Джон Кери: Най-голямата заплаха за Украйна е продължаващата руска агресия

  Западът и Съединените щати искат дипломатическо решение на конфликта в Източна Украйна, но не „можем да си затваряме очите“ за руските танкове и бойци, каза той в украинската столица...
| Източник: vesti.bg

 

Западът и Съединените щати искат дипломатическо решение на конфликта в Източна Украйна, но не „можем да си затваряме очите“ за руските танкове и бойци, каза той в украинската столица

 

Джон Кери (вляво) и Петро Порошенко

Джон Кери (вляво) и Петро Порошенко   Източник: ЕПА/БГНЕС

 

 

Още по темата

  • Столтенберг: Сега са решителни времена за Европа и за света
    Преди 5 часа

Най-голямата заплаха за Украйна е продължаващата руска агресия, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, който пристигна на посещение в Украйна.

Западът и Съединените щати искат дипломатическо решение на конфликта в Източна Украйна, но не „можем да си затваряме очите“ за руските танкове и бойци, които влизат в Украйна, каза Кери. И добави: „Нашият избор е дипломацията, мирното решение. Но Русия също трябва да направи своя избор. Да демонстрира решимостта си да спре кръвопролитията веднъж завинаги. И бихме помолили да го направи, като спазва споразуменията, които е подписала в Минск“.

„Не търсим конфронтация с Русия. Никой не прави това. Нито (украинския президент Петро) Порошенко, нито САЩ, нито европейската общност“, посочи Кери и добави, че силно се надява Русия да се възползва от широкия консенсус за мирно уреждане на конфликта.

Кери заяви също, че конфликтът в Украйна ще спре само тогава, когато бъде прекратен огънят, бъде изтеглено оръжието и страните седнат на масата за преговори, предаде ТАСС.

„Това е единственият път, по който Руската федерация може да избегне международната изолация. Това е единственият път към мир за украинския народ“, подчерта американският държавен секретар и изрази увереност, че „ако на дипломацията се придаде нужната сила, може да се постигне мир, а това е от изключителна важност за региона и страната като цяло“.

САЩ и Украйна укрепват сътрудничеството си в областта на сигурността,

каза от своя страна Порошенко. „Укрепваме сътрудничеството си в сферата на сигурността, за да се намери най-ефективното решение за ситуацията. Това е много важно за нас“, каза той.

Порошенко за пореден път благодари на Кери за подкрепата на САЩ за реформите в Украйна, за съветите, които те дават на Киев по особено важни и болезнени въпроси, както и за предоставената помощ на Украйна. „Фактът, че Кери дойде не с празни ръце и обяви подкрепа за нас – това е доста навременно действие. Приятелите се познават в беда“, заяви президентът.

По-рано днес източници в американската делегация съобщиха, че САЩ ще предоставят на Украйна 16,4 милиона долара като хуманитарна помощ за жителите в източната част на страната, допълва ТАСС.

Засилването на боевете в Източна Украйна през последните седмици окончателно разби всякакви претенции, че нестабилното примирие все още се държи. Бунтовниците вече контролират с няколкостотин квадратни километра повече територия, отколкото през септември. Украйна започна да призовава Запада да ѝ достави модерно въоръжение, припомня Ройтерс. Русия последователно отхвърли твърденията на Киев и Запада, че подкрепя проруския бунт в Източна Украйна с военнослужещи и тежко въоръжение.

Кери обаче не спомена нищо в днешното си изказване за възможността САЩ да предоставят на Украйна смъртоносна военна помощ,

отбелязва АП и добавя, че няколко европейски страни са против такъв ход, включително Германия и Франция.

Също днес на изненадваща визита в Киев пристигнаха френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел. Кери окачестви тяхното посещение като израз на това, че Европа и САЩ са обеднени в усилията си да прекратят конфликта.

Междувременно Москва обяви, че ще разглежда всяко решение на САЩ за предоставяне на смъртоносно въоръжение на Украйна като заплаха за своята сигурност. Изявлението е в отговор на отправените призиви във Вашингтон, както и от Киев, САЩ да започнат да въоръжават Украйна, за да воюва с подкрепяните от Русия сепаратисти, които предприеха настъпление. Говорителят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич обвини Киев, че използва в конфликта в Източна Украйна оръжия с ефект, подобен на оръжията за масово поразяване.

Източник: БТА, БНР, Агенция „Фокус“
Print Friendly
FacebookСподели