Генерал Чавдар Червенков: Въпросите на сигурността трябва да бъдат област на консенсус между управляващи и опозиция

  Агенция „Фокус” Снимка: Център за изследване на демокрацията     Ген. Чавдар Червенков, бивш ръководител на Военното разузнаване и министър на вътрешните работи в интервю за Агенция „Фокус” Фокус:...
| Източник:

 

Агенция „Фокус”

Снимка: Център за изследване на демокрациятаГенерал Чавдар Червенков: Въпросите на сигурността трябва да бъдат област на консенсус между управляващи и опозиция
Снимка: Център за изследване на демокрацията

 

 

Ген. Чавдар Червенков, бивш ръководител на Военното разузнаване и министър на вътрешните работи в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: Ген. Червенков, дава ли политическата обстановка предпоставки за внасяне на вот на недоверие за сектор „Сигурност” от страна на ГЕРБ?
Чавдар Червенков: Въпросът за внесения вот на недоверие с аргументи за дискредитираната реформа в сектор „Сигурност“, несправянето с бежанския проблем, ескалиращата контрабанда, безпощадната битова престъпност, както и темата с подслушванията е един доста деликатен въпрос. Политическата обстановка, имам предвид навлизането в активната фаза на подготовката за участие в изборите за Европейски парламент през май, дава възможност за внасяне на всякакви вотове на недоверие.
Друг е въпросът обаче, дали секторът „Сигурност“ трябва да бъде предмет на вот на недоверие. Моето разбиране по въпросите на сигурността винаги е било, че това трябва да бъде една област на консенсус между управляващи и опозиция и между трите власти, независимо от окраската им.
Вотът на недоверие е факт и това е право на опозицията, но ми се струва, че е рано за една по всеобхватна оценка на свършеното от това правителство в сектора за сигурност.
Фокус: Как сектор „Сигурност” се промени в последната половин година?
Чавдар Червенков: Бих разгледал промените в два плана. Първият е видим – става въпрос за законодателните промени в сектора. Промениха се законите за ДАНС и за СРС. В резултат Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ беше извадена от структурата на МВР и прехвърлена в ДАНС. Закрита беше Специализирана дирекция оперативно техническо осигуряване в МВР и беше създадена Държавна агенция „Технически операции“. Тези и някои други промени в МВР наложиха написване на нов закон за МВР, който вече е в Народното събрание и се надявам да види бял свят до пролетта.
Вторият е да се даде отговор на въпроса какви са резултатите от тези промени. Моето лично мнение е, че е все още много рано за да се направи сериозна оценка. Секторът Сигурност, и тук включвам битовата и организираната престъпност е изключително тежък сектор в който резултати не могат да се постигат с магическа пръчка.
Ще използвам дадената ми възможност за да споделя лично мнение по въпроса за оценката на ефектите от промените. Структурите на МВР водят и изготвят своите статистики и оценки и това е тяхно задължение. Но много важно е тези официални статистики и оценки да се сравнят с оценката на потърпевшите от престъпленията. Един много добър инструмент за това са виктимизационните изследвания, при които чрез национални представителни изследвания се създава независим източник на информация за динамиката на престъпността. Изследвания от този тип ни доставят информация, която сравнена с официалните статистики на МВР дава възможност да се направят изводи за качеството на работата на полицията, за взаимоотношенията полиция-граждани, както и за равнището на доверие на обществото в тази институция. От друга страна публичното обсъждане на получените резултати създава благоприятни условия за конструктивни реформи и положителни промени в полицейската дейност.
И искам дебело да подчертая, че би било добре инициативата за периодичното провеждане на такива сравнителни изследвания, да бъде в ръководството на МВР.
Фокус: Какви слабости разкри кризата с бежанците? Как се промениха политиките спрямо нея?
Чавдар Червенков: Кризата с бежанците през втората половина на миналата година показа каква слаба, да не кажа никаква, подготовка е имала страната за да посрещне подобно предизвикателство. Разбира се, необходимо е да има яснота, както за администрацията, така и за обществото, кой и защо не си е свършил работата, но по-важно е това, което се прави в момента и в обозримо бъдеще, за да се държи този процес под контрол и да се изключат неприятни изненади. Заявява се, че бежанският поток е под контрол и че броят на нелегално преминаващите е силно редуциран. Няма да се спирам на взетите мерки, някои от които поставиха на сериозно изпитание стотици служители на МВР. Очевидно решителните действия за контрол но границата трябва да продължат с неотслабващо темпо. Имам предвид изграждането на стената. Пропуснато беше златно време през есента и началото на зимата. Стената трябва да се изгради по цялото протежение на българо-турската граница, независимо от мнението на турската страна и на изказванията на чиновниците от Брюксел. Никой не може да забрани на българските власти да вземат всички необходими мерки за недопускане на незонно преминаване на границата. Нещо повече, очевидно в бъдеще наличието на стената ще генерира нови идеи у трафикантите на хора. Този процес трябва да се наблюдава и да се реагира светкавично, най-добре предварително. Едновременно трябва да обърне внимание и на морската граница. Бих казал, че няколко десетки милиона лева похарчени ефективно сега, ще ни спестят огромни неприятности в бъдеще.
Две думи за задачите във вътрешен план. В Държавната агенция за бежанците сигурно вече са разбрали, че трудностите предстоят. Условията за живот на приетите вече бежанци трябва още да се подобряват, а предстои да се работи и за тяхното интегриране, защото голяма заблуда е разпространяваното мнение, че получили статут, тези хора тутакси ще заминат за Обетованата земя – Западна Европа. Ще заминат единици, а основната част от тези хора ще остане тук, някои от тях завинаги.
Трябва да се противопоставяме енергично на всякакви опити на Брюксел или на Върховният комисариат за бежанците да се намесват в наши вътрешни въпроси. Трябва да изискваме при всеки повод, изработването на единна европейска политика по въпросите на бежанците. Тази отговорност, ако се реши да се поема, трябва справедливо да бъде поета от всички страни-членки на ЕС. Но трябва да се има предвид, че дори и ЕС не е в състояние да помогне на всички нуждаещи се от убежище.

Print Friendly
FacebookСподели