„Громят“ ГЕРБ с тефтерчето на Златанов

Диляна Панайотова © БГНЕС Скандалното тефтерче на Филип Златанов „влезе“ в дневния ред на парламента, а депутатите не приеха доклад за извършената дейност от Комисията за борба с корупцията и...
| Източник: news.bg

Диляна Панайотова

пленарна зала© БГНЕС

Скандалното тефтерче на Филип Златанов „влезе“ в дневния ред на парламента, а депутатите не приеха доклад за извършената дейност от Комисията за борба с корупцията и предотвратяване конфликт на интереси през 2012 г.

Фидосова категорично е използвала комисията за политически цели и разчистване на сметки, заяви Кирил Добрев от БСП. Колеги от ГЕРБ, вие сте използвали комисията за вътрешно-партийни цели, каза още той и обясни, че БСП си решава вътрешно-партийните проблеми на пленуми и на конгреси.

За пример как ГЕРБ са използвали комисията той прочете записките в тефтерчето на Златанов за бившия депутат Емил Димитров и за държавния глава Росен Плевнелиев.
Червеният депутат се възмути, че при управлението на ГЕРБ в политическия речник са въведени изрази като „да се удари“, „да се смачка“, „да се поръча“. Вие сте поръчвали тези хора да бъдат съсипани, обвини още Кирил Добрев.

Колкото повече стоите в опозиция, толкова повече тефтери ще излизат наяве, смята социалистът.

Трябва да поставим въпроса за политическото измерение на тефтерчето, каза и лидерът на ДПС Лютви Местан, според когото това тефтерче показва механизмите на злото на управлението. Българските граждани имат право да знаят по какви механизми е упражнява властта на ГЕРБ, смята лидерът на ДПС.

Заставям зад всеки свой подпис, взе думата Сабрие Сапунджиева, член на комисията. Тя каза, че останалите членове на комисията научили за тефтерчето на бившия си шеф от медиите.
Според нея недопустимо е това, което е записано в тефтерчето. Не съм допускала, че може да се случва такова нещо, каза Сапунджиева и увери, че не всичко, което е записано в тефтерчето се е случвало в комисията.

Тя каза още, че ако депутатите решат да създадат анкетна комисия за тефтерчето на Филип Златанов, членовете на комисията ще подкрепят такова решение.

В дневния ред на парламента има точка за проект на решение за създаване на Временна анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушенията, извършени от председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Комисията за конфликт на интереси е работила като независим орган, категорична бе Сабрие Сапунджиева.

Според Емил Радев от ГЕРБ партията му е изготвила закон за предотвратяване на конфликта на интереси, за което страната е получила позитивна оценка от страна на европейските ни партньори.

Председателят на НС Михаил Миков пък обясни, че следващата седмица смята да внесе поправки в правилника на парламента, с които да се засили отчетността на различни регулаторни органи. Няма да приемем доклада, каза още той. По думите му с днешното гласуване не се изчерпва казуса с тефтерчето на Филип Златанов.

Print Friendly
FacebookСподели