Георги Първанов за равносметката от двата мандата, за липсващия указ по правомощията на вицепрезидента

| Източник: Агенция "Фокус"

 БТВ, „Тази сутрин“
 
Георги Първанов – президент на Република България (2002-2012) – в интервю за предаването „Тази сутрин” на бТВ – за равносметката от двата мандата, за липсващия указ по правомощията на вицепрезидента, за обвиненията за връзки с организираната престъпност, за лидерския въпрос в БСП, за бъдещите му планове и за живота в кв. „Красна поляна”

Водеща: Президентът Георги Първанов ни е на гости, чийто мандат изтече преди броени дни. Добре дошли.
Георги Първанов: Добро утро.
Водещ: Много теми. Да започнем с начина, по който стана предаването на щафетата. Като че ли вашата двойка бойкотира, имам предвид отсъствието на г-н Марин и от клетвата в Народното събрание, и от онази част от церемонията, на която присъства Бойко Борисов. Това бойкотиране беше нарочно, нали така, заради скандала с ордена?
Георги Първанов: Първо искам да кажа, че реакцията на вицепрезидента генерал Марин, според мен, беше човешка и оправдана след онова, което каза по негов адрес премиерът Борисов. Но самата церемония беше много цивилизована, достойна, затвърди авторитета на институцията. Това беше може би най-добрата церемония за всичките години напред.
Водеща: И най-тържествената.
Георги Първанов: Да и най-тържествената, което идва да покаже, че първо се утвърждава елементът приемственост в институцията и второ – все пак това е държавническото. От самото начало, от клетвата до влизането на новия президент в сградата на президентската администрация, мисля че всичко беше както трябва.
Водеща: Имаше ли нещо, което си казахте на четири очи с Росен Плевнелиев, нещо, което досега не е ставало медийно достояние?
Георги Първанов: То си е било за четири очи.
Водещ: Извън любезностите.
Георги Първанов: Да, извън любезностите, мисля че се получи един добър диалог, в рамките на който аз си позволих да го предупредя за някои елементарни рискове и предизвикателства в организацията на работа, в отношенията с институциите. Неговата амбиция, например, да се създадат много съвети е симпатична. Аз имах подобни намерения, дори създадох около 25 съвета.
Водещ: Симпатична звучи като незряла.
Георги Първанов: Като не работеща, за да бъда точен. Това е една добра идея от гледна точка на това да въвлечеш експертния потенциал на нацията във формирането на една или друга позиция, но в един момент се вижда, че тя започва да се изчерпва, тъй като продуктът, който президентството произвежда, уви, остава неизползван, остава дори не чут от другите институции. Казвам го с опита на работата си с три поредни правителства.
Водеща: Заради правомощията или заради не добра работа с трите поредни правителства, които са ви изтиквали, които не са ви давали думата, не са ви чували, когато е трябвало да бъдете чут?
Георги Първанов: О, определено заради правомощията. Ако не са ме чули, то аз съм си виновен. Разпределението на правомощията предполага известна ревност. Винаги в изпълнителната власт има хора, в това число и на министерско ниво, които си казват – те ли са по-умните от нас, те ли са по-добрите. Въпреки всичко аз смятам, че ние имахме попадения в редица отношения. Например изработването на двете стратегии едната 2007-2010 г., амбиция, която има сегашният президент г-н Плевнелиев – това е нещо, което си струва.
Водеща: Още един въпрос за Плевнелиев и започваме наистина с актуалните въпроси, защото името ви беше намесено включително и в обвинения за евентуални връзки с организираната престъпност – много страшни обвинения и то от Цветан Цветанов, но това след малко. Харесвате ли Росен Плевнелиев, от вашата кръвна група ли е, изобщо личното ви мнение, харесвате ли го?
Георги Първанов: Не, не е от моята кръвна група, но съм длъжен да оценя позитивно неговите първи стъпки. Той се държи разумно, достойно. Направи изявления, които са балансирани, които са президентски. Само една препоръка бих му дал за времето, в което той е президент. Вчера или онзи ден той присъства на една церемония, с която уважи жертвите на комунистическия режим. Това е нещо, което аз съм правил преди 20 години в парламента. Моята препоръка е сега да отиде и да направи същото, уважавайки и жертвите на фашисткия режим. А най-доброто би било да имаме една дата, на която ние да затворим, отчитайки миналото, да затворим страницата и да уважим жертвите на всички тоталитарни режими, независимо от това кой с каква боя е, с какъв цвят е, с каква идеология е.
Водещ: Каква кръвна група е.
Георги Първанов: Да, защото в крайна сметка много от тях са се борили за една кауза. Кауза, която е била свързана с бъдещето на България.
Водеща: Той дори се и разплака по време на тази тържествена част. Вие плакали ли сте?
Георги Първанов: Рядко ми се случва, но това е нещо, което е твърде лично, твърде интимно, за да го споделям.
Водеща: Понеже сълзата стана главният герой на това събитие, всъщност, сълзата на Росен Плевнелиев. Сега към актуалните теми.
Водещ: ”Октопод”, „Наглите” и „Килърите”, свързан ли сте с организираната престъпност? Това все повече тече като твърдения, внушения. Ако не сте свързан, ще съдите ли тези, които го твърдят?
Георги Първанов: А кои бяха те, припомнете ми?
Водещ: Нима не знаете?
Георги Първанов: Не, за да го кажем на зрителите.
Водещ: Имаше изказвания от страна на вътрешния министър, които ви обвързват с организираната престъпност.
Георги Първанов: Вътрешният министър и Атанас Атанасов.
Водеща: Който пък каза, че Алексей Петров е връзката между вас и бившия главен прокурор. Изобщо имате връзки и с Алексей Петров, който в момента е под ударите на закона.
Георги Първанов: Вижте, има няколко неща, които ме карат да недоумявам. Цветанов е вътрешен министър, а не махленска клюкарка. Ако той има доказателства, няма нищо по-лесно от това да ги даде в прокуратурата и да се видим на съд. Така би постъпил един истински мъж, още повече министър.
Водещ: Вие казвате клюкарка.
Георги Първанов: Да, казвам точно това, защото към момента той не се е позовал на конкретни факти, защото знае много добре, че ако направи нещо в тази посока, ако изрече нещо конкретно, ще се видим в съда. С намеци, с интриги нищо няма да стане.
Водеща: Вие консултирахте ли се с юристи, за да може заради онази реплика …
Георги Първанов: Аз съм се консултирал.
Водеща: Аз онази реплика, че евентуално имате връзки с организираната престъпност да се видите в съда още сега.
Георги Първанов: За „евентуално” не мога да го осъдя, за съжаление, така е направен законът. Но аз отново казвам – той е този, който трябва да направи хода, ако наистина разполага с нещо. Но това е правната страна на въпроса. Аз искам да поставя политическата страна. Първо, откъде започнаха атаките? Атаките започнаха от момента, в който аз казах, че с Борисов нашият идеен сблъсък предстои.
Водещ: И политически.
Георги Първанов: Идейно-политически, разбира се, но политически, е не личностен. Само че те пренесоха нещата на лична основа, при това Борисов се скри и пусна кохортите от подставени лица. Второ – аз съм готов да приема битката на територията на морала, аз съм готов да проследим връзката на политиците с организираната престъпност, генезиса, да видим кой от там е вече в политиката.
Водещ: Не ги ли знаете? 10 години сте президент, разполагали сте с цялата информация на всички служби, би трябвало да знаете именно този генезис и връзка.
Георги Първанов: Обществото не ги знае. Имаше навремето една публикация на американското списание „Американ голтъри”, в което цялата схема беше очертана. Ако някой е имал връзка с Алексей Петров, то е този, който е правил обща фирма с него.
Водеща: Кой е той?
Георги Първанов: Бойко Борисов. Той е този, който пръв отиде на свиждането на Алексей Петров след атентата. Ако някой е имал връзка с Алексей Петров, то е този, който го е назначил на работа. Това е Атанас Атанасов, именуващ се генерал, което за мен е доста нелепо.
Водещ: Мисля, че той казваше, че под натиска на Филчев е станало това нещо, ако не бъркам, а коментирахме преди малко обвинението за връзката Филчев.
Георги Първанов: Филчев е назначен по времето на Иван Костов.
Водеща: Но скоро след това отношенията им се развалиха, знаете.
Георги Първанов: Да. Отворете документите, стенограмите на Народното събрание и ще видите какви думи Филчев изрича по адрес на демократичната левица точно в този период, в който е назначавал Атанас Атанасов, Алексей Петров. И трето – твърдението на Атанасов за това, че видите ли, едва ли не съм спрял някаква заповед за уволнението на Алексей Петров. Аз научих, че Алексей Петров е съпричастен към службите на България 2005 г. или 2006 г. не помня, когато той беше осветен в Народното събрание.
Водещ: Скандалът с Румен Петков?
Георги Първанов: Да, за това става въпрос.
Водещ: Тогава чак разбрахте какво – че съществува или че е под прикритие?
Георги Първанов: Не съм знаел. Но това е дребно. Това е елементарно. Това идва да покаже цинизма – да прехвърлиш върху някого вината за това, за което сам си отговорен.
Водещ: А защо? Говорите за политически и идеен сблъсък, имате ли амбиция да се явите като лидер на БСП на парламентарни избори срещу ГЕРБ с крайна цел Георги Първанов премиер? Това ли е причината Бойко Борисов и хората, които работят с него, да ви подозират и да ви сочат като основен опонент на предстоящите парламентарни избори, което пък доведе до атаките, както вие формулирахте, всъщност логиката им?
Георги Първанов: Вие зададохте много въпроси. Аз ще водя лидерска битка с Бойко Борисов, с ГЕРБ. Лидерска битка не предполага винаги да си формален председател. И в момента битката помежду ни е лидерска без аз да заемам някакъв пост, формален. Аз съм редови член на партийната организация в Ковачевци. Но това на мен не ми намалява силата на аргументите. И аз ще водя голямата, тежката битка с Бойко Борисов и за това слабо, бездейно и бих казал вече вредно за България управление.
Водещ: Колко по-конкретно говорите вече, когато не сте във функцията на президент.
Георги Първанов: Мога да ви го обясня веднага. Президентската институция задължава да се говори сдържано и прецизно. Сигурно ще ви бъде трудно да намерите, надявам се да не ме опровергаете, за 10 години една излишна дума. Понякога дори са казвали, че съм говорил сухо. Но нека да е така, за да не се товари институцията с имидж, който не заслужава.
Водеща: Може ли сега, бидейки извън президентската институция, да ни отговорите конкретно на въпроса – ще се кандидатирате ли за председател на БСП?
Георги Първанов: Вече съм отговарял на този въпрос. Не е в моя стил да се кандидатират, т.е. да се самопредлагам. Аз бях издигнат за председател на БСП в края на 1996 г. в една много критична ситуация, в която буквално беше трудно да се намерят желаещи. Аз бях номиниран за кандидат за президент на БСП в една ситуация, в която не беше останал никой друг възможен кандидат. Ако събитията го налагат, аз бих се включил в надпреварата, в състезанието на идеи, на политики.
Водещ: Но състезание все пак е за председател, ако трябва да сме честни. Ще приемете номинацията, все някой ще се намери да ви издигне. Това ли е новината, ако ви издигнат, вие ще се включите и ще се борите?
Георги Първанов: Аз се надявам, че ще получа по-голяма подкрепа от казаното от вас – все някой ще ви издигне. Ще има, разбира се, и такива. Аз искам да видя в надпреварата много и различни лица. БСП вече има млади хора, утвърдени политици, които по една или друга причина не успяха да намерят своята реализация, сега е времето. Но основната, ключовата дума за БСП е промяната. БСП да осъзнае, че е необходима промяна, ако иска да печели.
Водеща: Включително и на лидерът й, на председателят й.
Георги Първанов: Това може да се коментира, не го твърдя в момента. Това е въпрос на конгресен дебат. Но е необходима промяна на коалиционната политика, необходима е промяна в организационните структури на партията, за да може партията наистина да излезе по-укрепнала, по-силна. Другата ключова дума е сила. БСП не излъчваше сила досега.
Водеща: В момента не излъчва ли?
Георги Първанов: Все повече трябва да излъчва, защото битката, която предстои с ГЕРБ, отново ще кажа, е и лидерска битка повече от всякога. В България това не е характерно, това е характерно за Германия, примерно, битката е за канцлерския пост там и е на най-високо равнище. Срещу Бойко Борисов БСП трябва да противопостави силна фигура, която да е в състояние да вдъхва респект.
Водеща: Тоест, вие сте повече лидер, отколкото Сергей Станишев?
Георги Първанов: Не, не става дума за съпоставяне. Има кой да направи съпоставката. И аз се надявам да не сме само ние двамата, които сме лидерите и на които БСП да разчита.
Водеща: И от които БСП да избира на конгреса.
Георги Първанов: Да.
Водещ: Кажете си наистина намеренията или няма да го направите? Защото за мен е абсолютно неясно, развивайки тезата за други хора, които могат да се включат, млади лидери, имате ли предвид, че ще застанете зад друго лице, различно от Първанов, Станишев, респективно или вие самият ще се включите, след като ви издигнат?
Георги Първанов: Вижте, има два сценария. Единият сценарий е лидерска надпревара, състезание, конкуренция между платформи, идеи и качества на лидери. Това е сценарий, в който аз мога да участвам. Има друг сценарий, когато се съберат лидерите, повечето от двамата споменати от вас лидери. БСП има поне едно 10, може би повече, лидери на мнения, на позиция в професионалния свят, които да направят един отбор, да излъчат единна платформа, да направят единен екип и с този екип да се явят на конгреса. Т.е. този конгрес да не бъде конгрес на разделението. И аз не вярвам на разделението. Категорично отклонявам прогнозата, че БСП може да се разцепи. Готов съм да се обзаложа за това.
Водеща: Да се разцепи, ако бъде сменен настоящият председател или?
Георги Първанов: При никакво „ако” БСП няма да се разцепи. Въпросът е от конгреса БСП да излезе по-силна, не просто по-единна, а да излезе по-силна, защото ще има точно една година до изборите.
Водещ: Винаги ли една партия трябва лидерът й, ако тя спечели изборите, да е премиер? Питам ви за странична хипотеза, при която БСП си избира лидера, не знаем кой, бори се за властта, което е логично при едни избори, и излъчва за премиер при някаква хипотеза, коалиционна предполагам, друг човек? Казано простичко и честно към нашите зрители, вие ако имате амбиция да бъдете премиер на България, толкова ли ще ви е важен партийният пост?
Георги Първанов: Вижте, най-доброто, най-силното, най-убедителното за една партия е нейният лидер да бъде кандидат за премиер. В този смисъл, когато аз лансирах преди 5-6 месеца във вашето студио, идеята за правителство в сянка, една интересна идея, която съм готов и да коментирам допълнително, аз имах предвид това, че най-доброто е партийният лидер да оглави правителството в сянка. Това, разбира се, е оферта към другите политически партии.
Водещ: Давате ли си я на друг тази оферта, друг премиер в сянка за правителство в сянка на БСП?
Георги Първанов: Това определено трябва да го направи Националният съвет на партията. Това не може да бъде някакво еднолично решение. И ако имам нещо да споделя, ще го споделя там. Но тази заявка, тази оферта е до момента на изборите. Ако БСП, например, като основна алтернативна сила спечели изборите убедително, достатъчно …
Водеща: Осветява това правителство?
Георги Първанов: Не, тя предварително ще го освети. Стигайки до изборите победоносно с достатъчен резултат да направи свое правителство, няма нищо по-естествено от това, това правителство да продължи и реално вече да функционира.
Водещ: Това реалистично ли е?
Георги Първанов: Ако обаче, говорим вече за реалистичните сценарии, БСП получи по-малък резултат, уви към настоящия момент по-скоро вероятно е това, то тогава ще трябва да се търсят коалиционни партньори.
Водеща: Смятате ли, че имате силата, ако вие оглавите БСП на предстоящия конгрес, до следващите парламентарни избори да повишите процента на доверие към БСП от 16%, към днешна дата, до 30-32%, колкото е на ГЕРБ, в момента говорим, така че да направите самостоятелно правителство или с един коалиционен партньор, защото казахте, че и коалиционната политика на БСП трябва да бъде променена, ще бъде интересно и това да чуем, към какво да бъде променена?
Георги Първанов: Вижте, би било много самонадеяно да се изхвърля сега и да твърдя подобно нещо. Разбира се, изходната позиция е такава – моят рейтинг от различните проучвания, дори и там, където не ми симпатизират, е около два пъти по-голям от този на партията – около 36% на 17% – беше последното проучване на Юлий Павлов. Т.е. вероятно имам някакъв потенциал. Този потенциал би бил крайно недостатъчен, ако наистина няма единодействие, ако няма политика, която да привлече, което до сега не се случи, да привлече много хора добри професионалисти, качествени, кадърни хора от вън, за да се получи тази добавена стойност към авторитета, към онова, което БСП има към момента.
Водеща: Защо обаче в АБВ не се получи?
Георги Първанов: АБВ беше замразено точно по тази причина, за да не ни упрекнат, че ние по някакъв начин отрицателно сме повлияли на резултата от изборите на една или друга партия. Вчера видях едно проучване на „Сова 5”, ще ме извини г-н Тончев, ако съм изпреварил тълкуването и обявяването. АБВ, за което не се говори повече година нищо, има 4% доверие. Т.е. имало е един потенциал, който не сме използвали. АБВ е модел, моделът на консолидацията на редица партии, на хора, професионалисти, неправителствени организации, защото това е бъдещето.
Водещ: Не беше ли грешка, то не се случи реално?
Георги Първанов: Аз обясних защо към момента не се случва. Но това рано или късно трябва да се случи, защото в момента ние имаме един вече полюсен модел. Реално погледнато ГЕРБ, БСП, ДПС със своето си място и по средата нищо. Ето, г-жа Кунева прави нещо, което е сходно на АБВ.
Водеща: Такива заявки дава, да е някъде в центъра.
Водещ: Такова коалиционно нещо.
Георги Първанов: То не е точно коалиционно, то е по-скоро …
Водещ: Не, не, евентуално бъдеща коалиция, евентуално с кого, трябва да се разшири коалицията?
Водеща: Коалиция на БСП, начело с Георги Първанов, с Кунева, която би имала шанс, ако направи партия, да влезе в парламента.
Георги Първанов: Вижте, аз съм един от онези, които отклоняват въпросите за коалиция преди избори. Даже видях на последния пленум на БСП, като основна тема е изведена темата за това, че някой, някъде се опитва и мисли за коалиция с ГЕРБ. Това е смешно.
Водещ: Кой ви каза? Какво е това, аз се изненадвам.
Георги Първанов: Четете.
Водещ: Не съм го видял, някой в БСП мисли за коалиция с ГЕРБ?
Георги Първанов: Това е подозрението на ръководството на партията.
Водеща: Че вие ако …
Георги Първанов: Че някой, не съм назован персонално.
Водещ: Но се разбира, че за вас става въпрос?
Георги Първанов: Имах си хас да ме назоват мен за потенциален партньор на ГЕРБ при тази война, която се води.
Водещ: Може само да ви подозират.
Георги Първанов: Вижте, трябва да бъде заподозрян този, който е докарал нещата до 40 депутата в Народното събрание.
Водеща: Кой е той?
Георги Първанов: Знаете кой е.
Водеща: Председателят на партията.
Георги Първанов: Но да се върнем към темата – темата за коалицията. Дори и теоретично вече коалиция с ГЕРБ не е възможна, защото ГЕРБ отидоха твърде далеч. Ние преди малко говорихме и изобщо тези дни много се говори за темата насилие. Цветанов е един от символите на насилие. ГЕРБ издигна насилието в ранг на държавна политика, а Бойко Борисов е най-яркият изразител на тази политика.
Водещ: Политика на насилие – това казвате.
Георги Първанов: Политика на насилие, защото тя прозира във всяка дума на министър-председателя, в отношението му към протестиращите, в отношението му към която и да е социална група, която предявява своите права.
Водеща: Защо? Ето и днес вестниците формулират вчерашното му решение – „Бойко Борисов спаси интернет от АКТА”.
Георги Първанов: Аз знам много такива заглавия, мога да ви ги кажа – „Бойко Борисов спря нарастването на цените на газа”, помните септември 2009 г. От тогава знаете ли колко пъти са се качили цените на природния газ? Заглавието „Бойко Борисов увеличи пенсиите” или „Даде повече пенсии”.
Водещ: Това не беше ли заложено преди това в документите, които са подписани?
Георги Първанов: Бойко Борисов не дава нищо. Правителството разпределя бюджета на държавата. Това са нашите, вашите, това са парите на гражданите. Бойко Борисов може да даде, както го прави, на футболен клуб, но това са пак нашите пари.
Водеща: Така като ви слушам, битката на следващите парламентарни избори ще е жестока.
Георги Първанов: Нека да бъде жестока на политическа основа.
Водеща: Съгласна съм.
Георги Първанов: Предупреждавам да не влезем в персонална полемика, защото играта ще загрубее.
Водещ: С какво, как ще загрубее?
Георги Първанов: В момента става точно това. В момента срещу мен се води персонална война, не политическа. Никой не излезе в дните около предаването на властта в президентството и да направи една равносметка на двата ми мандата – сериозно, задълбочено, в това число и ръководството на ГЕРБ, да намерят моите кусури.
Водещ: Ще стане дума за един от тези кусури, за указа за генерал Марин. Но имам един по-общ въпрос за Бойко Борисов. Смятате ли, че все пак се съобразява с общественото мнение в една степен, в която той спечели и последните избори – местните и президентските, той реагира на обществени реакции, дава на заден, казва – добре, ще се съобразим с това, ще се съобразим – примера, който даде Ани за АКТА, не е ли политик доста по-гъвкав, отколкото има да речем в БСП, а и вие самият сте бил, имам предвид възможността да общуваш?
Водеща: Да говори по-смилаемо.
Водещ: ”Направи грешка – сменям този”. Това не му ли дава нещо, което при вас липсва?
Георги Първанов: Вижте, по повод политическия речник на премиера аз бих могъл да изнеса една лекция. Този израз с кучешката пържола, мисля че изобщо не е изискан и не е народен, но това е друга тема. Това е толкова гъвкаво, че стига до степен на непоследователна и непредсказуема политика. Забележете, взимам темата за енергийната политика, ако подредите хронологично изявленията на министър-председателя за „Белене”, вие сигурно ще откриете над 100 поврата, обръщане на 180 градуса непрекъснато и непрекъснато. Това не може да бъде оценено от вън по никакъв начин, говоря като принцип, и второ – това не може да бъде политика, отворена навътре. Какво помага това на бизнеса? Бизнесът иска да знае какви ще му бъдат данъците за годината, за мандата. Хората, семействата искат да знаят какво ще им се случи в близките месеци, а не всеки ден да им сменят данъците или пък да правят произволни промени във финансовата и икономическата политика.
Водеща: Намерения имаше такива за смяна на всякакви параметри, но ако днес сте премиер или оглавявате БСП, или сте лидер в БСП без формално да сте лидер, кой би бил вътрешният министър, който ще посочите, вътрешният министър на България?
Георги Първанов: Опазил ме Господ да започна да кадрувам.
Водеща: Вие поставихте темата за правителство в сянка.
Георги Първанов: Да и съм готов да участвам в обсъждането на екип.
Водещ: Чия сянка се вижда в сенките? Ето, вътрешният министър е много възлов пост. Всички скандали на всяка власт са свързани с вътрешния министър. Помните и с предишния и по време на предишния мандат, винаги има драми с вътрешния министър, така че тази сянка е много важна.
Георги Първанов: Откровено казано към момента не съм готов да ви дам отговор.
Водеща: Понеже се сетихме, че в БСП има хора като Румен Петков, бивш вътрешен министър, който е много сериозен критик, макар и днес позамълчал, на Сергей Станишев. Водите ли разговори с тези хора, с Румен Овчаров, който също не криеше не симпатиите си към лидера на партията, в която членува?
Георги Първанов: Аз съм отворен за диалог с всички хора в БСП. Не съм на лидерско равнище, но и със средният ешелон по места, водя всякакви разговори с всякакви хора. Уверявам ви, на този етап няма такава идея. Самата идея за правителство в сянка е само маркирана от мен и от председателя Станишев. Нещо повече, в Националния съвет има поредица, една мрежа от съвети по отделните политики и от там също може да се черпи и кадрови потенциал, и идеен.
Водеща: Понеже вече сте член на БСП, бихте ли поискали оставката на лидера Сергей Станишев на фона на критиките, които чухме преди минути, изречени от вас – партия с изключително малко депутати в настоящото Народно събрание, слаба партия, не излъчваща сила?
Георги Първанов: Е, това е критикувай, но как да се върви напред. Въпросът е как да преодолеем тази ситуация, как да направим от 40 – 120 депутати при положение, че ГЕРБ може да са слаби управленци, но показаха, че могат да правят избори. И на БСП, и на всички опозиционни сили ще им бъде крайно трудно да преодолеят тази бариера, тази наистина невероятна съпротива, която ще има на изборите от страна на управляващите.
Водеща: Значи какво – да чакаме следващите избори, за да разберем кой ще е следващият премиер Първанов или Борисов, това ли е битката, с това започнахме – лидерската битка?
Георги Първанов: Битката ми с Борисов не е заради заявка за премиерския пост. Отново ще кажа, това, кой ще бъде премиер, решава победилата партия, респективно коалицията, която ще управлява.
Водещ: Бихте ли продължили една коалиция с Ахмед Доган и ДПС например, каквато коалиционна политика следва и към днешна дата БСП, имайки предвид как се подкрепят чисто партийно в парламента?
Георги Първанов: Отново ще кажа, че ние можем да разсъждаваме върху това, как ще изглежда коалиция, когато видим кои са партиите вътре в самото Народно събрание.
Водеща: Сега да ви върнем отново малко в амплоато ви на президент, а не на политик, който смята да води политически битки за следващите избори. Онзи указ, който стана ясно, че не сте подписали за втория мандат на вицепрезидент Ангел Марин, вече е основание липсата му да се водят дела и да се оспорват решенията, които е взимал Ангел Марин в качеството му на вицепрезидент.
Водещ: Дори Конституционният съд ще бъде сезиран. Това знаем от вчера, както и председателят на ВАС. Направихте ли гаф?
Водеща: Съжалявате ли, че не издадохте втори указ и че сте послушали хората, които са ви посъветвали, че няма нужда от такъв?
Георги Първанов: Аз им имам първо доверие. Това са едни от най-добрите конституционалисти в България. И няма нищо лошо в това, да бъде запитан Конституционният съд, нека той да се произнесе.
Водещ: Нужно ли е, защо не сте подписали този указ, за да няма такава тема?
Георги Първанов: Защото аргументът много ясно и отчетливо прозвуча в публичното пространство. Указът от 2002 г. няма срок.
Водещ: Едва ли е до живот за някой, който е с мандат 5 години.
Георги Първанов: Не е до живот, а е до присъствието на вицепрезидента в президентската институция. Давам ви един пример, за да ви стане по-ясно. Когато изпращам един дипломат в чужбина, подписвам безсрочен указ. Има дипломати, които са стояли по 6 години в чужбина.
Водещ: Те с мандат ли са, който изтича? Не трябва ли да се подновява, когато става дума за мандатни длъжности, цялата документация, за да е всичко изрядно?
Георги Първанов: Няма нито за миг прекъснатост в дейността на президентската институция.
Водещ: На 5 година прекъсва, мандатът свършва.
Георги Първанов: Не прекъсва, защото ние не сме напускали институцията.
Водещ: Т.е. важи този документ, 100%?
Георги Първанов: Документът важи. Това е мнението на мнозинството от юристите, с които аз съм коментирал това.
Водещ: Много ли го коментирахте или формално мина това тогава, те са били толкова сигурни, че …
Георги Първанов: Коментирали сме го обстойно и задълбочено.
Водеща: Тогава съответно и днес нямате никакви съмнения в тогавашните категорични доказателства, които са ви дали юристите?
Георги Първанов: Да. Нека да ви припомня, че това беше една от темите на импийчмънта 2010 г.
Водеща: И г-н Марин го припомни това.
Георги Първанов: Точно така и какво стана, защо се отказаха? Това дойде от Синята коалиция и тихомълком беше снето.
Водещ: Кой ви е любимият политик?
Георги Първанов: В смисъл?
Водещ: Любимият политик на един голям политик в България, изведнъж ми стана любопитно?
Георги Първанов: Когато става дума за любими неща, аз не бих ги отнесъл към политиката.
Водещ: Сериозният български политик тогава?
Георги Първанов: Сериозни български политици – мога да говоря в минало време, ако щете да споделя като историк. Нещата са много по-силни и достоверни, когато се отнасят до миналото. Когато имат дистанция при оценката. Един д-р Дертлиев, лека му пръст, беше невероятен политик, един Кольо Добрев – това са хора, от които аз съм се учил и които безкрайно ще ценя винаги.
Водеща: Да се върнем към правомощията на Марин и обвиненията. Имаше дори и заглавия „Марин и Първанов лапнали …”, че сте прибрали 60 млн. лв. от взимането буквално на някакви рушвети от гражданство.
Георги Първанов: Ето това е нелепо. И това, ако имахме едно нормално законодателство, трябваше да отиде в съда и да има някаква санкция.
Водещ: Обяснете защо е нелепо?
Георги Първанов: Първо, защото при издаването на указите за помилванията има 4 инстанции.
Водеща: Обвиненията бяха за издаването на гражданство.
Георги Първанов: При издаването на гражданство по същия начин инстанциите са сигурно и повече – 5-6, повече. Аз самият нямам никакво отношение, освен че го прави президентската институция. До мен тези неща не стигат, но аз имам пълно доверие на вицепрезидента.
Водещ: За помилването ако говорим, за Цветелин Кънчев, примерно – да му дадем ли помилване, ще бъде ли коалиционен партньор или не – не се ли допитва никога вицепрезидента, имайки това правомощие?
Георги Първанов: И да е имало коментари, това са единични коментари. Но аз искам да ви обърна внимание върху процедурата. Процедурата включва 4 инстанции. Не случайно вицепрезидентът г-жа Попова беше много коректна, точна, балансирана, когато се изказа по този въпрос. Няма къде да има пробив по системата, защото тази процедура започва от министерството и завършва от министерството с нейния подпис. Така че при толкова много инстанции няма как отнякъде да има влияние.
Водеща: И по отношение на помилванията, и по отношение на гражданството, за което всъщност са обвиненията?
Георги Първанов: Обвиненията бяха по-скоро за помилванията, но може и да греша. Отново искам да кажа, че при толкова много инстанции, при толкова широка мрежа при взимането на решение, това е невъзможно, не е било възможно и преди да се случи, не е възможно и сега. Вицепрезидентът беше много точен, когато апелира тези неща да се качат.
Водещ: Всичко да се разсекрети, досиетата, конкретните случаи.
Георги Първанов: Да има пълна прозрачност.
Водещ: Вие сте за. А имаше едни стенограми, за които бяхте обещали, че може би ще разсекретите, за кой бяха – за срещи с Путин, Медведев – след скандала с Дянков. Покрай онази злополучна стенограма, която взриви държавата, с Дянков.
Георги Първанов: Стенограмата по прословутия случай с Путин около подписването на договореностите за Големия шлем.
Водещ: Всички трябва ли да се разсекретят?
Георги Първанов: Нека да се разсекретят. Те са в държавните архиви. Има нова президентска институция. Тя би могла да обяви, да разсекрети всичко това, което не е класифицирана информация.
Водеща: Как сте днес – от Бояна в „Красна поляна”? Този контраст е изключително интересен на всички зрители в момента. Обяснете ни го – от начина на живот като президент, всичко, което държавата дава на президента като институция – до апартамента в панелния блок в кв. „Красна поляна”. Този ден, в който излязохте от Бояна и влязохте в апартамент в „Красна поляна”, разкажете ни за чувствата там, не ви ли се струваха таваните по-ниски, не ви ли захлупваха?
Георги Първанов: Не е панелка, а е пълзящ кофраж, но това е друга тема. Не съм усетил никаква особена разлика, освен това, че когато се прибрах и седнах да погледам малко баскетбол на чаша ракия и хубава туршия, аз разбрах в мига, че съм си вкъщи. Все едно, че не съм напускал апартамента в „Красна поляна”.
Водещ: Нима няма шок от такава промяна?
Георги Първанов: Нали не ви изглеждам шокиран. Ходя си в магазина, както обикновено, пазарувам си.
Водещ: Съседите ви доволни ли са от присъствието на НСО, то изобщо присъства ли в момента, по закон трябва ли да е при вас?
Георги Първанов: НСО е достатъчно дискретно, но може да ги питате.
Водещ: Хората са мнителни, аз чух коментари – да бе, да, мислиш ли, че ще живее постоянно там, за малко ще бъде там и после хайде на яхтата. Опростявам ги, разбира се, но и такива коментари има, предполагам, че ги знаете.
Георги Първанов: Да, аз всичко би трябвало да знам и съм прочел. Хората се убеждават, виждат – влизам, излизам с покупките, с багажа. Разбира се, аз сигурно няма да живея вечно там. Тези 10 години в президентството не ми позволиха да се огледам, да намеря друго подходящо жилище, може би, в което да събера и синовете си. Сега ще се опитам да го направя.
Водещ: Как живеете сега?
Георги Първанов: В смисъл не гладувам.
Водещ: Не, нямам такова внушение. Въпросът е по-скоро, уреден ли беше статутът на хората, които са били президенти, да получават някакви средства след това или?
Георги Първанов: Да, те получават една част от президентската заплата. Така е по закон. Това, което се отнася до президента Стоянов, до президента д-р Желев, важи и за мен.
Водеща: Имате ли коментар, със сигурност следите изключително многото коментари за липсата на първата дама Юлияна Плевнелиева? Най-вероятно и вашата съпруга също има отношение към отсъствието. Какво си говорите вкъщи? Изобщо не вярвам, че ще ни кажете всичко, което си говорете, но коментара ви, който можете да си позволите пред камерата?
Георги Първанов: Аз помня, когато моята съпруга веднъж отсъстваше от държавно посещение, мисля че в Полша трябваше да отидем заедно, но малкият ни син имаше много труден и тежък изпит, и се принудихме тя да остане. Тогава имаше много злобни коментари в медиите, намеци, интриги. Но не очаквайте от мен да коментирам този въпрос.
Водещ: Сега злобни ли са пак коментарите около тази жена?
Георги Първанов: Противоречиви са. Аз трябва да ви кажа, че им влизам в положението, на президента Плевнелиев. Него твърде от рано го започнаха жълтите вестници. Кой инспирира тези работи не мога да преценя, но е жалко. Поне 100 дни трябваше да му дадат.
Водещ: Някой инспирира ли го или е просто така, има интерес към личността на президентската съпруга?
Георги Първанов: Не говоря за темата първа дама, говоря по принцип, че има доста груби публикации.
Водещ: Тоест, това приятелски огън ли е?
Георги Първанов: Не, не мога да коментирам. Нека друг да преценява. Той има щаб от анализатори, които сигурно ще го направят.
Водещ: Вие това намекнахте.
Георги Първанов: Но във всеки случай досегашният президент има и ще има напълно коректно отношение към дейността на новоизбрания президент. Аз съм бил винаги коректен към предишните президенти, ще бъда така и с настоящия.
Водеща: Благодаря ви.
Водещ: Беше интересно.
Водеща: Наистина интересен разговор.

Print Friendly
FacebookСподели