Горанов официално поиска да подчини съдебната власт през бюджета

Красен Николов Министърът на финансите Владислав Горанов, сн. БГНЕС Финансовият министър Владислав Горанов официално поиска да определя заплатите в съдебната система през държавния бюджет. Идеята му е формулирана в проектозакона...
| Източник: mediapool.bg

Министърът на финансите Владислав Горанов, сн. БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов официално поиска да определя заплатите в съдебната система през държавния бюджет. Идеята му е формулирана в проектозакона за бюджет’2016, което води до тежки съмнения за противоконституционни действия на министъра.

 

„Основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България“, се казва в публикувания в понеделник за обществено обсъждане проект за бюджет.

 

Така през един закон Владислав Горанов пробва да саботира друг – Закона за съдебната власт. В съдебния закон изрично е посочено, че най-ниската заплата в съдебната система е равна на две средни месечни заплати в бюджетната сфера. Висшият съдебен съвет (ВСС) единствен има право да преизчислява заплатите.

 

Изпълнителната власт и Народното събрание нямат право по конституция да се месят в делата на ВСС. В чл. 117 ал. 2 от основния закон се казва буквално „Съдебната власт е независима“. Следващата алинея прокламира: „Съдебната власт има самостоятелен бюджет“.

 

През последните 25 години тази „самостоятелност“ се разбира от всички управляващи само като отделна таблица, в която стои съдебния бюджет, но не и като истинска независимост..

 

Все пак никой досега не бе опитвал да отнеме правомощието на Висшия съдебен съвет (ВСС) да определя заплатите в системата. Това не направи дори и бившият финансов министър Симеон Дянков, който дълго време воюваше с бонусите в съдебната система.

 

До тази ситуация се стигна след близо година спорове между Владислав Горанов и ВСС. В момента заплатите в съдебната система са по-малки от това, което определя съдебният закон, тъй като не са актуализирани от три години. През това време средната заплата в бюджетната сфера се е увеличила с 12%, включително тази на финансовия министър.

 

На 17 септември ВСС взе решение да увеличи заплатите, но те могат да бъдат поддържани само до края на 2015 година с реализираните икономии. Съдебният съвет поиска увеличение на бюджета на система с близо 50 милиона лева за 2016 година, за да може да продължи плащането на новите заплати.

 

Владислав Горанов твърдо отказва да се съобрази и това личи от проектобюджета му. За 2016 година министърът предлага запазване на размера на парите за съдебната власт на нивата от тази година – 473 милиона лева. Това означава, че няма да има пари за новите заплати. Не само това, той иска да отнеме изобщо правото на съдебната власт да определя заплатите в системата.

 

Преди няколко месеца Горанов отговори арогантно и на напомнянето на ВСС, че Националната агенция по приходите буквално отказва да събира вземанията на съдебната власт, които са за над 740 млн. лв. Той обясни, че НАП има по-важни приходи за събиране и така отсвири българското правораздаване.

 

Във вторник ВСС се събира на извънредно заседание, за да обсъди проекта за държавен бюджет.

Print Friendly
FacebookСподели