Георги Николчев, АСТ: Има големи очаквания, че ще дойдат много руски туристи по Черноморието

| Източник: Агенция "Фокус"

Радио „Фокус” – Бургас

Георги Николчев, АСТ: Има големи очаквания, че ще дойдат много руски туристи по Черноморието Снимка: Община Бургас

За заетостта на базата по Черноморието за 8-ми декември и за влиянието върху туризма вследствие на кризата между Русия и Турция Радио „Фокус” – Бургас разговаря с Георги Николчев, председател на Асоциацията на собствениците в туризма.

Фокус: Г-н Николчев, ще има ли отворени хотели за 8 -ми декември?
Георги Николчев: 8-ми декември е един от най-хубавите младежки празници, така че в цяла България има отворени хотели. По Черноморието големите хотели ,разбира се, не могат да бъдат отворени, тъй като там капацитетът е изключително голям. Трябва да се съберат над 300 души. Това трудно се организира на едно място, за да се отвори един хотел. Докато в планинските курорти, хотелите са вече отворени и чакат младежите. На много места заявките са пълни за по-малки хотели от семеен тип, където реално по-малки групи, които са решили индивидуално да изкарат празника. Това са култови места като Жеравна, говоря за Бургас специално, Медвен и други места, където предлагат такива малки хотели.
Фокус: Какви пакети се предлагат?
Георги Николчев: Пакетите са, разбира се, най-различни в зависимост от това дали хотелите имат някаква допълнителна услуга, дали имат спа, колко звезди са, в зависимост от местоположение и отдалеченост. В сайтовете на хотелите са записани цените на всеки един хотел. За празниците са ангажирани голяма част от тях и то от доста време, който е тръгнал последния момент, ще му бъде трудно да си намери място в такива хотели.
Фокус: Започна ли подготовката за новия летен сезон?
Георги Николчев: За новия летен сезон подготовката започва още от май месец, когато започваме да сключваме договорите за следващата година. След като свърши сезонът, се започва в някои хотели зазимяване, говорим по морето. Други, които са в планината, пък се подготвят за зимния сезон, така че подготовката тече постоянно. По морето има един период около празниците декемврийските и януари, когато замира подготовката за сезона, но след това започва с пълна сила, а другите хотели работят някои от тях целогодишно. Тези, които са в планините, работят зимно време.
Фокус: Как ще се отрази кризата между Турция и Русия на туризма у нас?
Георги Николчев: Вчера коментирахме отново с хора от бранша. Наистина има големи очаквания, че ще дойдат доста руски туристи, но всичко това е изключително относително, защото пък ние може да имаме спад на другите туристи- на германци, на англичани, тъй като, ако се оттеглят от Турция руските туристи, това място при тях трябва да бъде запълнено и те ще свалят цените. Може да се окаже,че при нас ще намалеят немски и английски туристи и ще дойдат руски. Гърция, Италия и Испания също се подготвят за руските туристи. В момента цифрата е доста голяма при тях и те ще търсят различни дестинации. България е най-близката, с много подходящо време. Дано наистина има едно сериозно увеличение от тях! Предната година те бяха около 600 хил. души, кацнали на Бургаското летище. Тази година са около 350 хил. Ако стигнем бройката от минали години, спокойно можем да приемем около 600-800 хил. туристи.
Фокус: Какви други туристи очакваме освен руските?
Георги Николчев: Предварителни договори са подписани с почти всички страни от ЕС, отделно Беларус, Молдова, Украйна. След кризата ми звъннаха някой от руските туроператори, за да проверят какви ще бъдат цените за следващия сезон. От всички европейски държави очакваме туристи, от Полша имаха ръст, от Чехия, Словакия до някъде. Европейските туристи ги посрещаме, вече в зависимост от бройката, която ще можем да привлечем , но това е в зависимост от икономическото развитие на Европа. Надявам се, че нашите политици няма да направят някой грешен ход да накарат голяма част от туристите, както стана миналата година, да не стъпят в България.
Фокус: Какви са проблемите на туризма по Черноморието?
Георги Николчев: Проблемите са много, от много години горе-долу едни и същи. Най-тежкият проблем е с работната ръка, тук беше скоро министърът на образованието. Говорихме с него в новия закон за образованието да има възможност по-млади хора да работят по нашето Черноморие, защото има някои законови ограничения, които ги възпират. Следващият момент това са сергии, плажове това, което зависи от държавата, която вече доста години си затваря очите и не прави нищо по този въпрос. При една база, която имаме, една от най-хубавите в Европа, смятам, че това е престъпление от страна на институциите да не правят нищо. Ето и пътят Бургас- Слънчев бряг все още е в застой. Вече колко години, всяка година се обещава, че ще бъде направен и все не се намират пари за него. Това възпира както хората, които идва от вътрешността на страната към морето, така и изключителни проблеми създава на всички гости, които идват, за да посетят Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Елените. Много ми се иска държавата да погледне по-внимателно на българския туризъм, да му обърне внимание, тъй като той дава 12% от националния продукт. Не само да се говори, че е приоритет, а наистина да бъде приоритет. Да се направи максималното, което е възможно както за инфраструктура, така и за плажове, за преместваемите обекти, които са една язва за нашия туризъм.
Мария РУСЕВА

Print Friendly
FacebookСподели