В БСП тръгна подписка за сваляне на Станишев

news.bg © БГНЕС Случаят „Пеевски“ породи напрежение в редиците на социалистите. Членове на Националния съвет на партията пуснаха подписка за отстраняването на Сергей Станишев от лидерския пост, информира БНР. Поводът е подкрепата му...
| Източник: News.bg

news.bg

станишев, сергей станишев, бсп© БГНЕС

Случаят „Пеевски“ породи напрежение в редиците на социалистите. Членове на Националния съвет на партията пуснаха подписка за отстраняването на Сергей Станишев от лидерския пост, информира БНР.

Поводът е подкрепата му за кандидатурата на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС.

Един от инициаторите на подписката Румен Петков посочи, че Сергей Станишев лично е подкрепил Пеевски.

В същото време бившият вътрешен министър изтъкна, че оттук нататък най-важното е да се съхрани правителството на Пламен Орешарски.

Кажете си за Станишев, зове Кадиев социалистите
Още…

Междувременно, Антон Кутев заяви, че няма основание за промяна на ръководството на БСП.

Това е вътрешнопартиен проблем, а не на улицата.

Така Антон Кутев коментира в студиото на БНТ исканата оставка на лидера на БСП Сергей Станишев.

За назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Кутев каза, че „ако сравним ситуацията на Бойко Борисов през 2001 година като главен секретар на МВР, със ситуацията на Делян Пеевски в момента, не е в полза на Борисов.“

По думите му, ако през 2001 година имаше гражданско общество, Бойко Борисов нямаше да е главен секретар.

Съвсем нормално е като си в политиката да направиш грешки. Нормално е като направиш грешки, да се изтеглиш от политиката, смята той.

Кутев заяви, че в сряда Делян Пеевски ще бъде освободен, но не знае кой ще бъде предложен за този пост: „Лично аз се надявам, че новият човек ще влезе с бутоните в системата.“

Според депутата, ако проблемите с престъпността не бъдат решени много бързо, това може да застраши и правителството.

Относно бъдещето на последното Кутев коментира, че най-важното е то да задвижи икономиката, но това няма как да се случи, ако има нови избори.

Радвам се, че вече има хора, които знаят, че могат да сменят правителства, каза депутатът относно гражданското общество.

Исканата оставка беше коментирана и от друг червен депутат. Пред БиТиВи Аатанас Мерджанов заяви, че „оставка на лидер в този момент би било огромна грешка„. Той допълни, че е повече от важно в сегашния момент да има стабилизация, да се даде възможност правителството да работи, защото предстои да се приемат изключително важни закони.

По думите му, в годините БСП винаги е давала достатъчно доказателства, че гражданският мир е по-скъп от всичко останало и затова червените са плащали доста висока цена. В настоящата ситуация нещата не били по-различни.

„Срам ни е от нашите ръководители“, коментира и председателят на Районния съвет на БСП в район „Витоша“Страхил Ангелов, народен представител от Коалиция за България.

По думите му социалистите трябва да дадат ясен сигналкъм българското общество, че в тази партия има хора, които мислят по друг начин. „Че има хора, които имаме готовност да изведем държавата от хаоса, в който тя е хвърлена в момента. Виждате, че едва две седмици след като избрахме правителство, хората вече са на улицата, защото им беше предложено едно такова скандално решение“, посочи Ангелов.

 

 

Print Friendly
FacebookСподели