В момента Брюксел разочарова гражданите, убеден Станишев

  Диляна Панайотова © БГНЕС По начина, по който функционира, Европейският проект изобщо не вдъхновява голяма част от гражданите, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на дискусия на...
| Източник: news.bg

 

Диляна Панайотова
станишев радисън© БГНЕС

По начина, по който функционира, Европейският проект изобщо не вдъхновява голяма част от гражданите, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на дискусия на тема „Социалната алтернатива за Европа“. Все повече хора се разочароват, докато от кризата в Европа точки трупат националистически и крайно десни формации, подчерта той.

Ето защо БСП отива на тези избори с много ясна алтернатива, изтъкна Сергей Станишев и припомни финансовата политика на предишния кабинет, която окачестви като „геноцид спрямо възрастни, майки и хора с увреждания“.

Финансовият сектор трябва солидарно да понесе тежестта на кризата, категоричен бе соцлидерът. Той се обяви за повече регулация, тъй като 6 млн. младежи в ЕС са безработни, а безработицата се е превърнала в основен проблем.

Станишев припомни, че ПЕС са настоявали за разрешаване на проблема с младежката безработица и създаване на специални механизми за младежка заетост.

Европа се отдалечи безкрайно от проблемите на хората. Поради тази причина идваме с много ясна воля за нова Европа, защото така не може да продължава, закани се лидерът на левите.

Председателят на БСП изтъкна още, че сегашното управление е направило първи стъпки за отърсване от предишния авторитарен режим. За да се прави активна социална политика обаче, според него левицата трябва да управлява ЕС, а не от Брюксел да „вее вятърът на замразяването“.

Искаме България да има перспектива, настоя Станишев. Имаме амбицията социалният модел в страната да започне да се възстановява. Ще се борим за повече демократичност и прозрачност в българските и европейски институции, допълни той.

Финансовата и икономическа криза показа много ясно колко е важен ЕС за гражданите. Това заяви от своя страна външният министър Кристиан Вигенин по време на дискусията. Европейските граждани все още имат много малко влияние върху случващото се на наднационално ниво, смята той. Процесът на вземане на решение в ЕС трябва да е достатъчно опростен, подчерта първият ни дипломат.

В България все още трудно се разбира случващото се на европейско равнище и на национално, каза Вигенин. По думите му 7 години след присъединяването ни към европейското семейство у нас все още се говори за ползите от членството ни в ЕС. Голяма част от износа ни е към страни от ЕС. 65% от банките у нас са клонове на европейски банки. Все повече българи пък учат и работят в страни от ЕС. Това показва, че България е пълноценна част от ЕС, изтъкна Вигенин.

Външният министър е доволен, че вече се виждат първите признаци на съживяване на икономиката. Възстановяването на икономиката е крехко, призна Вигенин. Затова трябва да се търсят трайни и дългосрочни решения, по думите му.

Външният министър акцентира на усилията за намаляване на младежката безработица. Над 60 000 български младежи са без работа. Дългосрочните инвестиции в образование и иновации са път към изход от кризата и икономически растеж. През следващите 7 години България ще разполага 15 милиарда евро за 7 оперативни програми, каза още Кристиан Вигенин. Това обаче според него не е достатъчно за стабилизиране на икономиката, а да се търсят дългосрочни ефекти от фондовете на ЕС.

Print Friendly
FacebookСподели