Внесоха 4-тия вот на недоверие срещу кабинета „Борисов”

  Диляна Панайотова © BGNES БСП и Атака внесоха в деловодството на НС 48 подписа за 4-тия вот на недоверие към кабинета „Борисов“. Темата на вота е за спиране изграждането...
| Източник: News.bg

 

Диляна Панайотова
бсп внасяне вот© BGNES

БСП и Атака внесоха в деловодството на НС 48 подписа за 4-тия вот на недоверие към кабинета „Борисов“.
Темата на вота е за спиране изграждането на АЕЦ „Белене“ и провалена енергийна политика на България.

Под вота на недоверие не се е подписала Меглена Плугчиева, като червените обясниха, че тя не се е включила, защото е номинирана за посланик в Швейцария и участието й във вота на недоверие може да я постави в неудобно положение.

Сидеров обвини ГЕРБ, че чалгализира държавата.
Oщe…

Поставено е под риск съществуването на българската ядрена енергетика, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Правителството спря най-съвременният индустриален проект на България, единственият от този мащаб за последните 22 години, подчерта той.
Решението за спиране на АЕЦ „Белене“ според Сергей Станишев не е аргументирано икономически. „Не случайно се крият заключенията от доклада на консултанта HSBC и се хвърлят димки“, смята лидерът на червените.

Отказът за строеж на втора атомна централа е фатален за България, за българската атомна енергетика, е записано в мотивите. Според вносителите от Атака и БСП така България се лишава от най-големия си стратегически проект, който дава шанс на страната за ускорено излизане  от кризата, за над 6 млрд. евро инвестиции в българската икономика, 6 хиляди работни места.

БСП търси помощ от народа за „Белене“
Още…

Отказът от нова централа и строеж на парогазова централа на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ според опозицията, многократно ще засили енергийната зависимост на страната ни от доставките на руски газ.

Станишев припомни изказване на премиера Бойко Борисов от 8 април 2011, когато той казва, че без АЕЦ „Белене“ ще плащаме 18 пъти по-скъп ток. Без Белене поставяме под риск съществуването на ядрената енергетика и ще трябва да внасяме ток отвън, подчерта бившият премиер.

По време на нашето правителство беше осигурен стратегически инвеститор, припомни още лидерът на червените. 4 милиарда за 4 мегавата означава около 4 цента на киловат час, това беше първоначалната цена при подписването на договора, обясни и Румен Овчаров. 6 милиарда твърда цена, която Русия предложи на Бойко Борисов, означава около 6 цента на киловат част, допълни още ексенергийният министър.

Стана ясно още, че днес на заседанието на Националния съвет социалистите ще обсъдят дали да подкрепят подписката на Атака за референдум за отказа от проекта АЕЦ Белене.

Червените посочват в мотивите за вота още, че загубите от спирането на проекта се измерват в милиарди. Същевременно приходите годишно от  един реактор възлизат на около 800 милиона лева.

Print Friendly
FacebookСподели