Доц. д-р Петър Делев: Окупацията на Софийския университет е абсолютно незаконна

  Агенция „Фокус“ Снимка: www.clio.uni-sofia.bg     Доц. д-р Петър Делев, председател на Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, пред Агенция „Фокус” Фокус: Доц. Делев, още по време...
| Източник: Агенция "Фокус"

 

Агенция „Фокус“

Снимка: www.clio.uni-sofia.bgДоц. д-р Петър Делев: Окупацията на Софийския университет е абсолютно незаконна
Снимка: www.clio.uni-sofia.bg

 

 

Доц. д-р Петър Делев, председател на Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, пред Агенция „Фокус”

Фокус: Доц. Делев, още по време на първата окупация на Софийския университет „Св. Климент Охридски” излязохте с ясна позиция. Каква е позицията Ви сега, относно повторната окупация на университета?
Доц. д-р Петър Делев: Позицията ми, относно повторната окупация на университета на се е променила с нищо, спрямо тази за първата окупация. Окупацията на Софийския университет „Св. Климент Охридски” е абсолютно незаконна дейност, не е съобразена с Устава и традициите на университета, и не би трябвало да се случва.
Фокус: Как ще се отрази окупацията на учебния процес в университета?
Доц.д-р Петър Делев: Ако окупацията продължи, би се отразила много зле на университета. Моментът е много напрегнат и неприятен, тази седмица студентите получават заверка в края на редовния семестър, който беше удължен с една седмица, заради предишната окупация. От другата седмица започва и сесия, успоредно с нея трябва да текат и очните занятия на задочните студенти. Това са важни неща, които заплашват с провал за учебната година, а това би било нежелателно и негативно за университета, като цяло и за студентите, в частност. Ситуацията е много неприятна и много опасна.
Фокус: Ако окупацията на Ректората продължи, има ли възможност очните занятия, както и редовната сесия да се проведат в други факултети?
Доц.д-р Петър Делев: Всички сгради на университета са използват пълноценно и по време на очни занятия всеки факултет си има своите задочни студенти. Може би може да се направи нещо, но без достъп до централната сграда, където е цялата информация, например на нашия факултет, много трудно би станало. Трябват ни списъците на задочните студенти, за да може да видим къде и как трябва да ги пращаме. По принцип, нещо би могло да се направи, но пак ще изисква време и организация, което няма да бъде лесно, и със сигурност няма да има място в другите сгради за всички очни занятия на всички задочни студенти във всички факултети. Ректоратът е най-голямата сграда на университета и най-много занятия ще се провеждат там.
Фокус: Как гледате на искането на окупаторите за оставка на ректора на университета проф. Иван Илчев?
Доц.д-р Петър Делев: Доколкото се разбра от средствата за масова комуникация, бройката на студентите, които са окупирали СУ, са 30 на брой. 30 студенти да искат оставката на ректора, не е сериозно. Освен това, по нашия правилник има много ясни регламентирани правила кой кога и по какъв начин може да иска на ректора, така че ако някой иска оставката на ректора може да прочете правилника и да действа по съответния начин.
Фокус: Има ли реални причини за искането на оставката му?
Доц.д-р Петър Делев: От моя гледна точка – не. Ако, мислим от позицията на окупиращите, дори и обратно ректорът се отнесе много меко, либерално по време на доста дълго продължилата предишна окупация. Нито е повикал полиция да ги гони, нито взе някакви други драстични мерки, не им спря парното и тока. По-скоро обратното, по-скоро ние би трябвало да имаме недоволство спрямо ректора, затова, че не е взел по-сериозни мерки за функционирането на университета. Доколкото знам, обаче такива желания и настроения сред Академичния съвет или преподавателския състав – няма. Ректорът може да го свали само Общото събрание на университета. Право да свикват Общото събрание имат ректорът, Академичният съвет и една четвърт от членовете на Общото събрание. Засега няма официално обявено заседание на Общото събрание, има нагласа, че би могло да се проведе през втората половина на март. Дневният му ред е съвсем нормалният дневен ред, на годишно общо събрание, в който се предвижда годишен доклад на ректора и довършване на работа, която остана от предишното Общо събрание, за гласуване на няколко члена от правилника на университета, които останаха висящи. Ако някой тогава поиска оставка на ректора, ще обсъдим и това нещо и Общото събрание е в правото си да реши.
Фокус: Възможно ли е да се вземе решение да се намесят органите на реда в създалата се ситуация?
Доц.д-р Петър Делев: Възможно е, но това трябва да го поиска ректорът, защото той е носител на изпълнителната власт в университета. По нашия правилник не е забранено това да се случи. Забранено е да влиза униформена полиция в университета, освен, за предотвратяване на престъпление. В случай, че полицията прецени, че има престъпление, тя и сама може да реши, че трябва да се влезе вътре, за да се предотврати престъпление.
Фокус: Според, Вас има ли нужда от намесата на полицията?
Доц.д-р Петър Делев: Това е въпрос на конкретна преценка и със сигурност, не става дума за мое или нечие друго еднолично мнение. Предполагам, че ако се стигне до взимане на подобно решение и ректорът ще поиска взимане на колективно мнение, най-малко от Ректорския съвет, а по-вероятно – и от целия Академичен съвет.
Фокус: Каква е позицията на академичната общност, относно повторната окупация?
Доц.д-р Петър Делев: Още в началото на предишната окупация, когато поканихме представители на „Ранобудните студенти” да дойдат и да обяснят в Академичен съвет за какво става дума, лично им предложих да проведат референдум, допитване, за да се преброят колко са, и тогава да решат какво ще правят. Те отказаха предложението ми. Те бяха една малка група студенти, а мисля, че сегашната е още по-малка. От тук нататък те не представляват нито мнението, нито интереса на студентското тяло, още по-малко, пък представляват преподавателите. Циркулираше по време на предишната окупация един списък с 200 или 400 преподаватели, които подкрепяха студентската акция и, то не само от нашия университет, а от цялата страна, при условия,че имаме към 2000 преподаватели и служители в университета. Дори и всички, които подкрепяха действията на студентите а бяха от СУ, пак е значително малка част. Голямата част от преподавателите и служителите в СУ, не бих казала, че всички, са решително против, но не подкрепят окупацията, като форма. Не става дума, за същността на протеста, а става дума за това – трябва ли да се окупира университетът, трябва ли да се пречи на тези, които искат да учат, да си полагат изпитите, ако искат да завършат годината си. Може ли това да става или не може.
Фокус: Все пак, Вие сте историк, как гледате на този етап от историята на СУ?
Доц.д-р Петър Делев: Ситуацията е тежка, тези събития не са радостни за университета, който и без това не е в много цветущо положение в последните години, най-вече, поради финансови причини, които пораждат всякакви други неща. Това оронва престижа на университета допълнително. Дори си мисля, дали това нещо не е активно подбуждано от някои, които биха се радвали СУ съвсем да закъса, за да могат да изплуват други университета, коти не са в добро състояние.
Фокус: Самият проф. Илчев намекна в интервю за сутрешен блок днес, че ако СУ е бизнес, който се бори с всички сили, неговата конкуренция би се радвала на подобна ситуация и би подтикнала към подобни действия. Имате ли предвид конкретен университет?
Доц.д-р Петър Делев: При предишната окупация ставаше дума, че сред първите, които окупираха университета тогава има студенти от Нов български университет (НБУ) и човек се пита, те какво правеха там. Какви са студентите, които са окупирали университета сега, не знам, но не съм бил и в университета, защото не мога и да вляза и да отида. Това, което излезе още миналата нощ, когато го окупираха, пак беше някаква информация, че поне част от тези хора, които са вътре, не са студенти от университета и ректорът, който се беше срещал вчера с тях беше заявил същото. Нямам никаква представа колко са студентите вътре, не съм ги броил, но ставаше дума, че са малко. Така, мисля, че беше коментирано по средствата за масова комуникация, изказвания на ректора, че първоначално са били около 30 души, а през деня, вчера са останали 10 или 15. Не знам дали това е вярно.
Фокус: Тоест, лично Вие не сте се опитвали да се свържете с окупаторите?
Доц.д-р Петър Делев: С окупаторите нямам канали, по които да се свържа. Доколкото разбирам, те не желаят да ни чуят, имат си свое мнение. Ако те искат да се свържат с мен по някакъв повод с радост бих си говорил с тях.
Фокус: Още вчера имаше реакция от студентите в Историческия факултет на СУ, които са се обявили против окупацията…
Доц.д-р Петър Делев: Да, спонтанно са се събрали една група студенти, но не знам точна бройка. Със сигурност, студентите са много разтревожени, както и преподавателите. Това, което виси над главата ни, е провалът на сесията, което би било много лошо.
Фокус: Доц. Делев, прави впечатление, че преподавателите и студентите в Историческия факултет на СУ често имат позиции на обществени теми.
Доц.д-р Петър Делев: Традициите на факултета са такива, винаги сме били будния факултет. Самата ни дисциплина учи хората да мислят и да имат позиция. Във факултета ни има различни позиции, както стана ясно и при предишната окупация, когато имаше хора, която я подкрепят горещо и, които, също толкова горещо я осъждаха. Има полярност на мненията, в което няма нищо ненормално.
Фокус: Виждате ли романтична страна в тези действия на окупаторите, тъй като имаше и подобни коментари, че това са млади хора, това е бъдещето, революцията започва от шепа хора?
Доц.д-р Петър Делев: Да, един беше провъзгласил, че се чувства като Христо Ботев… Не знам, те може да си го изживяват романтично, но реалността е, че с тяхната романтика пречат на страшно много хора. Може би те изобщо не си дават сметка за това, или може би си дават и се радват. Ако се радват, че пречат на много хора, в това няма нищо романтично, а по-скоро има доста по-лоши морални устои.
Фокус: В контекста на повторната окупация на университета, как ще коментирате скандала, около колегите Ви Драгомир Драганов и проф. Костадин Рабаджиев? Историческият факултет ги подкрепи тогава както и катедрите им, докато те бяха наказани от Ректорското ръководство.
Доц.д-р Петър Делев: Много неприятен случай. Той има различни измерения, естествено, че не е хубаво преподаватели да се напиват. Но, тук има няколко неща. Преди всичко, в нашите или в чуждите университета винаги се е пиело, повече или по-малко. Когато ходих на една защита в Париж, където разписанията на докторските защити в „Сорбоната”, това е предвидено, като част от цялата процедура. След защитата има черпене с вино и други неща. Не е хубаво да се напиват преподаватели, недопустимо е преподавател да се яви пиян на занятие. Това, че по някакъв повод са се събрали хора да се почерпят, е друг въпрос, както и навсякъде става, не само в университетите. Няма колектив, в който, ако има повод или празник, хората да не се почерпят, заради икономическата ситуация, в която е целият народ, най-често това става на работното място, а не някъде другаде. Грозното в цялата тази история, е поведението на студентите. Като че ли, по някакъв начин си намериха как да отмъщават на хора, които не бяха съгласни с акцията им, и го направиха по един много грозен и неморален начин.
Фокус: В края на разговора ни, оставям с впечатлението, че сте отворен за диалог с окупиралите университета студенти?
Доц.д-р Петър Делев: Какво значи готов на диалог? Те имат нереалистични искания. Не е място да се окупира университетът, за да се поиска оставка на правителството, на Народното събрание, или на, който и да е. Пречейки, на хората да си вършат работата и на студентите да учат, не сваля правителството. Изкачвам да видя как ще се развият нещата и в понеделник, като пръв работен ден ще се поизясни ситуацията.
Фокус: Обмисляте ли да проведете някакво събрание, на което да вземете решение за създалата се ситуация?
Доц.д-р Петър Делев: В сряда, по принцип има обявен Академичен съвет. Не се знае къде ще се състои, дали ще ни пуснат в Ректората или ще трябва в някой от другите факултети да се събираме. Днес беше проведено задочно заседание на Академичния съвет по въпрос, за който гласувахме, но още не се знае отговора му. Ставаше дума да развържем ръцете на ректорското ръководство, за да действа в създалата се ситуация с всичките си права. Засега не става дума за провеждане на Общо събрание, но такова засега не е предвидено. Имаме си ректорско ръководство, което изрично ще бъде упълномощено, за да се справи със създалата се ситуация по всички възможни начини.
Емили ВАСИЛЕВА

Print Friendly
FacebookСподели