Депутатите от „Народен Съюз“ част от ПГ ‚БДЦ‘ за конституционните реформи : „Ние ви предупредихме!“

| Източник: NESSEBAR-NEWS.COM

 

Депутатите от новосформираната коалиция „Народен съюз“ част от ПГ „БДЦ“  не споделяме възторга на политическите сили, които говорят за „исторически компромис“ по отношение на прекроената съдебна реформа. Ние бяхме единствените, които не гласуваха и за стратегията, предложена от управляващите, защото още тогава в нея се прояви основния порок на предложението: невъзможността на обикновените хора да открият в промените желаните от тях справедливост, бързо и ефективно правораздаване, реална антикорупционна политика спрямо съдебната система.

Още във вторник предложихме единственото възможно решение: нов законопроект, обхващащ само „възможните промени“, които статуквото би допуснало. Постигнатият „компромис“ само затвърждава усещането, че правим стъпка  единствено по посока на старата балкантуристка традиция „за да не се изложим пред чужденците“. Той подсилва и убеждението на хората, че съдебната реформа е някакво тайнствено  и като цяло непочтено занимание на политическите елити, което има малко общо с реалния им живот.

Основна вина за това имат страните, които позволиха спора за предлаганите промени да се изроди в махленска кавга и да се превърне в територия на единствено политическо противопоставяне. От това никой не спечели, най-малкото самата реформа.

Ние днес дадохме нашите подписи и гласове за старт на единствено „допустимите промени“, но го правим с убеждението, че горчивия урок от последните няколко месеца е далеч по-важен от самите промени. На най-важните въпроси все още се търсят отговорите: трябва ли ни триинстационно производство? Не е ли време да помислим за 24 -часови съдилища за дребните нарушения? Как да защитим държавното обвинение от вече двайсетгодишните постоянни опити то да бъде превърнато в правителствено обвинение. Според нас депутатите от „Народен съюз“ истинската реформа предстои.

Важно е , че се преборихме гласуването във ВСС  да е тайно, а не на открито както искаха Реформаторите, защото открития вот е най-лесно контролируем. По този начин се дава възможност да се контролира волята на магистратите, които решават кариерни и кадрови назначения.

Всички демократични гласувания по принцип са тайни. Що се касае до квотите, вътре в съдебния съвет. Това не е нещото, което е изключително важно за нас. Защото практиката показва, че в момента в който някой магистрат бъде избран за член на ВСС. Той започва да си работи като такъв и по никакъв начин към настоящият момент няма политическа обвързаност.

Първоначалния вариант  беше внесен силово, той не беше достатъчно добре обсъден с всички парламентарни групи. Никой не почука на вратата ни, да дойде да го представи  и да заяви защо го прави и какво цели. Това е според мен силово решение на вносителите и ние нямаме начин, като формация участваща в управлението, безспорно да го подкрепим. Имаме възможност за дебат, между първо и второ четене, за да минат гласуванията  е необходимо минимум  160 гласа за всеки един от определените текстове.

Това не значи, че между първото и второто четене някой не може да внесе предложение за явно гласуване. Но ние ще се обявяваме против това,  за да не допуснем зависимости при назначенията.

Трите точки ние сме ги заявили: Разделянето на ВСС, завишаване ролята на Инспектората,  пряк избор на всички магистрати от своите квоти да избират членове на ВСС и това, което е допълнително настояване на РБ се прибавя: ВАС да има право да съзира Конституционния съд.

Тази последна четвърта точка  не е добре приета от колегите от  АБВ, защото те считат, че се излиза от рамката на договореното по време на  няколкото проведени председателски съвета. Но ние от “ Народен съюз“  казваме, че е това не е лошо. Адвокатската професия е тази, която е най-близо до хората, която оказва помощ и подкрепа във всеки един момент.

Така че Конституционната жалба  и възможността за конституционна жалба на  ВАС е нещо срещу, което ние НЕ възразяваме и подкрепяме.“ коментира зам. председателят на НС Явор Хайтов.

Print Friendly
FacebookСподели