ВЪЛНУВАЩ „УРОК В МУЗЕЯ” С ДЕЦА ОТ ЦДГ „МОРЯЧЕ”- НЕСЕБЪР

  На 16-ти април т.г., в църквата „Св. Параскева” в стария Несебър – реставрирана по проект „Вяра в Несебър”, се проведе първият „Урок в музея”. Проявата е част от програмата...
| Източник: Яна Христова

 

На 16-ти април т.г., в църквата „Св. Параскева” в стария Несебър – реставрирана по проект „Вяра в Несебър”, се проведе първият „Урок в музея”. Проявата е част от програмата на община Несебър „Уроци в музея” – интерактивна образователна форма, която се организира от дейност „Образование, извънучилищни и други дейности” и музей „Старинен Несебър”, в рамките на инициативата на община Несебър „Аз живея в Несебър”.

Програмата „Уроци в музея” има за цел да насърчи и подпомогне изучаването на миналото на родния град и да го превърне в източник на самочувствие за подрастващите граждани на община Несебър.   Тя е ориентирана към децата от подготвителни групи и учениците от начален етап в общинските учебни заведения.

В ролята на ученици в своеобразния урок влязоха децата от подготвителна група на ЦДГ „Моряче” – Несебър, а техни учители станаха експертите от Музей „Старинен Несебър” Мартин Желев и Стоянка Димова. С помощта на професионалистите от музея, в достъпна за тях форма, децата научиха как са украсени Несебърските църкви и с голям интерес се включиха в занимателната игра „Нарисувай икона”.

В края на общото занятие децата и учителите от екипа на детската градина благодариха горещо на музейните експерти за вълнуващото преживяване и им подариха изработен от самите тях макет на емблематичната за Несебър Вятърна мелница, а „учителите” от музея от своя страна също зарадваха децата с интересни подаръци.

Образователната проява завърши с посещение на църквата „Св. Стефан”, за чиято богата украса от стенописи децата чуха  по време на презентацията. „Урокът в музея” се превърна в едно незабравимо докосване на децата до хилядолетното минало на нашия град.

След седмица, на 23-ти април т.г., в програмата „Уроци в музея” ще се включат второкласниците от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в град Свети Влас.

 

Print Friendly
FacebookСподели