„Газпром“ разтрогна договора за проекта „Южен поток“

  До момента българската страна не е получавала официално уведомление за прекратяване на проекта „Южен поток“, коментираха от Министерството на енергетиката Източник: ЕПА/БГНЕС   Още по темата Москва: Няма промяна,...
| Източник: VESTI.BG

 

До момента българската страна не е получавала официално уведомление за прекратяване на проекта „Южен поток“, коментираха от Министерството на енергетиката


Източник: ЕПА/БГНЕС

 

Още по темата

  • Москва: Няма промяна, „Южен поток” е спрян
    11.01.2016
  • Съкращават над 200 души, наети за „Южен поток“
    20.08.2015

Руският газов концерн „Газпром“ съобщи, че договорът по проекта „Южен поток“ е прекратен, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на компанията.

Съветът на директорите на „Газпром“ е одобрил сключване на споразумение с проектната компания „Саут стрийм транспорт“ (South Stream Transport B.V.) за прекратяване на действието на договора за поръчителство спрямо задълженията на „Газпром експорт“ по споразумението за транспорт на газ от 2 октомври 2013 г.

„Саут стрийм транспорт“ на свой ред се е съгласила да прекрати договора за поръчителство.

До момента българската страна не е получавала официално уведомление за прекратяване на проекта „Южен поток“,

коментираха от Министерството на енергетиката за БТА по повод на информациите, че „Газпром“ обявява прекратяване на договора по проекта.

Според съобщението на ТАСС прекратяването се отнася до морската част на газопровода. То не засяга българската страна, посочват от министерството.

Газопроводът „Южен поток“ на стойност 15,5 млрд. евро трябваше да доставя в Европа 67 млрд. куб метра газ годишно.

Руският президент Владимир Путин коментира проекта „Южен поток“ по време на ежегодната си среща с журналисти в Москва.

„Удивлява ме беззъбата позиция на българското ръководство, което по непонятно какви съображения пренебрегна националните интереси“, каза тогава руският президент. Припомнете си още по темата във видеото:

Print Friendly
FacebookСподели