Георги МОМЧИЛОВ : МЛАДИТЕ ХОРА ЗАСЛУЖАВАТ СВОЕТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО В МЕСТНАТА ВЛАСТ

Георги  МОМЧИЛОВ                                                                                                                               кандидат за общински съветник от местна коалиция СИЛА: МЛАДИТЕ ХОРА ЗАСЛУЖАВАТ СВОЕТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО В МЕСТНАТА ВЛАСТ   Георги Момчилов е магистър по „Право” Magna cum laude на Юридическия...
| Източник:

Георги  МОМЧИЛОВ                                                                                                                               кандидат за общински съветник от местна коалиция СИЛА:

МЛАДИТЕ ХОРА ЗАСЛУЖАВАТ СВОЕТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО В МЕСТНАТА ВЛАСТ

 

Георги Момчилов е магистър по „Право” Magna cum laude на Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” от 2012 г. със специализации по „Международно право и международни отношения” и „Правораздаване”.  Завършил е модула по „Програма за млади арбитри“ към Арбитражния съд на Българската търговско – промишлена палата през 2013. и курс по „Европейско частно право” в Залцбургския университет, Австрия. Специализира търговски спорове и чуждестранни инвестиции. Владее английски и немски език.

 

-Георги, Вие сте кандидат за общински съветник от местна коалиция „СИЛА”.С какви очаквания се включихте в коалиционната листа? 

- Приех поканата за участие в коалицията, тъй като смятам, че сформираният екип от кандидати за общински съветници в най – голяма степен би могъл да бъде полезен при работа на новоизбрания Общински съвет, поставяйки на първо място интересите на Несебър.                                                                                                                                                         А когато поканата за включване е отправена от водача на листата г-н Пейко Янков, тя не може да се приеме по друг начин, освен като особена чест и признание. Смятам, че това е така и за останалите кандидати за съветници от листата.

 

-С какво смятате, че местна коалиция СИЛА ще бъде привлекателна за несебърските избиратели?

-Местна коалиция „СИЛА” обединява личности със сериозна ерудиция и експертиза в различни области, ползващи се със сериозен авторитет и известни на обществото със способността си да реализират поставените цели, както и да отстояват местните интереси.                                                                                                                                                       Освен това, следва да се има предвид, че в нашата листа присъстват преимуществено млади кандидати за общински съветници, които носят енергията и имат готовността активно да се включат в управлението на общината.                                                                       Намирам това за изключително важно, тъй като младите хора в община Несебър резонно заслужават своето представителство в местната власт и биха могли да представят един по-различен прочит и подход при решаване на местните проблеми.

-Вие сте един от най-младите кандидати за общински съветници. На предстоящите избори за местна власт за пръв път има възможност за преференциален вот, не е ли това шанс за по-младите?

-Преференциалният вот е шанс не само за по-младите. Практиката в местна коалиция „СИЛА”, а преди това,и в „Либерален съюз Несебър”, е в листите да бъдат включвани млади кандидати с разнороден опит и експертиза.                                                                      В същност, преференциалният вот предоставя възможност за доказване на всеки един от кандидатите. Това обаче не трябва да е самоцел, защото политика е отборна игра и крайният резултат е следствие на колективните усилия на целия отбор.                                                                                                                            На местните избори през 2011 г. се стигна до значително включване на млади хора до 30 г. и в крайна сметка се получи подмладяване на общинския съвет.                                                                         Причината за това е, че нараства доверието към младите кандидати. Не на последно място,  своеобразното подмладяване на общинския съвет през изминалия мандат е индикация за приемственост между поколенията и продължаване на добрите традиции на общинското управление.
-Нека продължим отговора за преференциалното гласуване? Трябва ли да остане то в Изборния кодекс?
- Възможността  за избирателите  да посочват предпочитан от тях кандидат, беше превърната в собствена кампания от не малко  кандидати от различни партии на парламентарните избори.                                                                                                                                    На местните избори обаче по този начин се изместват, а не трябва, важните теми, свързани със състоянието и развитието на дадена община.
Опитът от преференциалното гласуване до момента показва, че някои кандидати, избрани поради „техническа грешка” – например 9/9 или 18/18, бяха принудени да се откажат от местата си в парламента. Това обезсмисля използването на този вот. Още повече, че в община като Несебър, при избирателна квота от 600 души преференцията ще „сработи” с 42 и повече гласа.
Наистина, преференциалният вот ще се използва за пръв път в местни избори. И заради незнанието на една част от гласуващите за начина на използване на преференциалното гласуване, може да се получат голям брой недействителни бюлетини. А по тази причина волята на тези избиратели няма  да бъде реално отчетена.

Не на последно място, смятам че преференциалното гласуване в този му вариант е един разумен изборен компромис.                                                                                                          Аз съм привърженик на смесената избирателна система със засилен мажоритарен елемент. Според мен практиката при прилагане на преференциалното гласуване ще покаже дали последното ще се задържи трайно в изборното ни законодателство. Местните избори са част от тази практика.                                                                                                               Затова ще се възползвам от възможността да акцентирам вниманието на избирателите върху листата на местна коалиция „СИЛА”,която с №6 в бюлетината.

 

-Вие изпълнявате координиращи функции в предизборния офис на коалицията,а и имате непосредствено участие в кампанията.Какви са личните Ви впечатления от предизборната атмосфера?                                                                                                                     

  -Една предизборна кампания е допълнителна възможност за срещи и разговори с жителите на общината.В непосредствено общуване можеш да чуеш за най-различни проблеми болки на хората.В личен и в обществен план.                                                                                                      Всичко изговорено ще бъде систематизарано в коалицията,а там,където е възможно,поетите ангажименти ще започнат да се изпълняват в рамките на пълномощията ни като общински съветници след учредителната сесия  на новоизбрания общински съвет.

От десетките проведени срещи впечатленията ми са за нарастващо доверие към листата на коалицията,което очаквам  да се потвърди на вота.

                                                                     Интервю на Андреа Мюлер

 

Print Friendly
FacebookСподели