Евроскептицизмът у нас расте според анализатори

  Ива Иванова © emaxpress   Евроскептицизъм в България нараства, установява и разяснява в книгата си „Политически партии и евроскептицизъм“ Любомир Топалов. Евроскептицизъм е прагматична политическа стратегия, заяви при представянето...
| Източник: News.bg

 

Ива Иванова

знаме © emaxpress

 

Евроскептицизъм в България нараства, установява и разяснява в книгата си „Политически партии и евроскептицизъм“ Любомир Топалов.

Евроскептицизъм е прагматична политическа стратегия, заяви при представянето й той и поясни, че политиците са силно прагматични същества. Те се ръководят от калкулация на ползи и вреди.

Според Топалов структурните условия и политическата динамика влияят на евроскептицизма. Той е решение например за малките партии, пред които стои въпросът за оцеляването им, поясни авторът.

Появата на повече или по-малко партии се влияе от процентната бариера за влизане в парламента, тъй като тя определя колко големи да са партиите, разясни той. Съществено значение имат и взаимоотношенията на малките партии с по-големите и коалирането – например отношенията между комунисти и социалисти, както и между крайно десни и консерванти парии. Ако крайно левите партии имат шанс да влязат в парламента, ще намалят своя евроскептицизъм, посочи Топалов.

Според него евроскептицизъм не е лошо нещо. Той отваря дебат за бъдещето на ЕС, за европейските институции, за тяхната бюрократичност и тромавост. Според Топалов в последните две години има увеличаване на евроскептицизма.

Изследователите са установили, че след като около 50% от населението е гледало позитивно на ЕС, постепенно тези хора стават малцинство от 30%. Ако кризата продължи да се задълбочава, това ще даде повод на някои традиционни партии да прегърнат евроскептицизма, прогнозира още той.

Според Топалов тезата, че центристките партии не се влияят и рядко завиват към твърдия евроскептицизъм не е вярна.

Всъщност е обратното – когато евроскептицизъм стане най-разбираемият политически език, това дръпва и центристки партии към него.

По думите на Топалов преминаването на тематиката за ЕС, евроинтеграцията, обединена Европа от идея към реалност допринася за възникването на евроскептицизма. Много трудно е да се критикува една идея, една фикция. Много по-лесно е да се критикува нещо реалистично. Всъщност евроинтеграцията даде хляб на евроскептицизма, добави той.

Print Friendly
FacebookСподели