Единна българска позиция за подкрепа на Бокова за шеф на ООН иска Каракачанов

Единна българска позиция за подкрепа на Бокова за шеф на ООН иска Каракачанов news.bg © БГНЕС Предвид предстоящия избор на нов генерален секретар на ООН, Ирина Бокова би била една...
| Източник: news.bg

Единна българска позиция за подкрепа на Бокова за шеф на ООН иска Каракачанов

news.bg
красимир каракачанов, ирина бокова, каракачанов бокова© БГНЕС

Предвид предстоящия избор на нов генерален секретар на ООН, Ирина Бокова би била една чудесна кандидатура, която трябва да се подкрепи от България. Това заяви заместник-председателят на 43-то Народно събрание и председател на ВМРО Красимир Каракачанов. Той подчерта, че място за колебания няма.

Каракачанов се срещна в парламента с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, съобщават от партията.

Той смята, че като кандидат Бокова ще представлява достойно страната ни, тъй като е доказала, че притежава необходимите качества и дипломатически опит. По мнението на Красимир Каракачанов е много важно да има единна българска позиция. В случая не трябва да се проявява типично българският синдром: когато някой българин се издига и доказва в световен мащаб, ние да се чудим дали да го подкрепим, коментира той.

Лидерът на ВМРО изложи накратко исторически факти и подчерта, че още преди 50 години ООН има приета Конвенция за правата на жените и в съзвучие с нея би било чудесно една жена, и то българка, да бъде генерален секретар на ООН. Личните му впечатления са, че жените са много отговорни към работата си и на тях може да се разчита.

От своя страна Ирина Бокова посочи, че срещата й е част от регулярни разговори с български политици.

След разговора с Красимир Каракачанов, Бокова отбеляза, че във връзка със 70-годишнината от създаването на ЮНЕСКО се радва, че България има там едно много силно присъствие. Самата тя приемала ролята си в ЮНЕСКО с изключителна отговорност.

Print Friendly
FacebookСподели