Ивайло Калфин: Блокиране на решения на ЕС би било неадекватна политика

| Източник:

 Радио „Фокус“

Ивайло Калфин, кандидат-президент, издигнат от БСП, пред Радио „Фокус”

Водещ: Г-н Калфин, как стартирате предизборната си кампания?
Ивайло Калфин: Днес ще бъде, по програма, в Кюстендил през деня, ще отида до Босилеград. Там също имам среща с наши сънародници. Имаме срещи в някои от общините около Кюстендил. Това ми е програмата за днес. Официалното откриване на кампанията, иначе, ще бъде на 26-ти в понеделник.
Водещ: Според Вас, вслушват ли се българските избиратели в предизборните програми, в предизборните обещания? Какво може да ги убеди?
Ивайло Калфин: Много хубав въпрос, защото какво ли не са чували хората. Аз вчера, примерно, бях във Врачанска област и въобще се връщам няколко пъти в Северозападна България, какво ли не са чували хората. Този най-изостанал в цяла Европа регион, който има целия потенциал – чували са, и за стратегии, и за скоростни линии, за магистрали, които ще минават през него, и вече са се наслушали на много неща. Според мен, това което действително трябва да се направи, е да се чуе какви са техните проблеми и с тях заедно да се потърси решението. Основните проблеми на хората в момента са свързани с доходите и здравеопазването. В трагично състояние са общинските болници, в трагично състояние е здравеопазването. Изключително тежко живеят хората със замразените пенсии, замразените доходи. Това са темите, които най-много ги интересуват и по които действително държавните институции трябва да си сложат приоритет.
Водещ: Не можем да пропуснем обаче темата, която може би, е далеч от бита и ежедневието ни, но е гореща тема на деня, по която Вие може да вземете отношение, и като дипломат, това е – отлагането на решението за приемането ни в Шенген.
Ивайло Калфин: Много неприятна за България новина и го казвам с огромно съжаление. Тук не би трябвало да се делим на управляващи и опозиция. Изключително неприятно е, когато ти зашлевят такъв шамар от Европейския съюз (ЕС) и европейските институции. Оттук нататък трябва да видим какво ще направим. Аз бих казал, че да започваме да се държим сърдито, да се караме на Холандия и Финландия, да блокираме решения на ЕС, това ще бъде най-глупавата и неадекватна политика. По-скоро трябва да убедим нашите партньори, че България може да се справя. Очевидно, че те виждат някои проблеми. Трябва да видим кои са тези проблеми, как могат да се решат. Аз ще дам един пример от 2005 година – тогава, когато и станах министър на външните работи, само една страна беше ратифицирала договора за членство – Словакия. И една от страните, които пък казваха, че няма да го ратифицират по никакъв начин беше Холандия. Както виждате успяхме да убедим и обществото, и парламента в Холандия. Но това не става с помпане на мускули. Това става с адекватни действия, с политика, с разговори, с убеждаване. И по този начин трябва да работим. Аз съм готов и да се включа максимално, ако прецени правителството за необходимо. Не само в Европейския парламент, където сме си свършили работата, но и с различни други контакти, които имам.
Водещ: Допускате ли, че в мотивацията на Холандия и Финландия за това тяхно решение, все пак се включва и вътрешнополитическата обстановка в тези държави?
Ивайло Калфин: Не, това ще бъде много грешно – ние да оправдаваме с вътрешнополитическата обстановка в една или друга държава решението за Шенген. Просто това е грешният път, по който бихме тръгнали. Ние трябва да потърсим при нас какво може да се направи, за да може в парламентите в тези страни такива, каквито са, да приемат, че България може да бъде член на Шенген. Това е единственият възможен път, по който трябва да вървим. Другото е изключително несериозно.
Водещ: Ще се върна малко по-назад в това, което казахте – че не бива да се делим на опозиция и управляващи в решаването на основни за страната проблеми. И в този смисъл, ако приемем тезата, че трябва да се стъпва на постигнатото от опонентите, на какво постигнато бихте стъпили Вие? Или с други думи – какво позитивно, какво постигнато бихте Вие отчели от управляващите в момента?
Ивайло Калфин: Това, което е позитивно от управляващите е действително макроикономическата стабилност, но тя е на изключително висока цена. И затова според мен, тук трябва да има значителна промяна в политиката, без да се разклаща фискалната стабилност и стабилността на бюджета. Абсолютно неотложно е увеличението на доходите. Ако хванете един организъм и му спрете достъпа на кръв, той не оживява, той загива. Фалират предприятия в момента, хората изпадат не в бедност, в мизерия. В страната ситуацията започва да става трагична. И е изключително важно да се започне от този приоритет, максимално бързо, и да започнат да се индексират най-ниските доходи. Това ще доведе до оживление в икономиката, ще доведе до повече данъци в бюджета.
Водещ: Извън официалното откриване на кампанията Ви, което предстои, какви ще са другите посоки, по които ще работите?
Ивайло Калфин: Това, което правя в кампанията е да се срещам с много хора. На различни места. Основно в по-малки населени места, в села, в малки общини, там където много отдавна не е стъпвал политик и не си е говорил с хората. Хората имат много въпроси да поставят. В разговори с тях ще се опитам да начертая моето виждане за това как България трябва да върви напред. Най-важните проблеми са тези, които са свързани с ежедневието на българските граждани. Те са свързани със здравеопазването, с доходите, с работните места, трагична е ситуацията в много райони – обезлюдяват, младите хора заминават оттам. Конкретни мерки би трябвало да се вземат. Аз имам редица инициативи, свързани и с гарантирано първо работно място, и с данъчни облекчения за фирмите, които отварят нови работни места. Инициативи, свързани с много тежки екологични проблеми. Виждате в Крумовград протестите, виждате в Североизточна България протестите. По един безобразен начин се отнася правителството с тях. Аз подкрепям изцяло тези хора, работя с тях. И мисля че действително в България трябва да се даде възможност хората, които имат различно мнение, да го изразяват. Не да стане като онзи ден в Нова Загора – да съберат на няколко души транспарантите, само защото нямало да харесат на премиера.
Водещ: И накрая бих искала да Ви попитам – появява се в публичното пространство и не само по време на предизборни кампании, твърдението че е по-лесно да си в опозиция. Какво бихте отговорили на това?
Ивайло Калфин: Опозицията действително не носи отговорност. Но това се отнася за опозицията, която няма намерение да управлява. Тази, която има намерение да дойде в управлението, носи своята отговорност. Тя не може да бъде сляпо отрицание на всичко, което правят управляващите. И трябва да поема своята част от отговорността. Управляващите трябва да имат нещо, което в момента го няма, трябва да имат ухо и да чуват какво казват в опозицията и да търсят диалога с нея. Това поне си представям като една демократично работеща политическа система и едно демократично общество.
Екатерина КАТРАЧЕВА

Print Friendly
FacebookСподели