анализирайки политиката на БСП през последните години, аз бих сравнил определянето на Орешарски за техен кандидат за премиер с идеята им да се въведе плоският данък. Както плоският данък, така и определянето на Орешарски за кандидат за премиер означават категорично, че БСП не е лява партия, а е партия на едрия капитал! БСП получава пари от едрия капитал и му изпълнява заръките! Сега едрият капитал иска Орешарски за премиер, а не иска Станишев, който също работи за интересите му, защото считат, че Орешарски е по-автентичен представител на откровената дясна политика. Така че, който говори за БСП като за лява партия, очевидно не е в час.

-Как гледате на социологическите проучвания?

-Като на платено мероприятие!

-Питам ви, защото все по-голям процент от  българите ги гледат с недоверие, но въпреки това партиите продължават да наливат реки от пари във фирмите за социологически проучвания.

-Все още има някои, които им вярват, но на хората вече са  им омръзнали социолозите и политолозите на прехода. Те носят в не малка степен същата отговорност за това положение в страната, каквото носят и тези партии на прехода!

 

 

Print Friendly
FacebookСподели