Делян Добрев – министър на икономиката, енергетиката и туризма: И атентатът няма да ни съсипе сезона

    Слънчев бряг не е бил толкова пълен откакто е създаден -Г-н Добрев, как ще бъде повишена сигурността на израелските туристи в големите курорти след атентата? -На първо място...
| Източник: в."Фактор"
 
 
Слънчев бряг не е бил толкова пълен откакто е създаден

-Г-н Добрев, как ще бъде повишена сигурността на израелските туристи в големите курорти след атентата?

-На първо място с допълнителни мерки за сигурност по летищата, които непосредствено след инцидента са факт, както и със засилени мерки за сигурност по хотелите. Тази допълнителна охрана е осигурена, както от страна на полицията, така и от страна на хотелиерите. Самите те сами удвоиха мерките  за сигурност на своите обекти. Вече се вижда, че са налице мерките.  Само в единият хотел е назначена допълнителна охрана от 12 човека.

-Мислите ли, че на територията на Слънчев бряг, където работи само едно РПУ и по време на сезона се увеличават битови инциденти, може с ресурса на местната полиция да се справят ?

-Затова казах, че е важно и собствениците на хотели да увеличат своята охрана и те го правят, защото ресурса на РПУ -Несебър е ограничен, допълнително бяха изпратени хора и се прекратиха отпуски. Това обаче е недостатъчно. Не трябва да се пренебрегва и факта, че в курорта има охранителни камери, което също е много важно за туристите.

-По време на срещата с Вас голяма част от туроператорите поискаха туристическа полиция, каквато има в Египет и други световно известни рискови държави, които развиват туризъм, мислите ли, че това е възможно?

-Трябва много внимателно да се обсъди всяка една от мерките, които е необходимо да се предприемат, защото в никакъв случай не трябва и да прекаляваме. Това може да навреди на имиджа ни на туристическа дестинация, ако в летищата проверките са щателни и трудни и ако задържат туристът  три часа на излитане и толкова за кацане и се образуват опашки на всяко едно гише, това също е вредно за имиджа. Много умерено трябва да преценим кои са мерките и  кои ще постигнат най-голям ефект без да разочароват туриста.

-В публичното пространство се завъртяха едни цифри за отлив на туристи-те варират  между 15 и 20%. Това цифри за общ брой  туристи ли са или  само за израелски гости?

-Говорим за 15 и 20 % туристи от дестинация Израел и то само за първата седмица след инцидента, не говорим за целия сезон, а само за резервациите за първите дни след случая. В останалите дестинации не наблюдаваме откази. Освен това в тези случаи на отказ хубавото е, че веднага бяха закупени местата от другите наши традиционни пазари, като Русия, Полша и Германия.

Имах възможност да говоря с гостите от Израел, никой не изрази желание да напусне страната по-рано. Факт е, че за следващия чесец нямаме отказани резервации. Дори и за този пазар няма да има негативен ефект.

-Това обаче се изтълкува и в негативен план за вълна от откази, какви са прогнозите ще се успокои ли пазара или не?

-Според мен това е естествена реакция на хората, които е трябвало да заминат през същия или следващия ден за България.  В момента, в който това се случи съвсем естествено е за всеки да преосмисли своите планове, но ние демонстрирахме, че за 24 часа успяхме да увладеем ситуацията. Предоставяхме информация какво се прави, минути след инцидента бе засилена охраната по хотелите с туристите от Израел. Това ще коригира първоначалният уплах и ще ги върне към нас.

Вече завършиха всички процесуални действия, работеше се дори на осветление през нощта и се създадоха условия летището да бъде най-скоро отворено. Това е много важно, защото през това време целият трафик се поемаше от летище Варна и се образуваха опашки, беше важно летище Бургас да заработи бързо. Аеропортът през лятото в рамките на тези три, четири месеца всеки ден е  натоворен, просто досега не сме му обръщали вничание. През миналото лято през летище Бургас са преминали 2 100 000 туристи. Всеки ден потокът на турсти е  огромен, това е причина да мислим сега, че има струпване на туристи, те в никакъв случай не са се оплашили от атентата и не са решили да заминават.

-Специално за израелските туристи не  може ли те да бъдат конвоирани и извозвани под строг режим до хотелите, докато са в група?

-Това трудно може да стане с ресурс от държавата, защото очакваме около 160 000 туристи от Израел и ако  един автобус е пълен с 40 души, това означава, че са 4 000 автобуса. Трудно може да се осъществи конвой в рамките на три месеца за тях, още повече че полицейското управление в Слънчев бряг е от 15 души. По-скоро трябва да се мисли в посока посрещащите от страна на туроператорите. Хората, които отмятат всеки един от своите гости, те да бъдат допълнително обучени и да разпознават такива рискови обекти, на съмнителни лица със съмнително поведение. Те така или иначе са част от групата, трябва да бъдат по-бдителни за такива ситуации. Проблемът с автобусите трудно ще се реши, тази идея с посрещащите  се прави в Израел.

-Какъв е опитът там?

- Гидовете се грижат за сигурността. Ние можем да организираме с туроператорите обучение, което да повиши квалификацията, те не са екскурзоводи. Това  може да стане с ресурса на държавата-безплатно за туроператорите.

-Разбра се, че слабото звено е зоната на  автобусите?

-Дори и да обискираме багажите стана ясно, че този човек се е самовзривил преди да му се провери  багажа. Имаме скенер, но това ще образува опашки още преди да се влезе в зоната на самото летище.

-Имало е 15 сигнала за заплахи за терористични актове според премиера Бойко Борисов?

-Ако са пристигали са идвали по другите ведомства. За мен това беше съвсем неочаквано. Аз разбрах по телефона от министър Томислав Дончев. Нямам информация как върви разследването. Това не е в моя ресор. Като се срещах с туристите от Израел те бяха по-спокойни, те са свикнали с такива заплахи, те знаят че такива неща се случват. Тяхното съзнание, че не трябва да си променят навиците, да се стресират и да бъдат повлиявани. Терористите целят да всеят страх сред обществото и при нас е много важно да не се поддаваме от това и да продължим да се живеем без страх.

-Ще има ли тотален срив на сезона?

-По време на среща с туроператорите ги помолих ако забележат такава тенденция на някой пазар да ни го кажат  ние да реагираме и да мислим в посока как да се успокои този пазар. На този етап се прави достатъчно и не се наблюдава отлив на туристи. Сезонът е много силен, това е най-силният сезон на Слънчев бряг за всички времена от основаването на курорта досега не е имало толкова много туристи. Нядаваме се на 10 % ръст на туристите. Много положителен факт е че български лекари, които са почивали по Черноморието са се отзовали. Това е показателно, че българският народ е съпричастен с мъката на израелския народ. Демонстрирахме по чудесен начин как се справяме с такива ситуации.

-Как мислите, че този инцидент ще се отрази на имиджа на страната ни, като туристическа дестинация?

-Надявам се, че няма да се отрази негативно и дори ние  демонстрираме, че включително в такива ситуации успяваме да се справим. За съжаление тези туристически инциденти за никой не са заплах, защото те се случват. Успяхме да покажем какви мерки взима правителството и как успя да се справи със ситуацията. Както и прозрачността ще помогне да запазим имиджа си на туристическа дистинация. Само 20 минути след инцидента охраната на хотелите с израелски туристи се е увеличила. Те самите разказаха, че първо са видели засилената охрана и след това по новините са разбрали какво е станало. Имаме тройно по-голяма охрана.
Автор: Силвия Шатърова

Print Friendly
FacebookСподели