Взривове пред централи на РЗС и ДСБ – коментари (ОБЗОР)

Агенция „Фокус“ София. Два взрива са избухнали в столицата пред централи на РЗС и ДСБ тази нощ. Директорът на СДВР комисар Валери Йорданов, съобщи, че около 150 гр. е количеството...
| Източник: Агенция "Фокус"

Агенция „Фокус“

София. Два взрива са избухнали в столицата пред централи на РЗС и ДСБ тази нощ. Директорът на СДВР комисар Валери Йорданов, съобщи, че около 150 гр. е количеството на взривното вещество, което е използвано при първия взрив. Сигналът е получен в 3.58 часа, а следващият около 20 мин. по-късно. При инцидентите няма пострадали. Има нанесени материални щети –счупени стъкла, витрини.
Премиерът Бойко Борисов каза, че най-големите манипулации и „жълти” скандали, които излизат в медиите, отиват в различни столици и биват интерпретирани по различен начин. От сутринта това, което дежурните в МВР ми докладват е, че две бомби с много малък еквивалент са поставени така, че е явно, че един човек е минал, поставил е едната, след е поставил другата. Има счупени витрини и шум и то точно преди доклада от Брюксел, каза Борисов в предаването на ТВ 7 „БОдилник”. Той припомни, че в деня, в който в България имаше четирима еврокомисари, се случи взривът пред вратата на вестник „Галерия”. „Човек може като замисли лесно да разбере срещу кого са насочени – дали срещу самите офиси или срещу правителството и държавата като такава, срещу народа”, коментира премиерът. Според него извършителите рано или късно ще бъдат заловени. „Ще стане като „Наглите”, ще стане като „Килърите”. Ще стоят по арестите, ще се правят на болни”, смята Борисов. Дотогава, обаче, не могат да бъдат повдигнати обвинения. Правителството, обаче, ще трябва да понесе пасивите от тези действия, които оказват лошо въздействие и върху инвеститорите. „Така че тези хора постигат своята си цел и своите успехи. Но като поглед отгоре явно, че някой който много разбира от взривове след и много отблизо политическия живот и времето, когато идват доклади или когато ни се дава оценката в Брюксел”, заяви министър-председателят, като не се ангажира да посочи кой би могъл да бъде той.
Според Бойко Борисов ще бъде заловен и убиецът на момичето в Борисовата градина.
Министър-председателят изрази съжаление, че хората, които поръчват взривовете, се отнасят така безотговорно към държавата. Той се надява, че и ДАНС и МВР ще ги хванат и тогава ще бъде неудобно за тях.
Във връзка с взрива лидерът на РЗС Яне Янев каза, че това е груба провокация срещу демокрацията и сигурността на българските граждани. Взривът пред „Галерия“, за който се вдигна толкова шум и в крайна сметка не бяха разкрити извършителите въпреки ангажиментите лично на премиера Борисов, а „Галерия“ спря да пише така, както пишеше преди взрива – остро, критично срещу управляващата партия ГЕРБ. Това, което прави впечатление е, че взривът пред Галерия и сегашният взрив се случват точно преди поредния доклад, каза лидерът на РЗС.
Депутатът от ДСБ Веселин Методиев каза, че се надява много бързо органите на правосъдието на сигурността, на правоохранителната система да дадат отговори във връзка с взривовете. На въпрос, смята ли че има връзка с предстоящия доклад или с предстоящите дебати по вота на недоверие, Методиев каза: Ще е много страшно, ако има връзка.
Лидерът на „Атака” Волен Сидеров изрази възмущение от взривовете в столицата. Той заяви, че такива действия са осъдителни.
Имали сме подобни нападения в отделни наши клубове и знам от личен опит. При всички случаи мога само да изразя единствено отрицателно мнение към подобни действия, каза лидерът на „Атака”.
По думите му – въпрос на следствие и установяване е дали има връзка между взривовете и политическата обстановка.
Депутатът от РЗС Атанас Семов каза, че за тях това е един много ясен акт на сплашване, който всъщност обаче показва страх. Вместо да всее страх, тази бомба показва страх. Без да търсим каквато и да било политическа спекулация, фактът е повече от очевиден – един ден, след като обявих, че ако стана президент на Републиката, ще уволня премиера Бойко Борисов, пред офиса ми бе поставен взрив.
След като преди няколко месеца беше взривена редакцията на един вестник и не последва никаква реакция на властта, нито изпълнителната, нито съдебната, днес са взривени офисите на две политически партии, каза Семов. „За мен е повече от ясно, че дори да не искам да стигам до абсурдната мисъл, че властта е поръчител или организатор на този атентат”, Атанас Семов, депутат от РЗС и кандидат за президент. По думите на Семов – взривът е станал в нощните часове, в които работят мозъците на тъмните кръгове, които диктуват събитията. „Повече от ясно е, че този атентат става възможен заради атмосферата на корупция, престъпност и толериране на мафията от днешното правителство. След подобни бомби нито ще ни уплашат, нито ще ни спрат. Ще продължим да осъществяваме активно своята политическа кампания. Обиколката на лидера на РЗС в страната няма да бъде прекратена. Няма да покажем страх, няма да покажем колебание. Повече от знаково е, че са взривени офисите на двете десни партии, които показват категорична опозиционност – РЗС и ДСБ. Повече от ясно е, че се търси внушението, че всеки, който се изправя срещу властта, всеки, който заявява, че ще уволни министър-председателя, ще бъде заплашен и, че може оттук нататък да се очакват много по-страшни неща”, коментира Семов. Той призова медиите да следят внимателно политическия процес в страната, защото очаква да последват нови страшни събития преди предстоящите избори. Искаме това престъпление да бъде разкрито незабавно, за да се покаже, че в България има някакви остатъци на правосъдие и законност, въпреки липсата на воля на правителството да налага законност и ред, каза още Атанас Семов. По думите му – ако не се вземат радикални мерки след това, което се случи, могат да последват и много по-страшни събития. „Тук можеше да бъде убит служител на партията, народен представител. Не бих се учудил следващият взрив да е в петък в 13.00 часа, когато правим редовните си пресконференции. Настояваме държавата и вътрешният министър незабавно да осигурят 24-часова охрана на офиса на РЗС и лична орана на лидера на опозиционната партия и на кандидата за президент. След като може да се осигурява такава на показващия пълно пренебрежение и нестъпващ в парламента Ахмед Доган, то такава трябва да бъде осигурена и на нас. Убеден съм, че е налице много ясен знак за заплаха”, смята Семов.
За нас е повече от очевидно – не само, че за ресурс за управление и морал на това правителство отдавна не можем да говорим, защото е изчерпан, но е задължително да се променят механизмите на властта, за да е невъзможно България повече да бъде мафиотска държава, държава на взривовете, на контрабандните канали, на политическата репресия, посочи кандидатът за президент. Той призова премиерът и вътрешния министър веднага да вземат отношение към случая: „Защо при много по-малозначителни криминални актове тичат да се снимат първи пред камерите, а днес тук не беше нито главният секретар, нито зам.-министър, нямаше представител на Върховната прокуратура?”
Докато министър-председателят реже лентички, офисите на опозиционните партии се опасват с полицейски лентички, допълни Атанас Семов. По думите на Семов – това е символът на днешна България. „За мен много по-страшен от въпроса – чия ръчичка е сложила тази бомба, е въпросът – защо подобни актове остават неразкрити и защо властта се усмихва доволно, когато се осъществяват подобни събития. Попитайте Борисов и Цветанов – смятат ли, че такива неща са нормални за една държава-членка на Европейския съюз”, заяви Семов.
Той категорично отрече възможността партията сама да е организирала взрива: „Това ми се струва не само несериозно и цинично, но и излишно за коментиране. Нали не предполагате, че тази вечер или вчера през деня сме се чули с Иван Костов, за да съгласуваме как ще взривим офисите на РЗС и на ДСБ? Нали разбирате колко е абсурдно и докъде сме го докарали като общество, щом е възможно да се предположи, че една партия, която иска да промени Конституцията на държавата, която иска да спечели президентските избори, за да смени модела на държавността, ще се занимава с това – да се взривява сама офисите?“
Депутатът от РЗС Емил Василев оприличи взрива пред централата на партията с този пред вестник „Галерия” преди месеци – „взрив ниско долу пред вратата, насочен в посока навътре към помещенията, с поражения основно вътре в помещенията. „Не приемем твърденията на шефа на СДВР, че това е взрив за сплашване, който не можел да убие. Аз твърдя, че ако отзад на вратата имахме портиер, той щеше да бъде мъртъв”, смята Василев. Само един поглед ми беше достатъчен, за да разбера, че това е изключително професионален взрив, каза Емил Василев. Той обясни, че е дългогодишен преподавател по национална сигурност и автор на книги в областта. По думите му – самият факт, че има много тежки поражения навътре в централата на РЗС, показва, че тук са работили суперпрофесионалисти. В България подобен взрив може да бъде организиран и изпълнен от не повече от 7-8 души, от които шестима със сигурност работят в спецслужбите. Почеркът, който виждам в момента, е на специалните служби. Управляващите трябва да вземат някакво отношение и да направят разследване. От 7-8 души, които могат да направят такъв професионален взрив, шестима работят в държавните служби. Търсете изпълнителите в ДАНС. От мутри, които управляват, како други можем да очакваме – те използват мутренски способи. Очакваме всичко от мутромилиционерите, посочи Василев.
Щетите от взрива са изкъртена метална врата, напукана носеща стена откъм пресцентъра. Все още има много стъкла по земята.
Експерт по сигурността в Столичната община Иван Бояджиев каза, че количеството взривното вещество, използвано за взривовете пред централи на РЗС и ДСБ в столицата, не е голямо, но не е и малко. По думите му, взривното вещество с количество 150 грама може да вдигне във въздуха една лека кола.
Ако е имало хора наоколо, е можело някой да пострада жестоко. От друга страна е избран час, когато няма хора по улиците и това навежда на мисълта, че това е чиста провокация.
По думите – целта явно е била да няма жертви, а да се вдигне гюрюлтия, за да се постигнат цели, които никоя политика не може да оправдае.
Според Иван Бояджиев няма връзка с днешните взривове и този от преди няколко месеца пред издателството на вестник Галерия.
Експертът по сигурността Христо Смоленов по повод на двата взрива от тази нощ пред централи на РЗС и ДСБ в София каза, че взривовете от тази нощ са опит за дестабилизация, става дума за битово-политически тероризъм, който се среща и у нас.
По думите му инцидентите могат да се обвържат с предстоящия доклад на Европейската комисия, освен това предстои и гласуване на вот на недоверие точно по въпроси, които опират до сектор сигурност.
„Надявам се, че нещата ще се избистрят. Във всеки случай, аз виждам връзка не просто с приближаващите избори, защото такива често има, но такива кандидат-терористични актове не са се случвали.
„Напоследък това е поредният взрив, последният бе пред вестник „Галерия”. Всичко се навързва в рамките на някаква битка, бих казал, между лобита в българската политика и в обществения ни живот, които очевидно са световно базирани у нас, с добра инфраструктура и със съответните възможности да организират подобни неща. Дълбоко съм убеден, че връзката на тези два взрива е не толкова с изборите, отколкото с предстоящия вот на недоверие и с предстоящия доклад на ЕК”, коментира той.
Според Христо Смоленов, ако обаче взривовете се обвържат с изборите наесен, може да се направи изводът, че политическата борба у нас е загрубяла твърде много.
Взривовете от тази нощ са много лош сигнал за това как се развиват процесите в България, тъй като не в един-два периода от нашата история такива актове са ставали, каза Цвятко Цветков, бивш секретар на МВР. Според него вариантите за взривовете са два. „Или е провокация от хора, които искат да покажат, че са готови на крайности – управляващите и не се спират пред нищо да сплашват който и да е срещу тях или е някои слънчасал от „герберите””. Според Цветков, такива действия съдържат елемент на екстремизъм в България.
„Ако започнат да си решават въпросите по този начин, те какво си въобразяват тези момчета, че светът е свят от преди 50-100 години и че те са някакви гениални управляващи?”, попита Цветков.
Поставеният взрив пред офиса на ДСБ в район „Илинден” се е чул много силно, според очевидец. Живущите са помислили, че дори е земетресение, каза Стоян Канинов, който живее на втория етаж в блок 145, вход Б.
Веднага са нападали стъклата близо до бомбата. Мъжът е погледнал от терасите, но не е видял хора.
След като се е чул взривът не е имало хора, изпаднали в паника. Някои са се показали на прозорците, за да проверят какво се случва.
Стоян Канинов се е обадил до полицията и е подал сигнал в 04.05 този нощ. През това време са дошли служители на СОТ към кабелната телевизия на блока, по-късно пристига и полицията.
Мъжът обясни, че по негово наблюдение офисът на ДСБ е бил рядко посещаван, по-голямо присъствие имало покрай избори.
Print Friendly
FacebookСподели