БЪЛГАРСКИТЕ КАРТОГРАФИ ЗАЯВИХА СРЕЩА С ДВЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ КОМИСИИ

| Източник: NESSEBAR-NEWS.COM

 

Пред „ДЕНЯТ НА КАРТАТА”, който ще се състои на 30.11.2015 г. в Софийския университет, българската картографска общност заяви среща с две парламентарни комисии. В деловодството на Народното събрание, бе внесено заявление за необходимостта от парламентарна подкрепа на българската картография, за да се постигне максимална полезност на геопространствената информация в управлението на страната. Заявлението е адресираво до Комисията по икономическа политика и туризъм и  Комисията по културата и медиите, съобщават от Националния комитет за отбелязване на годината на картата. Заявлението пред Българския Парламент идва, след като ООН обяви Международна година на картата (2015-2016).

У нас е създаден Национален комитет, съставен от активни членове на Българска картографска асоциация (БКА), която вече е Национален представител на Р.България в Международната картографска асоциация (ICA)

БКА е учредена в отговор на нарастващата роля и развитието на картографските дейности в съвременния свят. В кратък срок тя обедини и легитимира своите членове пред обществото, държавата и общинските администрации. Като Национален  представител на България. БКА доби признание и се радва на подкрепа и заслужен авторитет.

България се представи успешно на Международната картографска конференция в Бразилия. С подкрепата на Министерството на външните работи, страната ни – чрез БКА, организира национална изложба в седалището на ООН в Ню Йорк. За първи път Библиотеката на световната организация получи представителна колекция от съвременни български карти и атласи.

През м. юни 2016 г., България е домакин на 6-та международна картографска конференция в Албена, по време на която ще се състоят Семинар по управление на кризи и приноса на картографията и ГИС за тяхното решаване, Уркшоп за изследвания на потребителите на карти, среща на Европейският проект COST ТD 1202 Картографиране чрез сензори и данни от доброволци и няколко годишни срещи на комисии на Международната картографска асоциация. Търси се възможност за организиране на двудневен Семинар по INSPIRE за българската администрация.

Тези стъпки позволяват да се засили ролята на българската картографска общност в международните организации, а с това и влиянието на страната ни в тях.

С парламентарната подкрепа ще се постигне максималната полезност на геопространствената информация в управлението на страната. Улеснява се дейността на институциите, които вземат общи решения с използването  на тази информация в социално-икономическото и културното развитие на България.

 

 

Илюстрация:

  1. 1.                       Карта на света, ДАТАМАП – Европа ООД
  2. 2.                       Лого на Международната година на картата 2015-2016

Print Friendly
FacebookСподели