Забраната на застрахователните стикери е приета на първо четене

| Източник: INSMARKET

Народното събрание прие на първо четене Кодекса за застраховането

Депутатите гласуваха текст в приетия днес на първо четене Кодекс за застраховането, който забранява поставянето на застрахователни стикери на колите. Идеята да се махнат всички отличителни белези, къде е застрахован автомобилът, е била подкрепена от всички депутати в комисиите на Народното събрание. „Предлаганите мерки са насочени към осигуряване на пълна прозрачност в отношенията между потребител на застрахователна услуга и застраховател чрез премахването на външни и междинни структури и на лица, свързани по определен начин с влизането в сила на застрахователния договор и с осигуряването на покритие по определени рискове, като например рискът „кражба” по застраховка „Автокаско”, се казва в мотивите за приемането на промените.

И още: „Съществуващите практики за „пасивно маркиране” по никакъв начин не са доказали своята ефективност по отношение на намаляването на кражбите на автомобили, т.е. не е доказано, че цената, която потребителите на застрахователни услуги допълнително плащат за такова маркиране, води до положителен за тях ефект. С предлаганите промени на застрахователите са забранява да изискват от потребителите на застрахователни услуги да заплащат допълнителна цена извън застрахователната премия, срещу което на моторните превозни средства да бъдат поставяни маркировки или други знаци или индикации, служещи за публично оповестяване на обстоятелството, че даден автомобил е застрахован със застраховка „Автокаско””.

Неспазването на забраната от страна на лицето, което управлява автомобила, ще се наказва с глоба от 50 лв. Застраховател, който извърши или допусне извършването на това нарушение, ще се наказва с имуществена санкция от 30 000 до 60 000 лв., а при повторно нарушение – от 60 000 до 120 000 лв.
От 93 гласували народни представители, 75 бяха „за“, 8 – „против“, а 10 се въздържаха.
Според Мартин Димитров, съпредседател на СК, целта, поставена от Министерския съвет и Министерството на вътрешните работи, е на практика да не зависи и да няма задължение за маркиране на автомобила, тоест можеш да си направиш застраховка без задължението за маркиране на автомобила. Но според него това не означава, че маркирането не може да бъде направено на доброволен принцип. „Забраняват се стикери и други знаци на автомобила, които да показват, че е застрахован и в кой компания е застрахован.

Има следния казус – че автомобилите с такива стикери и такива обозначения, се крадат по-малко. Не е ли по-правилно ако част от застрахователните компании, ако част от застрахователните компании се занимават с нелегална дейност, вместо да се махнат всички стикери, да се вземат мерки срещу тези компании“, попита Мартин Димитров.

Петър Димитров от БСП смята, че „подобен текст меко казано унижава парламента“. „Тук определено е за двама души. От едната страна е господин Цветан Цветанов, който е автор на тази идея и иска тя да бъде реализирана, а от другата страна е Алексей Петров, който трябва да бъде наказан. Дали ще я наречем поправката „Цветанов“ или поправката „Алексей Петров“ няма да има голяма разлика“. Димитров изрази опасения, че от промяната ще има и вредни ефекти. Според Петър Димитров най-вероятно кражбите ще скочат. „Беззащитният редови български гражданин, който си оставил колата като уличница отвън, той ще бъде потърпевшият“, каза Димитров. 

Идеята за отпадането на каско стикерите се хареса на застрахователния бранш с изключение на три застрахователни дружества - „Бул инс“, „Лев инс“ и „Армеец“. Още при първото лансиране на предложението Цветанка Крумова от „Армеец“ обвини дружествата с чуждестранен акционерен капитал, че стоят зад това предложение, за да извлекат пазарни предимства. Стефан Софиянски от „Лев Инс“ подкрепи искането за лицензиране на фирмите, които маркират колите, и поиска данните на тези компании да бъдат свързани с информационния масив на КАТ. Петрозар Петков от „Бул Инс“ коментира, че повече от 300 млн. евро се губят годишно в ЕС от крадени части и подчерта, че ако една кола  не бъде маркирана, има опасност от бум на търговията с крадени части. Тогава Петков предложи да се изготви унифициран стикер за всички компании.

Днес депутатите още приеха, че застраховката „Гражданска отговорност” ще се плаща накуп при сключването й. По отношение на това нововъведение, преди броени дни застрахователният бранш роди инициативата вторичен допълнителен кредитен пазар да обслужва разсроченото плащане на застрахователни полици.

Print Friendly
FacebookСподели
Етикети: