Западът започна да проглежда, че „Ислямска държава“ е проблемът, а не Асад, обяви Лавров

news.bg © БГНЕС Западните политици започнаха да разбират след терористичните атаки в Париж, че борбата с „Ислямска държава“, вместо свалянето от власт на сирийския президент Башар ал Асад, е основната...
| Източник: NEWS.BG

news.bg
vbsr5123© БГНЕС

Западните политици започнаха да разбират след терористичните атаки в Париж, че борбата с „Ислямска държава“, вместо свалянето от власт на сирийския президент Башар ал Асад, е основната задача в Сирия.
Това обяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руски медии.

Нашите западни партньори осъзнаха безсмислието на тази линия на поведение, че ултиматумът, по същество, че ако Асад напусне, всички проблеми ще бъдат решени„, заяви Лавров пред руско радио.

„Смятам, че телефонното обаждане на френския президент Франсоа Оланд до руския президент Путин след ужасните терористични атаки в Париж, неговото предложение да координираме нашите усилия, и реакцията на руския президент, желание да го направят като съюзници – всичко това показва, че разумните политици оставят настрана второстепенните въпроси и се съсредоточават върху основния приоритет: борбата с опитите на „Ислямска държава“ да спечели позиции по целия свят„, посочи руският първи дипломат.

Съдбата на Башар ал Асад е спънка в сирийските мирни преговори, като САЩ и техните съюзници настояват, че той трябва да се оттегли, докато Русия казва, че народът на Сирия трябва да вземе решение за неговото бъдеще.

Разрешаването на въоръжения конфликт в Сирия и постигането на мир е невъзможно без участието на Асад, подчерта Лавров.

„Те казват (на Запад), че неговите дни са преброени, тези дни продължават пет години по-късно, а всички прогнози на нашите западни и други колеги, твърдящи, че хората ще се надигнат и ще го свалят от власт, не се сбъдват“, коментирал още той и добавил: „Това означава само едно нещо: Асад отразява интересите на значителна част от сирийското общество, и следователно не може да бъде намерено мирно решение без неговото участие.“

Сергей Лавров изтъкнал, че Русия е готова да се присъедини към предвожданата от САЩ коалиция в борбата срещу „Ислямска държава“, ако САЩ уважават суверенитета на Сирия.

Print Friendly
FacebookСподели