Владимир Путин: Глупости, наши военни не участват в събитията в Украйна

Киевските власти извършиха сериозно престъпление, използвайки сила срещу мирното население, каза руският президент   Владимир Путин   Източник: ЕПА/БГНЕС Накратко Украинските власти водят страната към катастрофа, заяви Путин Киевските управници извършиха...
| Източник: vesti.bg

Киевските власти извършиха сериозно престъпление, използвайки сила срещу мирното население, каза руският президент

 
Владимир Путин
Владимир Путин   Източник: ЕПА/БГНЕС

Накратко

  • Украинските власти водят страната към катастрофа, заяви Путин
  • Киевските управници извършиха сериозно престъпление, изпращайки срещу гражданското население танкове и самолети
  • Путин силно се надява, че няма да му се наложи да се възползва от правото да изпраща войски в Украйна, дадено му от Съвета на федерацията
  • В Киев бе извършен антидържавен преврат „в пълния, класическия смисъл на думата“
  • Русия никога не е планирала военни действия в Крим
  • Той за пръв път призна, че в Крим е имало руски военни по време на референдума

 

Още по темата

  • Украйна: Имаме доказателства, че Русия иска кръвопролития
    Преди 18 часа
  • НАТО разполага допълнителни отбранителни сили в Източна Европа
    Преди 19 часа
  • И Путин заяви, че Украйна е на ръба на гражданска война
    Преди 1 ден
  • Бронетранспортьори с руски знамена влязоха в Краматорск и Славянск
    Преди 1 ден
  • Расмусен вижда „ръката на Москва“ в събитията в Източна Украйна
    Преди 1 ден
  • Украйна предупреди, че ще ликвидира сепаратистите, които не предадат оръжието си
    Преди 1 ден
  • Хейг: Русия подстрекава дестабилизацията в Украйна
    Преди 2 дни

Руски военнослужещи не участват в събитията в Източна Украйна. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на пряк телевизионен диалог с гражданите на Русия, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Глупости са това. Никакви руски подразделения няма в Източна Украйна“, заяви държавният глава. По думите на Путин в Източна Украйна няма „нито специални служби, нито инструктори“. „Всички са местни граждани“, подчерта руският лидер.

Той каза, че разчита световната общност да разбере колко

сериозно престъпление са извършили киевските власти, използвайки сила срещу мирното население

в Източна и Югоизточна Украйна, обобщава неговите изявления ИТАР-ТАСС. „Хвърлили танкове и авиация срещу гражданското население“, киевските власти „вървят към пропаст и влачат след себе си страната“, изтъкна Путин.

Той каза, че силно се надява да не му се наложи да се възползва от правото да изпраща войски в Украйна, дадено му от Съвета на федерацията, предаде АП.

В Киев бе извършен антидържавен преврат „в пълния, класическия смисъл на думата“,

веднага щом бившият президент Виктор Янукович „отпътува от Киев и изтегли от столицата подразделенията на МВР“. „Защо бе направено това, защо трябваше да се действа толкова непрофесионално, толкова глупаво и страната да бъде запратена в сегашното ѝ състояние – не разбирам. И никой няма отговор“, подчерта Путин.

Същевременно руският президент

за пръв път призна, че в Крим е имало руски военни по време на мартенския референдум,

който даде възможност украинският полуостров да бъде присъединен към с Русия, съобщи АФП. „В разговори със свои чуждестранни колеги аз не криех, че нашата задача се състоеше в това да осигурим условия за свободно волеизявление на кримчани. Затова бяхме длъжни да предприемем необходимите мерки събитията там да не се развият така, както се развиват днес в Югоизточна Украйна, за да няма танкове, бойни отряди на националисти и хора с крайни възгледи, добре въоръжени с автоматично оръжие“, каза държавният глава.

Русия никога не е планирала военни действия в Крим.

Готова бе да гради отношения въз основа на геополитическите реалности, но бе принудена да действа поради „конкретните и осезаеми заплахи“ за рускоезичното население. „Винаги сме смятали и сме се надявали нашите хора, рускоезичните, да живеят в комфортни за тях условия, в комфортна обстановка, без изобщо да са притеснени, нито заплашвани по какъвто и да било начин“, каза Путин. По думите му, едва след „заплахите и притесненията, когато народът на Крим започна да говори, че се стреми към самоопределение, тогава се замислихме какво да правим“. „И точно тогава, а не преди 5, 10 или 20 години, бе взето решение да подкрепим кримчани“, увери Путин.

Той призна, че до последния момент е чакал резултата от референдума в Крим. Без позицията на самите кримчани присъединяването на полуострова би било невъзможно, заяви руският лидер. „Щом се разбра, че активността е 83 на сто, че над 96% се изказват за присъединяване към Руската федерация, стана ясно, че това е абсолютно, просто пълно мнозинство, да не кажа цял Крим. При това положение нямаше как да постъпим иначе“, подчерта Путин.

Много кораби от руския Черноморски флот, базирани сега в Новоросийск, ще бъдат предислоцирани в Севастопол, където Москва бе взела под аренда от Украйна друга база за военните си моряци, съобщи лидерът на федерацията, върховен главнокомандващ въоръжените ѝ сили. Путин изтъкна значението на високия потенциал на Крим в корабостроенето и кораборемонтната дейност. Той обеща големи поръчки за местните корабостроителници и добави, че едната вече е получила от министерството на отбраната договор на стойност 5 млрд. рубли. „Ще увеличаваме този потенциал на Крим“, добави руският президент.

Изключително важно е възможно по-скоро да започне диалог между днешните власти в Украйна и отделните региони от страната, каза той. Необходим е „не показен диалог със самите себе си, а реално търсене на компромис“, заяви руският президент, според когото киевските власти посещават провинцията, но не разговарят там с народа, а със собствените си привърженици.

„Много важно е да започнат преговорите в Женева

за Украйна; „много важно е заедно да помислим за изход от ситуацията“, добави Путин.

Путин освен това изрази увереност, че в рамките на междудържавните отношения Русия ще успее да постигне разбирателство с Украйна. Щом руснаците и украинците се обичат и уважават взаимно, „трябва да намерят начин и да се разбират“, посочи той. „Щом се отнасяме с уважение един към друг, трябва всеки да признае на другия правото да прави собствен избор. Хората, които живеят в Украйна, трябва да проявят уважение към избора на онези, които живеят в Крим“, подчерта руският президент.

Русия винаги ще стои близо до Украйна, увери той и напомни, че дългогодишната руска помощ за съседната страна, „изчислено в парична форма, достига стотици милиарди долари“. Огромен брой общи интереси също свързва двете страни „и ако искаме успехи, естествено трябва да си сътрудничим и да бъдем заедно. Със сигурност ще го разберем, независимо от всички емоционални трудности на днешния ден“, изтъкна Путин.

Близо 180 журналисти отразяват днешната 12-а поред телевизионна програма „Пряка линия с Владимир Путин“. Екипът на предаването е получил над 2,5 млн. въпроса, задавани по телефона, чрез есемеси и интернет. За пръв път въпроси можеха да изпращат и жителите на Крим. Самият Путин подбира най-интересните и най-актуалните теми, посочва ИТАР-ТАСС.

Източник: По материали на БТА    
 
 
Print Friendly
FacebookСподели