Във Велико Търново-материалите за заседанията на ОБС -в библиотеките

Здравка Маслянкова, координатор на ПДИ във Велико Търново   За разлика от все още частично затворената за достъп до обществена информация община Велико Търново, новият Общински съвет реши да направи...
| Източник:
Здравка Маслянкова, координатор на ПДИ във Велико Търново

 

За разлика от все още частично затворената за достъп до обществена информация община Велико Търново, новият Общински съвет реши да направи по-прозрачна работата си. Великотърновци вече могат обстойно да четат материалите за предстоящите сесии на съвета в градската библиотека.

 

„След като в Правилника за работата на Великотърновския общински съвет изрично бе прието, че гражданите имат право в началото на всяко заседание на изказвания по точките за гласуване, сега вече те ще могат да ги правят информирано и подготвено, запознавайки се предварително и обстойно с материалите. По настояване на гражданите и неправителствените организации при извънредни сесии отпадна двудневният срок за подаване на заявление за изказване“, коментира нововъведението председателят на градския парламент Венцислав Спирдонов.

 

Материалите за сесиите на ОбС вече са достъпни за гражданите в читалните на градската библиотека. „Няма да може да се изнасят за ползване вкъщи. Няма да се правят копия от тях. Гражданите могат да ги ползват свободно и да си водят записки“, посочи общинският съветник и директор на Регионалната народна библиотека „Петко Славейков“ Иван Александров.

 

Идеята материалите за сесиите да бъдат изнесени в градската библиотека е на Венцислав Спирдонов и Иван Александров.

 

Папките с материалите – предложенията на общинската администрация, скици, таблици и обяснителни записки, са на разположение в библиотечните читални четири дни преди заседанията на общинския съвет. В този срок в pdf формат те са публикувани и в сайта на градския парламент. На хартиен носител материалите са на разположение на гражданите в читалните на централната сграда на библиотеката на ул. „Иванка Ботева“ 2, в отдел „Изкуство“ на ул. „Краков“ 8, в чуждоезиковия отдел на филиал „Славейче“ на ул. „Симеон Велики“ 7 и в библиотеката в кв. „Бузлуджа“ на ул. „Деньо Чоканов“ 8.

 

От този мандат се поставя началото и на друго нововъведение – Регионалната библиотека да прави и архив на решенията на Великотърновския общински съвет. „Ще подвързваме папките с решенията от всяка сесия и ще водим архив. Той ще е достъпен за гражданите в централната сграда на библиотеката до Конака“, заяви Иван Александров. Инициативата стартира от 14 декември.

 

Затова пък общината в старопрестолния град продължава да не изпълнява задълженията си по Закона за достъп до обществена информация. В сайта й секцията за достъп стои проформа. На нея е публикувана бланката за достъп до информация, общите правила и тарифата с цените. През септември тази година секретарят на общината Мина Илиева публично заяви, че секцията ще бъде развита и в нея ще се води и регистър на подадените заявления с конкретика за дадените отговори и откази. Обещанието стои неизпълнено.

 

Print Friendly
FacebookСподели