Готовност за национална стачка обявиха синдикатите

Соня Колчакова © BGNES Синдикатите започват подготовка за национална стачка. Това стана ясно след съвместното заседание на Изпълнителния комитет и Националния стачен комитет на КНСБ. Извънредната среща на синдикатите последва обявеното вчера от...
| Източник: News.bg

Соня Колчакова
пламен димитров © BGNES

Синдикатите започват подготовка за национална стачка. Това стана ясно след съвместното заседание на Изпълнителния комитет и Националния стачен комитет на КНСБ.

Извънредната среща на синдикатите последва обявеното вчера от заместник-финансовия министър Владислав Горановнамерение да се увеличи възрастта за пенсиониране с една година още от първи януари.

 

 

Председателят  на КНСБ Пламен Димитров заяви, че търпението на синдикатите е свършило, а предложението на финансовото министерство е абсолютно неоснователно инеаргументирано.

Той поясни, че чрез него вицепремиерът Симеон Дянков нарушава постигнатото по-рано споразумение за пенсионната реформа в страната, което беше гарантирано и сподписа на Бойко Борисов и на практика се обезсмисля участието на синдикатите в Тристранката.

Това е и причината от КНСБ да предложат на КТ Подкрепа да изтеглят делегациите на двете организации от Съвета за тристранно сътрудничество, докато не започне да се чува и техният глас.

Пламен Димитров уточни, че от КНСБ са подготвили и друго предложение към Константин Тренчев – организиране на съвместна протестна демонстрация в деня, в който Народното събрание гледа предложението за увеличаване на пенсионната възраст.

Шефът на КНСБ призова всички български работници да подкрепят протестите, а към премиера Бойко Борисов беше отправен призив за разум, за ясна позиция и отношение към това как той лично смята, че трябва да продължи работата на Тристранката.

Синдикатите обявиха, че са засекли две неизпълнения и заявено намерение за трето такова по отношение постигнатото по-рано споразумение.

Първото е неизпълнение от 1 януари 2011 г. да се криминализира укриването на неплащането на осигуровки. Второто е свързано с предложението на изпълнителната власт за утежняване на разходната част на бюджета за ДОО и най-вече вдовишките пенсии.

Шефът на КНСБ припомни, че в постигнатото по-рано споразумение има причина за това възрастта за пенсиониранеда се увеличава от 2020 г. и това е развитието на  демографската ситуация.

Димитров поясни, че увеличаването на възрастта за пенсиониране сега с една година би икономисало 70 милиона лева, за да платим 9 лв. повече на най-бедните пенсионери.

По думите му България, за разлика от други държави, през последните 10 години не е спала, а е провеждала пенсионна реформа и затова синдикатите са несъгласни с поредната нова тесла, която се готви за българския работник.

В условията на продължаваща и задълбочаваща се криза, повишаване на безработицата и намаляване на заетостта няма как да искаме българите да работят повече, убеден е Димитров. Той допълни, че страната се намира в условията на обявена и подготвена железничарска стачка. Каквото повикало, такова се обадило. Ние ще поведем хората в битка за тяхната защита, категоричен бе той.

В тази връзка председателят на Съюза на българските железничари Петър Бунев обясни, че по-голямата част от заетите в БДЖ сектора се чувстват излъгани. Той даде пример със служители, които е трябвало да се пенсионират през март следващата година, но с предложението на Симеон Дянков това няма как да се случиТова прави мотивацията им за стачни действия още по-голяма. Стачката ще я бъде, закани се той.

Димиторв каза, че са предвидени срещи с парламентарните групи и комисии в НС, ще търсят среща и с Бойко Борисов. Димитров призова и за реакцията на президентската институция – да помислят дали ще приемат промените в КСО, ако бъдат гласувани, или ще наложи вето.

Синдикатите ще предупредят своите европейски „братя“ за това, което се случва у нас. Ще бъде сезирана и Международната организация по труда.

Във връзка с железничарската стачка, планувана за 24 ноември, зам.-председателят на КНСБ Валентин Никифоров се закани, че тя ще бъде само прелюдия към това, което може да се случи на тези, които не си спазват обещанията.

Запитан дали са водени разговори със социалния министър Тотю Младенов, Димитров изтъкна, че финансовият министър Дянков в последно време е излязъл извън обхвата на своето ведомство и се е намесил в науката, образованието, културата. По този начин той е заложил предпоставки редица министри да бъдат обезличени. Министърът на труда се съгласи с това, иронично заяви председателят на КНСБ.

Той все пак изрази надежда Младенов да заеме по-активна позиция и да брани правата на хората. В края на пресконференцията Пламен Димитров отправи още един призив към министър-председателя, а именно – да огледа министрите си и най-вече вицепремиерите си, както и колко ползи или вреди носят те на партньорството в този диалог.

Димитров допълни, че за момента синдикатите няма да искат нечия оставка, като поясни, че въпросът трябва да бъде решен от премиера. Той обаче дебело подчерта, че тяхната оценка е силно негативна.

Print Friendly
FacebookСподели