Жельо Бойчев и Димитър Главчев за това как БСП и ГЕРБ осъществяват предизборната си кампания

| Източник: Агенция "Фокус"

БТВ, „Тази събота“

Снимка: АФП

Жельо Бойчев – водач на листата на коалиция „БСП лява България” в 23-ти МИР гр. София; Димитър Главчев – втори в листата на ГЕРБ за 23 МИР София, в интервю за предаването „Събуди се“ на Нова телевизия

Водещ: Казвам добро утро на Жельо Бойчев, БСП, и Димитър Главчев, ГЕРБ. Как сте господа? Добро утро. Как върви кампанията? Коментирахме досега в паузата. По-различна ли е тази кампания според вас?
Жельо Бойчев: По-различна с това, че в крайна сметка стоварваме на българските избиратели трета поред кампания в рамките на година и половина.
Водещ: Отегчени ли ви се струват, като обикаляте из страната? Избирателите.
Жельо Бойчев: Загубили надежда, загубили перспектива. Такива ми се струват избирателите в България в момента.
Водещ: След управление на БСП смятате ли, че имате своя принос в това?
Жельо Бойчев: Ами за съжаление трябва да признаем, че всички представители на политическите сили носим вина за това състояние, в което се намира в момента страната. Виждам как хората са загубили доверие, загубили са доверие в политиците, в политическата система, загубиха доверие в институциите, това, което гледат в последните години. И в крайна сметка в момента е много трудно да спечелиш отново това им доверие, това, че друга България е възможна, промяна наистина е възможна.
Водещ: Подкрепяте ли, г-н Главчев, по-различна ли е тази кампания в този аспект, в който Жельо Бойчев говори?
Димитър Главчев: Ами аз не мога да се съглася, че всички сме еднакво виновни, защото влизаме пак в тезата, че всички са маскари. Всеки има своя принос, разбира се, през тия 25 години, за да се стигне дотук, но нека все пак да направим разлика кой какъв принос има, особено през последната година и два месеца. Винаги управляващите са тези, които берат резултатите от своето управление и няма как да не загубят това доверие, специално избирателите на БСП при положение, че им обещаваха неща, които са далеч от случване, даже в някои моменти се вървеше срещу обещанията. Няма да припомняме за „Белене“ и за прогресивното данъчно облагане. А иначе е по-различна, специално за нас е по-различна кампанията, най-малко заради това, че видяхте, че ние прекъснахме своята кампания, за да отидем да окажем солидарност на бедстващите български граждани.
Водещ: Много се коментираше това и се коментираше много често в посока това е популизъм, ГЕРБ употребява трагедията, мъката, проблемите, трудностите на хората по места.
Димитър Главчев: Знаете ли, когато обсъждахме дали така да постъпваме, имаше колеги, които също изразиха подобно мнение, това е да внеса светлина в това дали ГЕРБ е тоталитарна партия, дали един решава. Имаше колеги, които изразиха своето мнение, което беше точно в тази посока, не толкова силно казано, но в крайна сметка решихме и го направихме във вида, в който го видяхте. След като отидохме на място, трябва да ви кажа, че никой въобще не се е съмнявал, че сме постъпили правилно. А постъпили сме правилно освен всичко друго и заради това, че 2012 г. на конгреса на Европейската народна партия в Букурещ беше приет един манифест, който утвърждава ценностите на Европейската народна партия и наред със свободата като централно право заедно с отговорността на човек там е записано и солидарност с хората, които са в нужда. Така че ние сме се ръководили от ценности, записани в Европейската народна партия.
Водещ: Но е имало такива трагедии във време, което не съвпада с предизборен период и тогава политиците не са били толкова активни, колкото бяхте вие с гумените ботуши. Иначе, разбира се, няма нищо лошо всеки от нас да се опита да помогне, въпросът е доколко е искрено.
Димитър Главчев: Категорично е много искрено и съветвам всички, които казват, че това е популизъм и пиар ход, да отидат в Берковица, мога да ви кажа и точни адреси на хора, на които помогнахме, в Странско, в Димитровград също и да видят за какво става дума.
Водещ: Г-н Бойчев имаше реплика.
Жельо Бойчев: Ами аз се радвам, че колегите от ГЕРБ откликнаха на нашия призив, знаете, че в навечерието и старта на предизборната кампания на БСП, беше съвсем скромна и ние призовахме останалите политически сили наистина в крайна сметка вместо да пилеят средства за едни пищни откривания, да помогнат на хората, които се нуждаят, виждам, че колегите от ГЕРБ са си направили верните изводи след това грандиозно откриване , което направиха, и някак си тази съпричастност и състрадание към хората не знам как се съотнася към тези стотици хиляди, които похарчихте на откриването на предизборната кампания.
Димитър Главчев: Те са под 100 хиляди, значи, започваме с опорни точки. Но освен призиви трябва и да действате все пак.
Жельо Бойчев: Радвам се, че сте възприели тези принципи на солидарност и съпричастност към хората. В крайна сметка аз мисля обаче, че това не трябва да бъде на показ, когато помагаш на хората, и няма как на гърба на бедата на хората, струва ми се, че не е морално и не е коректно да си правиш кампания и да трупаш дивиденти.
Водещ: Добре, тази кампания как очаквате да продължи, тя започна с тези обвинения, които коментирахме до момента, популизъм или не е прекъсването на кампанията на ГЕРБ, очаквате ли кална в буквалния смисъл на думата кампания оттук нататък, защото има и друга теза. Тя е политиците всичко си казаха вече, всичко си извадиха в последните години, няма накъде повече?
Жельо Бойчев: Вижте, аз мога да кажа ние каква кампания правим. Ние правим една скромна, открита кампания. Нашият стремеж е наистина да бъдем сред хората, наистина да разговаряме с тях и колкото се може повече да ги чуем и да ги слушаме, тъй като наистина малко сме поомръзнали на хората в последната година само ние да говорим политиците. Сега е времето в крайна сметка да видим и техните проблеми, да чуем и тяхната болка.
Водещ: Компромати очаквате ли? Мръсни номера.
Жельо Бойчев: Ами, вижте, ние с такъв тип кампания няма да се занимаваме, с такъв тип кампания с компромати или негативна кампания, но се надявам в рамките на тези три седмици да се направят и нужните съдържателни разговори. И част от възстановяването на доверието, това, с което започнахме разговора, според мен минава през това в крайна сметка да покажем на хората, че може да има политика, може да има политици, политически сили, които изпълняват своите ангажименти. И тука ще противореча на г-н Главчев, тъй като 2013 г. ние обещахме на хората, че една евентуална промяна, която мисля, че всички виждат, че е необходима в България, може да се случи и показахме, че сме политическата сила, която може да изпълнява своите ангажименти. На това, което…
Водещ: Какво изпълнихте, г-н Бойчев, основните неща в програмата ви сега са копи пейст от предишната ви програма и те са неизпълнените ангажименти, свързани с прогресивното облагане, с „Белене“…
Жельо Бойчев: Съвсем нормално е, когато си имал избори преди една година и си реализирал и си представил предизборна реформа, съвсем нормално е в момента да я развиеш. Това е нещо нормално. Ние показахме, че друг тип социална политика в държавата е възможна.
Водещ: Въпросът е, че имахте време за промяна и не го направихте.
Жельо Бойчев: Напротив, как не сме го направили? На фона на замразяване на всички доходи показахме, че за година и два месеца можеш да имаш друг тип отношения, друг тип социална политика и тя да бъде в приоритет. Имате актуализиране и индексиране на всички социални плащания и на доходи. Още от първите месеци…
Водещ: Но едни други важни неща като, аз споменах вече прогресивното облагане, пенсионната реформа…
Жельо Бойчев: Те са много важни неща…
Водещ: … „Белене“, сигурно много хора са гласували за вас заради АЕЦ „Белене“ например.
Жельо Бойчев: Добре, дайте да ги започнем с едно друго, има много други важни неща. Най-важното в понеделник какво е? На всички български семейства, които си пращат децата на училище, този празник . И питам аз кое друго правителство увеличи еднократната помощ за първокласниците от 150 на 250 лева с ясно разписан ангажимент в рамките на един мандат тя да стане в рамките на една минимална работна заплата. Малко ли е това? Докарахме го до ситуация, в която този празник за българското семейство да бъде проблем за редица български семейства, тъй като не могат да осигурят това на децата си. Имаме индексиране на абсолютно всички плащания. И майчински, и добавките за деца за отглеждане, и в крайна сметка за възрастните хора поехме ли ангажимент ежегодно да актуализираме пенсиите, въведохме ли го с бюджет 2014-а? Въведохме го. Сега сме с ангажимент това да бъде политика всяка година.
Водещ: Така. Има изпълнени неща, има и неизпълнени…
Жельо Бойчев: … коледни, великденски добавки са в тази година. Спиране на възрастта на…
Водещ: Въпросът беше по отношение на …
Жельо Бойчев: … смея да твърдя, че в социалната сфера до голяма степен. За другите е необходима по-голяма подкрепа в парламента, която нямахме, въпреки това показахме, че ето, давам пример с доходите на хората до размера на една минимална работна заплата, с бюджет 2014 г. гласувахме годишният размер на данъците на тези хора да бъде възстановен в началото на 2015 г. За тези хора това още една заплата и това е първа стъпка в тази посока.
Водещ: Добре, г-н Главчев, понеже Жельо Бойчев мина през основните пунктове в тяхната програма. Вашата предизборна програма. Това, което отекна в пространството, което остана, са две неща – един допълнителен данък от 2 % към общините, с които 2 % общините да разполагат, и санирането, енергийната ефективност. Това са като че ли двете неща. И тук има обвинение към вас, че вие не залагате толкова на социалната политика, колкото на вътрешната политика например, на вътрешната сигурност. Реформи в ДАНС и т.н., всичко на нов глас.
Димитър Главчев: Ще ви отговоря. Преди това забелязахте ли с какво се гордеят колегите от БСП? Гордеят се с това, че са повишили пенсии с 2,7 %, при положение че при правителството на ГЕРБ бяха увеличени пенсиите с 10 %.
Водещ: Но замразихте договорите, така че …
Димитър Главчев: След това се гордеят с едно псевдо въвеждане на прогресивно данъчно облагане и не знам кой им каза, че това е прогресивно данъчно облагане, при положение, че това е въвеждане на данъчен кредит, и то само при трудови възнаграждения, с което натоварват допълнително бюджет 2015-а, обаче не могат да кажат още с колко. А те, когато го предлагаха това нещо, не можеха да кажат като число колко е. Вие знаете ли колко е числото?
Жельо Бойчев: Към 160-180 милиона.
Димитър Главчев: Горе-долу, добре. И те се гордеят с това, че отварят дупка в бюджет 2015-а с тази сума. Значи те освен че съсипаха бюджет 2014-а, сега се гордеят с това, че въвеждат нови задължения за бюджет 2015-а г.
Водещ: Така ли е, г-н Бойчев, отваряте ли още по-голяма дупка в следващия бюджет?
Жельо Бойчев: От устата на хора, които в рамките на своето управление не изпълниха нито една приходна част на своите бюджети, които предлагаха. Нали помните те как всяка година актуализира бюджетът и всяка година залагаха приходи, които не изпълняваха. Вижте, от колегите от ГЕРБ мога да приемам много аргументи, но във финансовата част, в икономическата част няма как да приема.
Димитър Главчев: Точно там трябва да се скриете, просто наистина във финансите да се скриете, тъй като експертите ви Орешарски и Чобанов казаха, че трябва актуализация на бюджета…
Жельо Бойчев: Не знам къде да се скрия, но, г-н Главчев, да вземете страната с 6 % икономически растеж и първата година да я приключите на минус 6…
Димитър Главчев: Ама вие разбрахте чак на следващата година, че има световна криза, там ви е проблемът.
Жельо Бойчев: … такъв пример няма в историята. Вие имахте четири години и с това, с което казвате знаят ли с какво се гордеят, гордеем се, че…
Димитър Главчев: Знаете ли вие какъв бюджет планирахте за 2009 г.? Знаете ли, като ми говорите за тоя ръст? Знаете ли, че бюджетът беше 4,7 на плюс, а беше 5,3 на минус? 10 % разминаване, разбирате ли, в прогнозата. Такова нещо няма в света.
Водещ: 10%
Димитър Главчев: 10 % разминаване в прогнозата за бюджета.
Жельо Бойчев: Трябва ли да говоря за г-н Дянков и за неговите ..
Димитър Главчев: Говорете за вашето правителство какво направи…
Водещ: Не, не, в случая става дума за последната година…
Димитър Главчев: … как няма пари в бюджета. За това говорете. Как ще спре държавата да работи, как пуснахте във ваканция всички институции заради вашето управление. Добре, че се усетиха някои от вас…
Водещ: Г-н Главчев,
Димитър Главчев: … да спрат това управление. Просто за това говорим.
Водещ: Г-н Главчев, това е основно обвинение към вас, че вие, само за секунда, нещо, което вие трябва да отговорите.
Димитър Главчев: … няма пари в Здравеопазване за болници и няма пари за лекарства и той се гордее. Това е абсурдно просто.Затова и ще правят скромно…
Жельо Бойчев: Кой казва, че няма пари там?
Димитър Главчев: Как кой, всички казват. Лекарският съюз казва.
Жельо Бойчев: Аз се гордея, че успяхме…
Димитър Главчев: Ако се гордеете с това, което сте постигнали, не се учудвам просто от резултатите.
Жельо Бойчев: … да изпълним още един свой ангажимент. Обърнахме този икономически тренд, възстановихме икономическия растеж, може да е плахо, може да е малко…
Димитър Главчев: И обърнахте бюджета с хастара нагоре, извинявайте за израза. Това направихте.
Жельо Бойчев: Пет поредни тримесечия има икономически растеж.
Димитър Главчев: Пет тримесечия?
Жельо Бойчев: А колегите от ГЕРБ…
Димитър Главчев: Знаете ли колко е това като години, като говорите в числа, имате ли представа, че пет тримесечия това е година и половина.
Водещ: Ето сега, г-н Бойчев, излезе информация днес във вестниците…
Жельо Бойчев: На колегите от ГЕРБ бяха необходими, в залата на Народното събрание наистина да поставим големия въпрос със здравната реформа, която е необходима…
Димитър Главчев: Ще я поставите, като не искахте да актуализирате бюджета на Здравната каса.
Жельо Бойчев: Напротив, ние искахме.
Димитър Главчев: Наясно ли сте въобще как се прави бюджет на Здравната каса? И как се актуализира той, откъде се взимат парите? Ако на вас учител ви е Румен Гечев, не се учудвам…
Жельо Бойчев: Големият разговор, големият разговор
Димитър Главчев: Той с непоклатимо /…/ от 1996-1997 г. говорите и за банки…
Водещ: Страхувам се, че така никой няма да чуе аргументите.
Димитър Главчев: Ама не, не, просто наистина няма да стане. Когато се говорят смешни неща, не може човек да се въздържи. Извинявайте, аз съжалявам, че по този начин реагирам, но то е абсурдно това, което се случва.
Водещ: Последни два въпроса. Ето днешните вестници подсказват въпроса къде са онези 40 хиляди работни места, с които правителството на БСП и ДПС се гордее, при положение, че ние пак сме последни по заетост, излизаме в дъното на статистиките.
Димитър Главчев: С 13 % безработица.
Жельо Бойчев: Ами така я заварихме от вас, г-н Главчев.
Водещ: И към вас, г-н Главчев…
Димитър Главчев: С какво се гордеете, че съсипахте и това, което сте заварили? С това може да се гордеете наистина. Финансовата стабилност е абсолютно заложена на карта, абсолютно е заложена на карта в резултат на тяхното управление.
Водещ: Истина ли е, г-н Главчев, или е част от предизборната кампания на ГЕРБ, защото това е основно обвинение към вас, вие създавате усещане за апокалипсис и така рекетирате хората да гласуват за вас. Ето и снощи Борисов каза трябва ни стабилно управление, иначе става хаос.
Димитър Главчев: Точно така, трябва стабилно управление.
Водещ: Истината ли е това, или е предизборна кампания?
Димитър Главчев: Ами вие кажете дали е истина, при положение че излиза служебният премиер и казва няма да има пари в края на годината за министерствата, няма пари за Здравната каса, 20 милиона не достигат за образованието, пак дето се гордеят колегите от БСП за 15 септември, от които половината са за заплати на учителите, половината са за 15 септември. Така че виждате с какво се гордеят, с …
Водещ: Добре, последен въпрос…
Димитър Главчев: … държава, която няма как да функционира поради липса на финанси, с това се гордеят. Колкото до нашата програма, за която казахте, естествено, че в програмата за саниране на многофамилните жилища има няколко аспекта, които се целят. Единият от тях, разбира се, е социален, защото съгласете се, но да живееш в приветлива сграда е много по-добре, но има и финансов измерител, сметките за енергетика ще паднат с между 30 и 50 %.
Жельо Бойчев: Откъде ще вземете средства за този фонд, който се написали в своята програма?
Водещ: Има ли пари, има ли пари за тази мащабна инициатива?
Димитър Главчев: Ние ще ви потърсим вас, вие давате много добри идеи как да се разсипват…
Водещ: Последни думи, времето ни изтече за съжаление.
Жельо Бойчев: И знаете ли какво са обещали в програмата? Помощи за енергийно бедните от 250 хиляди семейства ще станат 500 хиляди семейства.
Димитър Главчев: Точно така, точно така.
Жельо Бойчев: Това пак е в унисон с политиката, която предвиждате да водите в енергетиката…
Димитър Главчев: … няма да съобщаваме, че популистки ще намаляваме тока, за да създадем 3 млрд. дефицит в НЕК.
Жельо Бойчев: В крайна сметка добре уловихте, че има една спекулация с финансовите параметри и показатели на държавата…
Водещ: Това го казват опонентите на ГЕРБ, аз просто цитирам…
Жельо Бойчев: … игра със страховете на българските граждани.
Димитър Главчев: Не, освен двама-трима в БСП, които казват, че няма нужда от актуализация в резултат на съсипващото управление на БСП-ДПС и „Атака“ и те са двама-трима, в ДПС също има нормални хора, които разбират от финанси, които казват, че актуализация е неизбежна.
Водещ: Разбира се, че е така. Благодаря ви, за съжаление разговорът прекъсва, и то в интересен момент, нямаме повече време. Обаче така или иначе кампанията предстои, едва една седмица от нея е минала.

Print Friendly
FacebookСподели