Европа влиза в нова рецесия, обяви Брюксел

news.bg Има сериозна опасност от нова рецесия в Европа.Прогнозите са много мрачни.Това заяви по време на пресконференция в Брюксел зам.-председателят на ЕК Оли Рен, като помоли присъстващите: „Моля не убивайте...
| Източник: News.bg

news.bg

оли рен

Има сериозна опасност от нова рецесия в Европа.Прогнозите са много мрачни.Това заяви по време на пресконференция в Брюксел зам.-председателят на ЕК Оли Рен, като помоли присъстващите: „Моля не убивайте вестоносеца. Надявам се, че ще дойде ден, в който ще ви донеса добри новини.“

Според прогнозата на Комисията възстановяването на икономиката на ЕС е в застой. Силно влошеното доверие се отразява на инвестициите и потреблението, забавеният ръст на световната икономика пречи на износа, а спешно наложилата се бюджетна консолидация е тежест върху вътрешното търсене, коментира Оли Рен.

Защо Дянков залага в бюджета по-големи ръстове от ЕС, пита Овчаров
Още…

Настоящите очаквания са застагниращ БВП на ЕС за период, който може даобхване значителна част от 2012 г. Годишният ръст за 2012-та се очаква да бъде 0,5 %, а за 2013 г. се очаква възобновяване на слаб темп на растеж от порядъка на 1,5 %, съобщи още Рен.

По думите му, не се очаква осезаемо подобрение на пазара на труда, което означава запазване на високата безработица на текущото равнище от около 9,5 %.

През следващите тримесечия се очаква инфлацията да се върне под 2 %. При допускане за запазване на настоящите политики се очаква напредване на фискалната консолидация и свеждане на бюджетните дефицити до малко над 3 % до 2013 г.

 

Една от причините за забавяне на ръста на икономиките на ЕС е намаляването на износа. Еврокомисията прогнозира свиване на експорта от 4% на 3,75% до края на 2011 г. Това изглежда незначително, но зад него стоят огромни суми, подчерта Оли Рен.

Очаква се фирмите да намалят инвестициите си, а потребителите вече обмислят как да намалят своите разходи.

Print Friendly
FacebookСподели