Експертът Белев каза: „…много е лесно да установиш един пясък дали е дюна или не

| Източник: Национална асоциация „Българско Черноморие”

Членове и симпатизанти на Национална асоциация „Българско Черноморие” настръхнаха срещу решение на комисия на МОСВ

Експертът Белев каза: „…много е лесно да установиш един пясък дали е дюна или не, т.е. ако е пясък със сигурност е дюна…”, т.е плажове няма!!!

НАБЧ настоява комисията към МОСВ, която класира Тома Белев за включването му в междуведомствена комисия за екологични оценки към Висшия експертен екологичен съвет, веднага да преразгледа решението си и същия да бъде декласиран. В противен случай НАБЧ ще сезира лично председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и ще предприеме протестни действия, които ще продължат до подаване на оставките на всички членове на комисията, участвали в избора на Белев. За искането си НАБЧ е сезирала с писмо Комисията към МОСВ. В документа са посочени мотиви и безспорни факти, с които се иска незабавното отстраняване на Белев.

Неспазването на законността в Р България от Тома Белев се изразява с незачитане на влязло в сила Определение на ВАС. В свое Определение от 4.06.2014 г.  ВАС постановява, че Белев е  „обявил себе си за председател на Управителния съвет и представляващ сдружение „Асоциация на парковете в България“. Въпреки че ВАС постановява, че Белев не е легитимен председател на управителния съвет на сдружение „Асоциация на парковете в България“ на 17.06.2014 г. отново се определя за председател на управителния съвет и свиква общо събрание чрез Държавен вестник, бр. 50. През периода на „обявил себе си за председател на Управителния съвет и представляващ сдружение „Асоциация на парковете в България“ управлява проекта „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” на „Асоциация на парковите в България”, който следва да бъде изпълнен за периода 2013 г. – 2016 г., последния финансиран от Българо – швейцарка програма за сътрудническо чрез Фонда за реформи, на стойност близо 5 000 000 швейцарски франка, приблизително 9 000 000 лева.

Припомняме, че обединение „Делфин”, в което участва Белев, през 2013г. искаше да брои делфини за 3,5 млн. лв. без провеждане на конкурс за поръчката. След избухналият скандал бе проведен конкурс, на който сдружението, в което участва Белев се оказа най-некомпетентно и бе класирано на трето място от трима кандидати.

На комисията е обърнато внимание, че изготвянето на плановете за управление на ПП „Беласица” и ПП „Българка” са отхвърлени от висшия екологичен експертен съвет, поради предложени некомпетентни режими в тези планове. В екипа, на който е платено и е възложено написването на плановете участва и Белев. В ущърб на националния интерес плана на ПП „Българка”  блокира проекта за тунел под връх Шипка.

Предоставени са и факти, които доказват изричането на заблуждаващи твърдения и манипулации в публичното пространство от Белев. Такъв пример е твърдението му „… много е лесно да установиш един пясък дали е дюна или не, т.е. ако е пясък със сигурност е дюна…”, изречено на 31.05.2015г. в телевизионно предаване. Изключително „експертно изказване”. Да внимават децата, които играят на детски площадки с пясък!

Явно за Белев е изключително важно да се намърда на държавна службичка. Може би по този начин още по-лесно ще може да стопира екологични, инвестиционни и др. планове и проекти, което е и правил до момента като шеф на „Асоциацията на парковете в България” и председател на „Зелени Балкани”. От името на тези две организации са заведени общо 414 дела. А има ли спечелени? Това подход за екорекет ли е ?

Това са само няколко непреодолими причини, поради които Тома Белев да отпадне от класирането.

Тома Белев е човекът, който не признава екологични оценки и блокира екологичните оценки на общоустройствените планове на Черноморските общини от 2008г., а на новия си пост ще трябва да дава становища за същите екологични оценки???

 Управителен  съвет

на Национална асоциация „Българско Черноморие”

Print Friendly
FacebookСподели