За втори път Несебър бе домакин на гимнастически фестивал

| Източник: Пресцентър община Несебър

За втори пореден път живописният полуостров бе домакин на Международния летен гимнастико-танцувален фестивал  „Несебър – 2015“. Амфитеатърът в града на ЮНЕСКО отново се превърна в сцена на изкуствата, където 400 участниците от България и Гърция показаха своите умения, талант и перфектно артистично присъствие. Публиката на културното събитие имаше възможността да се наслади на композиции и изяви в различните жанрове на проявата – акробатика, художествена гимнастика, спортна гимнастика, народни, хип хоп, спортни, модерни, арменски и други танци.

Фестивалът бе открит с официална церемония, на която от името на кмета на Несебър Николай Димитров, приветствие поднесе Яна Христова, началник-отдел „Образование, извънучилищни и други дейности“. Климентина Неделчева – член на екипа на „Вива Моушън“ ООД (главен организатор на фестивала), също поздрави гости и участници, като не пропусна да поднесе своите благодарности на община Несебър за оказаното съдействие и подкрепа при провеждането на събитието. След официалната част присъстващите имаха възможността да се насладят на празничната програма, включваща зумба танци с Бистра Вълкова от „Денс Академик“- София, йога, представена от студио „Сурия Намаскар“ – София,  както и на шопско и гръцко хоро, изпълнено от  клуба по фолкаеробика „Шарена гайда“ – Варна.

След като няколко дни талантите впечатляваха и предизвикваха възхищение не само на амфитеатъра, но и по улиците на старинния град с интересни флашмобове, се стигна до кулминационния момент- гала вечер на най-добрите и награждаване на отличените. Бяха присъдени няколко купи, сред които и купата на община Несебър.

Носителят на наградата за артистичност от второто издание на Летния международен гимнастически-танцувален фестивал „Несебър – 2015“ стана спортен клуб по акробатика „Акро Нова“, гр. Горна Оряховица. Втора награда за артистичност бе присъдена на участниците от Народно Читалище  “Васил Левски“ – Айтос, а третата отиде при СК по акробатика “Стефан Данчев“ – Сливен. Специалната награда на община Несебър получи Спортен Клуб “Lavrio“ – Гърция, и бе връчена от Таня Кехайова- директор на Общински детски комплекс – Несебър.

 

 

Сред любопитните акценти от проявата в последния фестивален ден бе определяне на Мис и Мистър. Носители на титлите са София Николаева на 20 г. от Фолклорен танцов състав  към Народно Читалище “Васил Левски“ – Айтос, и  Валентин Динев -18 г., от същата формация. Бе избран и най-артистичен участник – Седат Мюмюн на 16 г., който е самодеец от гореспоменатото читалище от Айтос,  но е от Танцова формация “Форс крю“. Най-артистична участничка се оказа Ксения Бакалова  на 14 г. от Танцова клуб “Фрея“ –Бургас,  а най-авторитетен участник Емушка Агупян  на 78 г. от Арменски танцов състав “Гаяне Марашлян“-Варна.

Това е поредният фестивал, на който община Несебър е домакин. От юни месец до сега градът на ЮНЕСКО бе сцена за изява на  Националния фестивал „Несебърски накит“, Международния детски фестивал „Слънце, радост, красота”, фестивала „Отечество“, както и на първото издание на Международния фестивал „Несебър – остров на изкуствата“. Предстоящите прояви през август, които може да посетите, а на някои да и участвате, са: Международният фестивал „Съзвездия в Несебър”, Националният поп – рок фест, Фестивалът на меда.

 

 

 

 

Print Friendly
FacebookСподели