ЕС отказва дата за влизане на България и Румъния в „Шенген“

Съветът на вътрешните министри на ЕС отлага за неопределено време присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, докато премиерите на двете страни се поздравяват за голямото мнозинство, с което...
| Източник: mediapool.bg

Съветът на вътрешните министри на ЕС отлага за неопределено време присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, докато премиерите на двете страни се поздравяват за голямото мнозинство, с което Европейският парламент (ЕП) преди ден одобри приемането им в зоната, свободна от граничен контрол.Бойко Борисов, съпровождан от голяма група български журналисти, замина в четвъртък в Румъния, където заедно с румънския си колега Емил Бок прерязаха в лентата на български завод за рециклиране на акумулатори близо до Букурещ, който е открит преди шест месеца.

Бок оцени гласуването в ЕП като знак за признание за усилията на България и Румъния за интеграцията в “Шенген“.

Това присъединяване обаче едва ли стане факт до края на годината, какъвто бе първоначалният план и каквито уверения даваше Борисов.

Франция, Германия, Финландия, Швеция, Холандия и Белгия са против влизането на България и Румъния в зоната, въпреки че двете страни са изпълнили техническите критерии, съобщи сайтът EurActiv, позовавайки се на свои източници.

Въпросът се обсъжда в четвъртък на срещата на министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС в Люксембург.

В редица изявления Париж даде да се разбере, че пряко обвързва присъединяването на България и Румъния към „Шенген“ с техния напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Засега шест страни членки настояват да се изчака дотогава, докато Европейската комисия не излезе с позитивни мониторингови доклади за София и Букурещ.

Последните междинни доклади от февруари т.г. призовават двете страни да направят „повече“ за реформиране на правосъдието си и да се справят с организираната престъпност и корупцията.

Опасения, че масиви на „Шенген“ може да попаднат в българската мафия

Дипломати посочват, че притокът на нелегални имигранти в Италия, основно от Северна Африка, но и през турско-гръцката граница, не е в полза на разширяването на „Шенген“ в този момент.

Освен това дипломати посочват опасения в ЕС, че конфиденциални данни от информационните масиви на „Шенген“ може да попаднат в ръцете на българската мафия.

Затова министрите най-вероятно ще отложат решението си за по-късна дата. Следващият доклад на ЕК за напредъка на България и Румъния в областта на правосъдието и вътрешните работи се очаква през септември.

И Европейският парламент, и Еврокомисията са на мнение, че разширяването на „Шенген“ е тема, която не е свързана с мониторнговия механизъм и че политическите съображения на отделни страни не могат да отменят правната база.

Независимо от това, обаче, Франция и Италия успяха да получат съгласие на равнище ЕС за промяна на правилата, по които се управлява Шенгенската зона, изяснявайки условията, при които всяко национално правителство може да въвежда граничен контрол.

Според дипломатически източници, пожелали анонимност, френският президент Никола Саркози, който ще се бори за втори президентски мандат през 2012 г., няма да рискува вземането на каквито и да е решения за „Шенген“, които биха дали аванс на крайнодесния му конкурент Марин Льо Пен.

Преди ден авторитетният британски вестник „Файненшъл таймс“ писа, ча присъединяването на България и Румъния към „Шенген“ ще се отложи „не се месеци, а с години“.

Блокирането на процеса ще създаде вътрешни проблеми и двете страни, чиито правителства определиха приемането в „Шенген“ като свои най-висши политически цели. Чуждите медии отбелязват, премиерът Бойко Борисов, който нееднократно декларира, че страната му ще влезе в „Шенген“ преди края на 2011 г., вече вижда как рейтингът му пада преди президентските избори тази есен.

България и Румъния няма да получат дата за присъединяване към „Шенген“, съобщи и ДПА, като се позовава на проектодекларация, която трябва да бъде гласувана от Съвета на министрите на 9 юни.

Според източник на агенцията министрите ще признаят, че граничният контрол на България и Румъния отговаря на шенгенските стандарти, но няма да определят дата за тяхното влизане.

Министрите от ЕС ще се върнат на обсъждането на кандидатурите възможно най-скоро, като взимането на решението се очаква да стане най-късно през септември 2011 г.

Холандия: Реформите да станат окончателни и необратими

Сега е твърде рано за взимане на решение и може да отнеме известно време, преди да сме готови за това. Такива са дословно думите на холандския министър за имиграцията Херд Леерс, цитирани от делегацията на Холандия на започналата среща на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург.

Изявлението на министъра бе разпространено в писмен вид, за да се избегнат по-нататъшни интерпретации на позицията на Холандия. Според тиражирани от чужди агенции изявления на Леерс, той е казал, че страната му ще разгледа отново въпроса най-рано през пролетта на 2012 г.

Задължително е всички приети законодателни реформи в Румъния и България да бъдат ефективни и необратими, добавя министърът. Системата на Шенген се основава на взаимно доверие и затова изискваме новоприетите страни ефективно да опазват общите ни граници, отбелязва Леерс. Затова внимателно проучваме докладите по механизма за сътрудничество и оценка, а следващият се очаква скоро, добавя той. При всяко положение сега е твърде рано за взимане на решение и може да отнеме известно време, преди да сме готови за това, гласи неговото изявление.

Германия: Предстои политическа оценка

Юлският доклад за готовността за приемане в „Шенген“ ще е решаващ за германската позиция, каза германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих при пристигането си в Люксембург, предаде БНР.

Ще вземем предвид доклада с оценката за развитието, в който се казва, че е налице изпълнението на техническите изисквания, но както знаете, ни предстои и политическа оценка на готовността, тъй като искаме да проверим и да сме сигурни, че и в самите страни кандидати положението се е нормализирало и подобрило, особено що се отнася до проблема с корупцията и до ефективността на правната система. За тези неща се очаква доклад през юли, който за нас е много важен и въз основа на него ще вземем окончателно решение какво ще правим нататък, каза Фридрих. 

Само допреди няколко месеца надеждите бяха, че именно на сегашното заседание ще бъде взето дългоочакваното политическо решение за присъединяването на България и Румъния към „Шенген“. Упоритата съпротива на някои страни членки и закъснялата ни готовност за охрана на сухопътните граници обаче изключиха този вариант.

Print Friendly
FacebookСподели