Донев гушнал 200 млн. лв. от доставки на лекарства

в-к „Монитор“ Скандалният бизнесмен и съсобственик на вестниците „24 часа” и „Труд” Огнян Донев краде от болниците по 200 млн. лв. годишно, като извива ръцете на директорите. Причината е, че ...
| Източник: в."Монитор"

в-к „Монитор“

Скандалният бизнесмен и съсобственик на вестниците „24 часа” и „Труд” Огнян Донев краде от болниците по 200 млн. лв. годишно, като извива ръцете на директорите. Причината е, че  30% от всички медикаменти, с които се лекуват пациентите в големите университетски лечебни заведения, се доставят от дистрибуторската му компания „Софарма Трейдинг”. Здравният октопод  зарежда и многопрофилните лечебни заведения в провинцията. Там фирмата на Донев е тотален монополист -доставя 90% от медикаментите, оплакаха се шефове на потърпевши здравни заведения. Мениджърите им твърдят, че „Софарма Трейдинг” ги рекетира, като ги заплашва със  запор на сметките, ако „октоподът“ не спечели търговете за доставка на лекарства. „За да оцелеем, търпим рекета на Донев. В противен случай няма как да лекуваме и да изплатим заплатите на персонала”, жалват се медиците.
Здравният октопод държи 90% от пазара на медикаменти в провинцията

Донев е организирал измамата с търгове по група медикаменти

„Софарма” е монополист у нас в производството на ампулни форми. При кандидатстването на първо място се поставят ампулите, произведени от генеричната българска компания, а към тях се прикачат скъпоструващите продукти на чужди производители на оригинални лекарства. Така, за да си осигури лекарства в ампули, директорът на дадена болница е принуден да закупи целия пакет предложени медикаменти от „Софарма Трейдинг”. По този начин фирмата на Донев си осигурява договори, като прецаква всички останали играчи на пазара.

Втората хватка на Донев е, че държи нарочно „Софарма Трейдинг” с положителен баланс, за да може да печели търговете за лекарства.  Останалите играчи на пазара са с отрицателен или нулев баланс, което автоматично ги изкарва от играта.

Любопитни са и обстоятелствата, при които търговете за лекарства минаха от Министерство на здравеопазването към лечебните заведения. Когато кандидатстваха за търгове на министерството, фармацевтичните компании трябваше да дадат максимално ниска цена, за да бъдат включени в позитивния лекарствен списък. Държавата имаше за цел да закупи максимално много медикаменти на възможно най-ниската цена. Благодарение на промяната в Закона за лекарствените средства, която според експерти в здравното министерство била инициирана именно от лица, близки до Донев, разходите за лекарства на болниците и  държавата са се увеличили с над 30%. А приходите, които се оценяват грубо на 200 млн. лв., отиват директно в джоба на собственика на „Софарма”. Първоначално чуждите компании остро реагираха на поправката „Донев”. Близки до скандалния бизнесмен обаче разказват, че той се е споразумял с тях и затова те в крайна сметка са подкрепили промените в закона. Оказва се, че освен продуктите на „Софарма” дистрибуторската фирма пласира и скъпите оригинални продукти на чуждите фирми. Така, явявайки се на търг по групи медикаменти, доставчикът пласира и лекарствата на чуждите компании на цени, които устройват и двете страни. През лятото директорът на „Софарма Трейдинг” Димитър Димитров обясни, че компанията печели едва по 3-5% от доставката на ампули. Днес обаче става ясно, че управляваната от него фирма

прибира многократно повече

от пласирането на скъпите оригинални медикаменти, които чуждите компании продават на високи цени, защото не са принудени да ги намаляват както при търговете, провеждани от здравното министерство. .
Въртял далавера и с изпитване на илачи
Фармацефтичният бос Огнян Донев е свързан и с друга мащабна далавера, научи „Монитор” от свои източници. Според тях олигархът печелел месечно по 1,5 млн. евро от изпитания на нелицензирани лекарства за борба с деменция, алцхаймер и склероза.

Крупната сума Донев получавал от голям немски концерн, който е производител на медикаментите. Чужденците искали да започнат производство на новото лекарство, но трябвало да платят близо 10 млн. евро месечно за изпитания на продукта в Германия. Затова фармацевтичния гигант се „преориентирал” към България. Германците обещали да плащат на българския олигарх сума между 1 и 1,5 млн. евро у нас, ако се уредят документите за проведено в София клинично тестване на продукта. У нас с помощта на Донев и негови близки лекари било организирано експериментално лечение с препаратите рецигатин и моноклонални антитела. Тестовете се провеждали в управляваната от приятеля на Донев проф. Лъчезар Трайков  клиника, твърдят източници на „Монитор”.

Те обясниха, че на пациентите в клиниката за лечение на неврологични заболявания не е съобщено, че са част от тест и че приемат лекарства без лиценз.

За „услугата”, която Трайков правел на фармацевтичния олигарх, шефът на болницата получавал 20 000 евро месечно под масата, обясниха още запознати с престъпната схема. Те допълниха, че лекарствата за лечение на алцхаймер имали сериозни странични ефекти. Така например жена, приета за лечение в здравното заведение, се прибрала у дома с тежка депресия и дори направила опит за самоубийство.

Print Friendly
FacebookСподели