Георги Кадиев и Красимир Премянов за това какво се случва в БСП

| Източник: Агенция "Фокус"

 ТВ 7, „Добро утро, България“
 
Георги Кадиев, БСП и Красимир Премянов, БСП, в интервю за предаването „Добро утро, България” по ТВ 7

Водещ: Динамичен уикенд за левицата. Румен Овчаров плаче, Георги Първанов протяга ръка към Станишев. Разбира се, трябва да ви предложа журналистическият ми коментар. Това е новината от вчерашния ден – Първанов иска съгласие преди конгреса. Той очерта двата варианта. Първият – разрушителен сблъсък между тях, вторият – съгласие. Т.е. разпределение на ролите предварително кой ще е премиер, кой ще е президент, кой лидер на левицата, кой лидер на ПЕС, кой заместник-председател. Какво означава това, две са възможните хипотези, разбира се. Първата е, че Първанов е в губеща позиция и се опитва буквално да спаси кожата по този начин, съгласувайки нещата със Станишев предварително, избягвайки разрушителна за собствения си имидж загуба. Но има и втора хипотеза, която е малко по-сложна. Супер хитър, стратегически, бих го нарекъл езуитски ход на господин Първанов, който предлага мир на Станишев и ако Станишев не приеме този мир ще носи изцяло отговорността на това, което ще се случи на конгреса и след това в партията. Аз ви предлагам да се съсредоточите към втората хипотеза. Защото Георги Първанов е точно такъв тип играч. При мен сега е господин Георги Кадиев, който беше кандидат за лидер на БСП-София, но не успя да се пребори с Румен Овчаров и с бастиона, който той изгради оттам. Както и Краси Премянов, който е знакова фигура в БСП и е председател на Тракийските дружества, което го превръща и в коалиционен партньор на тази партия. Здравейте и на двама ви.
Георги Кадиев: Добро утро.
Красимир Премянов: Добро утро.
Водещ: Да започнем от по-топлата новина – ходът на Първанов. Господин Кадиев, как Вие разчитате това действие, случило се вчера в седем без петнадесет вечерта?
Георги Кадиев: Аз съм абсолютно съгласен, че разцепление няма да има, но е напълно възможно да има разделение. Както в един футболен мач агитките започват да се бият след мача най-много.
Водещ: Когато съдията?
Георги Кадиев: Когато резултатът е ясен и вече няма, какво да губиш повече. Голямата опасност пред БСП е не оттук до конгреса, а след конгреса хората наистина да се разделят и да започнат да си играят номера един на друг. Посланието, което Първанов отправя е по-скоро според мен в този смисъл. Нека да усмирим агитките, за да може след мача все пак, очевидно, че ще има недоволни. Очевидно, че ще има разочаровани, но все пак да има някаква толерантно и нормално поведение, а не крайно.
Водещ: А възможно ли е такова съгласие, наистина, между тях двамата между тези пет-шест дена, които остават до конгреса?
Георги Кадиев: Според мен е трудно. Самият Първанов преди една седмица, буквално в една пресконференция каза, че срещу него са хвърлени над един милион лева за черен PR. Изведнъж една седмица по-късно предлагаш помирение. Не знам доколко и самият той може да преодолее това чувство за обида, което има. Предполагам, че и от другата страна е същото нещо, не знам. Ще видим дали ще успее.
Водещ: Вашата прогноза, а въпросът, който аз зададох към господин Първанов отговорът, който всъщност беше на моя въпрос, какво очаква да се случи. Какво ще се случи там, неговата интерпретация. Вашата, каква е?
Георги Кадиев: Нещото от което най-много се опасявам е да не се случи един тежко администриран конгрес. Както беше нашата конференция в София.
Водещ: Ще стане въпрос за нея.
Георги Кадиев: Защото, когато апаратът започне да взима решенията в една партия, кадровите решения. Той винаги се е месил, но не е хубаво да има абсолютната власт. Това вече започва да убива имунната система на партията. Защото естествеността на избора започва да изчезва и стават председатели най-удобните хора. Това е нещото, което искам да избегна и в този смисъл се надявам да бъдат и повечето от посланията.
Водещ: Аз предлагам сега колегите да пуснат сълзите на Румен Овчаров, защото така на мен лично ме трогнаха тези сълзи и стоплиха сърцето ми. Все пак, знаков министър. Цяла епоха си отива от политическата сцена. Разбира се, господин Първанов предположи, че той си отива, за да изникне отново на висок пост по време на Конгреса, като победител на конгреса. Господин Кадиев, нагласен ли беше мачът, в който Вие участвахте тази събота и неделя и загубихте, разбира се, заедно с Борис Цветков?
Георги Кадиев: Първо, аз искам да кажа, че не съм правил никаква кампания умишлено. Исках хората, които гласуват за мен истински да гласуват със сърцата си за мен, а не защото съм им обещал постове. Някой им се е обаждал, агитирал е. В този смисъл аз имах по-малко гласове и бях на четвърто място. Буквално, гласовете ми са събрани от последния момент. Според мен мачът беше администриран сериозно.
Водещ: Което означава нагласен. Аз така го разбирам?
Георги Кадиев: Да, нагласен, макар и на косъм. В крайна сметка новият председател г-жа Янева спечели с 50.23%. Което беше точно.
Водещ: На ръба, да.
Георги Кадиев: Аз съм убеден, там направиха и една, според мен глупост с лека промяна в правилата в нейна полза, за да няма трети тур. Този липсващ един глас се появи с тази промяна в правилата.
Водещ: То, съвсем нагласена работа?
Георги Кадиев: Знаете ли, тя и на трети тур щеше да спечели, защото гласовете на втория и третия, които бяха автоматично преливат един към друг. Но не знам защо. Аз ще го обясня съвсем накратко. 192 човека гласуваха. Правилата бяха, че трябва да имаш 50% плюс един от гласувалите. Т.е. 97 гласа. Тя имаше 96. От тези 192 два гласа бяха невалидни бюлетини. И променихме правилата да са 50% плюс един само от валидните бюлетини. С тези премахнахме тези две невалидни.
Водещ: Ще се реши проблемът.
Георги Кадиев: Да, ще се реши проблемът с липсващия глас, който на трети тур съм абсолютно убеден, че тя щеше да спечели. То се виждаше, то беше ясно.
Водещ: Румен Овчаров зад нея стоеше?
Георги Кадиев: Да, абсолютно, категорично, да.
Водещ: Добре, как е възможно? Що за имунна система има тази партия, която избира. Аз нямам нищо напротив госпожа Янева. Нито я познавам, нищо не зная като политическа кариера. Знам, че тя е взела огромни бонуси по време на управлението на Румен Овчаров. Това знам само, защото това писаха вестниците. Но при харизматични лица като вас, като Борис Цветков, изключително ценен и уважаван общински съветник. Илияна Йотова, лице на левицата. Как е възможно да си изберете такова лице за председател на най-мощната организация на БСП. Това е от моя гледна точка, от странична гледна точка е пълен абсурд.
Георги Кадиев: Сега, все пак съм участник и някак си, не мога да съм субективен, в този смисъл аз до оценявам.
Водещ: Дайте оценка ако искате на Борис Цветков.
Георги Кадиев: Аз да оценявам кой е най-харизматичен е малко. Аз това, което казах и в моето изказване. Може да не съм най-харизматичния, може да не съм най-признатия, но при всички положения и на сто процента съм бил лоялен към задачите, които са ми поставени в предните избори. И съм бил на три мажоритарни азбори за последните три години. Няма друг такъв човек нито в БСП, нито в България.
Водещ: Да и те за благодарност ви избраха четвърти?
Георги Кадиев: Нещо, което много се подразниха ако е вярно е фактът, че се появил пак един списък с хора, които трябва да влизат в градския съвет. Там моето име го няма и няколко други имена.
Водещ: Имало е такива с удивителна да са отбелязвали неудобните имена, както писа пресата?
Георги Кадиев: Така и аз прочетох в пресата. При мен не е стигала такава информация.
Водещ: С чавки удобните, а неудобните с удивителна?
Георги Кадиев: Така прочетох аз. Да, не съм виждал самият списък, но ако аз съм от неудобните, както беше написано, толкова по-добре. Това е хубаво, аз не искам да бъда от удобните. Аз иска напротив ако хората гласуват за мен. Румен Овчаров каза едно съществено нещо, че се опасява да не се появи разделителна линия между БСП и обществото. И това, което на правихме на конференцията, за съжаление е крачка точно в тази посока. Когато капсолираш по този начин, т.е. ти предрешаваш – гласувай за този човек не защото е най-добрият, но защото ти ми дължиш една услуга или защото ти обещавам нещо или нещо такова. Това вече е, това наистина убива имунната система.
Водещ: Аз ви желая това да не се повтори сега в събота и в неделя на конгреса, защото резилът ще е пълен. Там ТВ7 ще предава директно целият конгрес с преки включвания и сме изградили собствено студио. Така, че много ми се иска волю или неволю да не станем маши съучастници България да види пълният резил на БСП, защото това е лошо за политическата система. Едно падение на БСП в тази ситуация оставя управлението на ГЕРБ без алтернатива и това е именно големият проблем. Господин Премянов, Вашият прочит на първановата изява вчера? Ръката, която той протяга към Станишев седмица преди драмата?
Красимир Премянов: Само ако позволите да кажа, ние като Съюз на тракийските дружества не сме коалиционен партньор. Тя е не политическа организация, обществена, но не аполитична. И държим политическата система в България да е много силна. В този смисъл водим диалог с всички политически сили и на никого не сме коалиционни партньори. Това е политически клуб „Тракия”. Аз се обърках, за да ви призная честно. Именно от позицията на това, че и левицата и десницата трябва да са силни. БСП в това число като водеща партия в левицата.
Водещ: Буквално тази сутрин СДС пак катастрофира. Трябваше Борис Марков да включим пряко от парламента, но той катастрофирал на път за нас, това е положението.
Красимир Премянов: Не ми е ясно, коя е окончателната позиция на господин Първанов. В течение на един не дълъг период от време той даде най-различни послания. Няма да се връщам в БСП – ще се връщам в БСП. Ще правя „АБВ”, което е нещо по-различно от един друг проект. Сега научаваме, аз не разбрах и смисълът на последното послание. Той предлага да не се вдигат скандали, но запази своята позиция за кандидат за лидер на БСП.
Водещ: Не стана ясно.
Красимир Премянов: Аз така го разбирам.
Водещ: Може да се откаже в полза на Станишев или пак да се прояви трети кандидат, нещо каза, но какво каза?
Красимир Премянов: Такъв ред няма за БСП. Това е абсурдно, алогично, това е антиевропейско поведение ако тази партия поставя въпроса за неговата смяна. Той в качеството си на председател на БСП е изпълняващ длъжността президент на Партията на европейските социалисти.
Водещ: Сергей Станишев?
Красимир Премянов: Да. От оспорването на позициите за лидер на БЛСП го бламира като президент, изпълняващ длъжността на ПЕС. И в този смисъл мисля, че е алогично, вредно за тази партия тя да поставя въпроса за неговата смяна.
Водещ: Ето на, постави го?
Красимир Премянов: Не, не бих казал това, зависи от интереса.
Водещ: Поставя го чрез влизането на господин Първанов.
Красимир Премянов: А що се отнася до позицията на господин Първанов. Аз не знам кого той представлява освен авторитетът си като две пъти избиран президент, но не ми е ясно кои са тези социалисти, които стоят зад него. Някак си се объркват нещата. Те са съмишленици в една партия са. Да, ще спорят и ще изработят единна платформа, с която не ще отричат ГЕРБ, а ще утвърждават БСП като алтернатива. Това е необходимост и това е логиката на всеки конгрес.
Водещ: Той твърди 55 на 45 за нега, а днес „Стандарт” излиза с публикацията, която аз много държа да я покажа и ако искайте я коментирайте. Първанов обръща мача, червените бизнесмени играят срещу Станишев. Оказа се, че червеният бизнес е събрал куфарчетата и е решил да застане зад Първанов. Нищо лично казали, просто, с експрезидента имат по-голям шанс да се върнем във властта. Новина от последния час.
Красимир Премянов: Господин Първанов според мен е една фигура, която влезе в историята. Два пъти е избиран за президент. Той може да организира един открит форум за обсъждане на идеи. Широко отворен за различни политически сили и обществени организации и да изработва национална политика. Или да внася и предлага корективи и алтернативи. Това е ролята на един държавен глава два мандата. И да падаш от това ниво, аз мисля, че той просто не е обмислил добре този си ход. Мисля, че не е късно той да направи за този ход, който е полезен и за него.
Водещ: Да се откаже?
Красимир Премянов: Да се откаже и второ да заяви своите претенции, че като национален лидер, в качеството си на президент и държавен глава, той може да консолидира мнения около правилна политика. Да предлага корективи как да се реши въпросът с бедността в България. Как да се възстанови икономическият растеж. Това са големите проблеми, които вълнуват българите. Честно казано даже не и персоните, дали един или друг ще бъдат лидери, а това как страната ще излезе от това състояние, от което хората са недоволни.
Водещ: Може ли сега пак да кажем още един път това, което вие предлагате. Т.е. вие виждате това съгласие, това съглашение, което Първанов предлага на Станишев вчера във „Винаги в неделя”. Виждате го като продължение така, не да се отказват и двамата, не да се разбират да поделят постове, а господин Първанов да се оттегли в полза на Станишев, която да ми даде възможност да генерира идеи.
Красимир Премянов: Той да се оттегли в своя полза, за да запази нивото, което държеше два мандата.
Водещ: Той може би и това да е целил господин Първанов. Може първият ход към неговото оттегляне да е преди конгреса?
Красимир Премянов: Ако това направи господин Първанов ще бъде мъдър ход и да се върне в позициите на национален лидер.
Водещ: в чия полза да се оттегли, в полза на Станишев или в полза на трето лице. Защото и това се говори сега, че има трето лице?
Красимир Премянов: Аз смятам, че е алогично, като човек, който дълги години се занимава с политика, наблюдава, анализира и съм политолог по второто си образование, че това е абсурдно и вредно за БСП да си поставя въпроса за смяната на Станишев.
Водещ: Ясно. Господин Кадиев, Вие съгласен ли сте с тази теза на господин Премянов. Тя звучи много логично, че не трябва да се бламират позициите на БСП в Европейския съюз и в европейската левица?
Георги Кадиев: Аз ще кажа само едно нещо, че бих заменил ПЕС срещу една малка победа тук в България.
Водещ: Коя, къде, в Кюстендил, примерно?
Георги Кадиев: Не, на следващите парламентарни избори.
Водещ: Бихте в Кюстендил ГЕРБ с един общински съветник. Четири на три, колко ли бяха там.
Георги Кадиев: На следващите парламентарни избори. За мен най-важното е, най-дългосрочната цел е представянето на БСП през 2013 година на парламентарните избори. Затова моето решение за кого да гласувам ще бъде съобразено с това.
Водещ: Вие решение имате ли вътре за себе си?
Георги Кадиев: Аз имам за себе си, но не искам да казвам, защото първа бях кандидат за председател на столичната организация и считам, че столичната организация трябва малко да пази дистанция от всякакви такива скандали и интриги. Все пак, ние сме най-голямата организация.
Водещ: Да, но господин Овчаров заяви подкрепата си за Станишев.
Георги Кадиев: според мен това беше грешка. Не би трябвало председателят на столичната организация, според мен, да заема категорична позиция в чиято и да е полза, на които и да са избори вътрешни в БСП. Защото ние трябва все пак да пазим известна дистанция. Ние сме най-големите, ние сме най-силните вътре в БСП. Не е хубаво така, трябва да пазим балансът, най-просто казано.
Водещ: А това, което господин Премянов предполага, че господин Първанов готви чрез това интервю вчера оттеглянето си преди конгреса? Първа стъпка, съглашение. Втора, да се оттегли в нечия полза защо му трябва на Първанов такава битка, която може да загуби и да рискува целият си авторитет?
Георги Кадиев: Според мен вече е много късно да направи това нещо, защото много хора ще се почувстват излъгани. Все пак, не забравяйте, че много хора са работили за него в тази кампания. Много хора са на негова страна. Ако той се откаже, аз мисля, че вероятността е един процент, не повече.
Водещ: Да се откаже?
Георги Кадиев: Да.
Водещ: Но тава запазва авторитетът му?
Георги Кадиев: Ако се откаже ще бъде… това означава, че мисли повече за себе си, отколкото за екипа си.
Водещ: Не, че мисли повече за партията, да каже. Много странен ход, защото той наистина има възможност сега да остави Станишев да спечели след което да излезе и да каже, аз предупредих ли ви, какво ще стане?
Георги Кадиев: Аз мисля, че ако се откаже изобщо, което почти не виждам да стане, ще го направи по-скоро в полза на трето лице, а не просто оттегляне.
Водещ: Или примерно сега да остави една тежка разрушителна битка в партията, да се изпокарат и след това той да каже – аз, помните ли, какво ви казах тогава при Бареков, че трябва да се разберем. Не ме послушахте ето сега, заради Станишев плащаме цената.
Георги Кадиев: Разрушителна битка може да има само ако има интриги и скандали, и нечестна игра. Ако всичко е честно на този конгрес ще видим как. Това е най-голямата опасност, всъщност. Нечестна игра, нечестно броене на самия конгрес.
Красимир Премянов: Вижте, аз ще си позволя да не се съглася. Честната игра е борба за идеи и за правилни решения. За да може с тези решения да вървите в битката за спечелване на изборите, но това не е най-важното. Бих казал, че най-важното е да се научим да водим диалог с всички. България е в криза и абсолютизирането на собственото аз на една партия против другите е вредно. Вижте, какво стана в Гърция. Сега, в крайна сметка те се оказаха достатъчно силни политически партии, за да намерят компромис и да се обединят в името на страната си. При нас, аз затова се радвам, че съм в тракийската организация, липсва духът на консолидация около национални приоритети и трябва да се научим да мислим по новому. И в този смисъл аз препоръчам един бивш президент, който е избиран не само от членове на БСП да съдейства за воденето на този национален диалог на остро стоящи теми в дневния ред на страната. Не е популизъм това да се занимаваш с бедността, не е популизъм да се занимаваш с финансовата криза, защото те чукат на вратата и българите от това се интересуват. Помислете по този въпрос. Не всички са бесепари, ве всички са членове на БСП.
Георги Кадиев: Аз ако Бях на мястото на господин Първанов не бих влязъл в тази битка. Но след като веднъж вече си тръгнал и остава една седмица до конгреса, пък няма как да се откажеш. Поне аз така мисля.
Водещ: Обаче ходът му е сложен. Виждате, той така го постави вчера на масата, че ние сега тук цяла сутрин умуваме. Трима човека не може да се наумуваме какво е казал, как ще продължи, какво ще се случи.
Георги Кадиев: В края на краищата остана една седмица, ще я преживеем, нали така. Ще видим в събота.
Водещ: За мен е много добре, аз тази седмица след Батак ще бъда в чужбина. Така, че ще бъда далеч от събитията, но оставяме тук Валерия Касян, която много искъсо ще следи ситуацията в БСП. Следващата неделя ние ще предаваме на живо от Конгреса и би трябвало по предварителни изчисления ако нещо лошо не се случи много на този конгрес, примерно и жертви да паднат, председателят на БСП да бъде гост на нашето предаване.
Красимир Премянов: Аз ви предлагам, когато има време и това влезе в приоритетите на вашата телевизия, малко да обърнете внимание и на най-голямата българска обществена организация, която защитава милион и половина българи.
Водещ: Между другото, националната кауза е основна кауза в нашата телевизия. И не случайно ние бяхме единствените, които направиха скандалните репортажи от Македония, с изгонването на нашия посланик. Оставаме на вълна Тракия, разбира се, защото така в нашата кампания на новините ние ще посетим целият тракийски регион.
Красимир Премянов: Благодаря ви, за което.
Водещ: Ще предаваме от Пловдив, ще предаваме от Стара Загора, от Хасково.
Красимир Премянов: От Одрин.
Георги Кадиев: Както казваше Иван Костов всички сме братовчеди и всички сме тракийци.
Водещ: И македонци. Горе-долу така са определени нещата. Благодаря ви господа за това гостуване. Успех в конгресната седмица, страстната конгресна седмица на БСП.

Print Friendly
FacebookСподели